Zbožňujete mozzarellu, sníte o Itálii, a přitom neznáte MozzarellArt z Prahy? Velká chyba! Autentičtější italskou sýrárnu u nás totiž nenajdete – ráj tradiční italské mozzarelly se nachází přímo v srdci Česka.
Ruční práce, přírodní ingredience
MozzarellArt je jediná česká sýrárna, která vyrábí mozzarellu (a příbuzné měkké sýry) ručně a podle tradičních italských receptur. Využívá jen přírodní ingredience – vodu, sůl, syřidlo a kvalitní čerstvé mléko z českých farem. Konzervanty či jinou chemii byste v repertoáru MozzarellArt hledali marně.
Rozdíl poznáte
Díky tomu se jejich sýry liší od těch konzervovaných, dovážených z velkovýroben. Připravují se čerstvé každé ráno a mají dobu trvanlivosti několik dní. Díky tomu si vždy udrží bohatou mléčnou chuť, přesně jak to sýrař zamýšlel.
Průvodce sýry MozzarellArt
Mozzarella
Jak chutná?
Těšit se můžete na pružný, měkký sýr s božsky smetanovou chutí. Hodí se téměř do všech pokrmů, od salátů přes pizzu až po mořské plody. Proto představuje ideální pochoutku pro kulinářské experimenty – zachutná však i samotná s kouskem pečiva.
Koupit čerstvou mozzarellu na Košík.cz
Nodino
Jak chutná?
V porovnání s tradiční mozzarellou je o něco tužší, takže se příjemně žvýká. Vynikne spolu s černým pepřem a nejlépe ho doplní delikatesní uzeniny nebo kousky čerstvé zeleniny.
Scamorza
Jak chutná?
Sýr je pevnější než mozzarella, ale jádro má elastické a krásně se taví. Proto se hodí na gril, na pizzu či na bruschettky. Chuť má jemně nasládlou a intenzivnější než klasická mozzarella. Prodává se čistá nebo vyuzená – tím získá tmavší zbarvení a silnější chuť.
Stracciatella
Italská královna krémových sýrů. Jde o mozzarellu rozsekanou na kousíčky a naloženou v jemné smetaně.
Jak chutná?
Díky své delikatesní chuti má v kuchyni široké využití. Hodí se do salátů, na teplou pizzu vytaženou z trouby, na křupavé pečivo i do těstovin.
Burrata
Jak chutná?
Proto je měkoučká a uvnitř neuvěřitelně krémová – jakmile ji rozříznete, stracciatella se dere ven. Nabízí neodolatelně mléčnou, máslovitou chuť a je ideální na těstoviny, do salátu či ke křupavému pečivu s olivovým olejem.
Koupit čerstvou burratu na Košík.cz
Ricotta
Jak chutná?
Jde o jemně nasládlý sýr s velmi jemnou konzistencí. Skvěle vynikne na křupavém pečivu s hrstkou čerstvých bylinek. Hodí se však i do teplých jídel a je nenahraditelná ve sladkých dezertech a moučnících.
Koupit čerstvou ricottu na Košík.cz
Jste zvědaví, jak taková výroba mozzarelly vypadá? Sýrárnu jsme navštívili s naším pořadem Košík v terénu a celou reportáž si můžete prohlédnout zde.