Pochutnali jsme si na tom, co rutinně házíte do koše. Máte nás za blázny? Nesuďte předčasně, do svěrací kazajky ještě nepatříme! Přinášíme 6 tipů, jak můžete naložit s neoblíbenými kousky jídla a omezit plýtvání potravinami ve vaší kuchyni.

1) Chipsy ze slupky snadno a rychle

Slupky jsou ošklivá káčátka, která po oloupání nemilosrdně házíme do koše. To je ale velká chyba, jelikož mají spoustu využití! Až příště odložíte škrabku na brambory, vezměte zbylé slupky stranou a omyjte je. Pak je potřete olejem, posypejte oblíbeným kořením a nechte je propéct v troubě. Získáte křupavou svačinku, která je někde na pomezí klasických chipsů a hranolků. Podobné dobroty lze připravit i s ostatními druhy kořenové zeleniny!

2) Plýtvání potravinami plnými vitamínů? Ne!

Ještě s námi vydržte u slupek. Málokdo totiž ví, že část ovoce přímo pod slupkou bývá nejbohatší na vitamíny. Pokud tedy máte ve zvyku loupat třeba jablka a hrušky, pak ty nejzdravější vrstvy dost možná vyhazujete do koše. Tak co z nich raději vytvořit zdravý, křupavý salát? Slupky nakrájejte, smíchejte s trochou listů hlávkového salátu a vše zakápněte octovým dresingem. Hned máte zdravou svačinku, která vás rychle zasytí a osvěží!

3) Zplihlý salát? Žádný problém!

Jen málokomu se sbíhají sliny při pohledu na zplihlé listy hlávkového salátu. To však neznamená, že je nelze upotřebit! Stačí je najemno nakrájet a špatný dojem je pryč. Takto je můžeme použít do lehkého salátu. Přidejte nasekanou červenou cibuli, česnek a vše zakápněte olejem a balzamikovým octem. Získáte ideální svačinku, kterou lze podávat třeba i k masu nebo k mořským plodům.

4) Málo ovoce, hodně kreativity

Vloudily se vám do nákupní tašky malé kousky ovoce, ze kterých nebude pořádná svačina? Nelámejte nad nimi hůl a zaimprovizujte. Co takhle z nich ukuchtit příjemný dezert? Hoďte je uvařit, udělejte kompot a ochuťte s ním třeba zdravou ovesnou kaši. Z tuctového jídla se hned stane sladká přírodní lahůdka, kterou nepohrdne žádný milovník ovoce! Nefandíte kompotům? Nastrouhejte nechtěné ovoce do těsta a upečte si domácí ovocné sušenky!

5) Stonky bylinek svedou divy

Letí u vás bylinkové stonky hned do koše? Velká chyba! Stále se v nich totiž skrývá bohatá bylinná chuť. Příště s nimi třeba vycpěte kuřátko před pečením. Aroma bylinek prostoupí masíčkem a udělá z vašeho oběda skutečnou delikatesu (jen pak stonky nezapomeňte před jídlem vyhodit – účelu už posloužily). Také z nich můžete vyrobit vlastní bylinnou sůl. Stonky spolu se solí rozmixujte nahrubo v kuchyňském robotovi. Směs přesypte do skleničky a nechte stát alespoň týden a půl, jen ji občas promíchejte. Pak ji můžete využít k dochucování všemožných pokrmů. Sůl bylinky ochrání, takže zůstanou nezávadné až půl roku.

6) Nenechte zeleninu přijít nazmar

Když přijde na květák či brokolici, většina lidí jen obere hlavu a stonek nechá ležet ladem. Přitom jde o šťavnatou část plnou vitamínů, která může v kuchyni skvěle posloužit! Lze ho najemno nakrájet či rozmixovat a použít k dochucování a zdobení nejrůznějších pokrmů, od polévek přes těstoviny až po saláty. A to ani nemluvíme o tom, že ho můžeme upotřebit jako nevšední přísadu do zajímavých sendvičů.

Plýtvání potravinami vám leze krkem a hledáte další způsoby, jak ho omezit? Vyzkoušejte náš recept na poctivý vývar ze zbytků.

Máte podobné tipy, jak využít kousky potravin, které většina lidí vyhazuje? Šup s nimi do komentářů, jsme jedno velké, zvědavé ucho. 🙂

No more articles