Vidět někoho, jak hází peníze do odpadu, tak se nám jistě zježí všechny vlasy na hlavě. Přesto to sami občas děláme, když plýtváme jídlem! Věděli jste, že lidstvo ročně vyhodí až třetinu použitelných potravin? To je přibližně 1,3 miliardy tun jídla, které by mohly někoho nakrmit. Přitom existuje spousta možností, jak mrhání omezit, stačí se víc zamyslet nad zvyky kolem nakupování a stravování. Tady je 7 jednoduchých tipů, které zatnou zbytečnému plýtvání tipec.

1) Méně nákupů, méně plýtvání

Všichni víme, jak to v obchodech chodí. Tu vidíte něco ve slevě, tu zas v akci 2+1, a košík je najednou plný věcí, které jste vůbec nezamýšleli koupit. Zkrátka, čím víc návštěv supermarketu člověk podnikne, tím víc nepotřebných věcí si pořídí – a mnoho z nich pak skončí v koši. Proto doporučujeme každý týden naplánovat jeden velký nákup nutných zásob, abyste alespoň dalších několik dní nemuseli sáhnout po nákupním vozíku a vplout mezi všechny ty lákavé nabídky.

2) Založte si Knihu Potřeb

Když jsme u toho plánování, nestyďte se na nákup pečlivě připravit! Většina z nás si těsně před odchodem napíše seznam o několika položkách a hurá do supermarketu. Přitom je mnohem lepší připravovat se na nákupy průběžně. Zaveďte si v kuchyni vlastní Knihu Potřeb a zapisujte do ní vše, co se týká nutných zásob. Napadl vás nedělní oběd, ale nemáte ingredience? Zapište si je! Dochází brambory? Další poznámka! Z knihy pak lze vytvořit nákupní seznam pro týdenní nákup. S jasnou představou nakoupíte méně nepotřebných věcí a k tomu si můžete být jisti, že jste nezapomněli nic důležitého.

3) Menší porce dělá divy

V koši nejčastěji končí zbytky od stolu, které nikdo nedojedl. Jen málokdo se s chutí vrhne na brambory, ve kterých se předtím někdo nimral, nebo na okousaný plátek masa. Proto byste to neměli přehánět s velikostí porcí. Zkuste odhadnout, kolik toho vy a vaši blízcí zvládnete sníst na jedno posezení, a třeba si nandejte o něco méně – ne nadarmo se říká, že hlad má velké oči. Pokud přeci jen budete mít málo, vždycky si můžete přidat. Pokud ne, zbyde vám na později dobré jídlo, které ještě nikdo neměl na talíři.

4) Sejde z očí, sejde z mysli

Nesněděné jídlo mnohdy zůstane zapomenuto kdesi v zákoutí lednice, dokud se nezkazí. Učiňme tomu přítrž! Zbytky je třeba mít stále na očích, aby je viděli všichni jedlíci, když si jdou do kuchyně pro něco na zub. Uspořádejte si lednici tak, aby starší jídla byla co nejvíc vpředu. Zvyšuje se tak šance, že po nich někdo sáhne. Také se vyplatí jídlo skladovat v průhledných či popsaných nádobách, aby bylo přesně vidět, co kde najdeme, a aby vybírání bylo co nejjednodušší.

5) Starý nový oběd

Dát si zbytky ze včerejška ještě nutně neznamená, že musíte jíst to samé. Neváhejte si zbylé jídlo upravit podle momentální chuti. Po obědě nám třeba často zůstanou nesnědené přílohy – například hrnec s rýží či talíř brambor, ke kterým už nezbylo masíčko. Uduste si k nim zeleninu a udělejte z nich lehký oběd na další den do práce. To je však pouze jeden z mnoha příkladů, vždyť představivosti se meze nekladou. Vaření se zbytky šetří nejen jídlo a čas, ale může vést k objevení nových kulinářských kombinací, které by vás normálně nenapadly!

6) Skutečně nic nezbylo?

Mnohdy jídlo vyhodíme, aniž bychom to vůbec věděli. Může za to špatné balení, díky kterému nevidíme, kolik obsahu zbývá. Většinou jde o omáčky či kečupy balené v nejrůznějších tubách, ze kterých je třeba obsah vymačkat. Proto kupujte raději omáčky balené v průhledných sklenicích, abyste vždy věděli, kolik vám toho ještě zbývá.

7) Důvěřuj, ale prověřuj

Potraviny se mnohdy vyhazují podle data minimální trvanlivosti. Přitom to není vždy nutné. Je rozdíl mezi minimální trvanlivostí a doporučeným datem spotřeby. Když potravině skončí minimální trvanlivost, obchody ji už nesmí prodávat. To však neznamená, že už není k jídlu. Naopak správně skladované potraviny ještě mohou být nějakou dobu v pořádku. Jiné to je s doporučeným datem spotřeby, které se používá u čerstvých výrobků, jako je třeba maso, a které bývá více směrodatné. V obou případech však doporučujeme brát tato čísla s malou rezervou a potraviny před vyhozením vždy prověřit pěkně postaru – podle vůně, vzhledu, případně chuti.

No more articles