Ceny rostou, a tak se snižuje poptávka po dražších, kvalitních potravinách, které lidé nahrazují levnějšími variantami. Není se čemu divit – když člověku vzrostou výdaje na měsíční nákup o více než tisíc korun, je logické, že sáhne po levnějších výrobcích. V případě masa se tak spotřebitelé odvrací od farmářských produktů z ekologických chovů. Je to však správná volba? 

 

Na začátek si pojďme ujasnit pojmy. U masa se u nás můžeme setkat s dvojím označením – “farmářsk锓BIO.” První z nich není nijak legislativně ošetřeno, není stvrzeno žádným certifikátem a v podstatě nám jenom říká, že maso pochází z farmy (tedy chovu menší či střední velikosti), z našeho území, kde byla zvířata chovaná volně, měla dostatek pohybu a kvalitního krmiva bez antibiotik. Pro ověření, zda tomu tak opravdu je, nám nezbývá nic jiného než si daného výrobce vyhledat a pročíst si jeho webové stránky, Facebook či Instagram. Anebo danou farmu prostě navštívit. 

Tip: O tom, co je farmářský výrobek a jak ho poznat si můžete přečíst v jednom z našich minulých článků. 

Naproti tomu označení BIO stvrzuje kvalitu, původ a chovné praktiky v černé na bílém. Přívlastek BIO mohou mít na obalu pouze výrobky, které prošly přísnou kontrolou a splnily legislativně daná kritéria pro ekologické zemědělství. Mezi tato kritéria v případě masa patří zákaz používání umělých hormonů, pesticidů a chemických postřiků na pěstování krmiva nebo minimální velikost prostoru pro každé zvíře, které zaručuje možnost dostatečného pohybu.

Poté, co jsme si ujasnili pojmy, se pojďme vrátit k problému. Nacházíme se v době inflace a ceny potravin rostou. Většina z nás si tak utahuje opasek a odvrací se od dražších, “prémiovějších” produktů, kterými je mnohdy i kvalitní maso. Jak farmářské, tak BIO maso jsou totiž podstatně dražší než to konvenční z velkochovů. 

 

Proč je farmářské/BIO maso dražší?

Neplatíme u něj za líbivou nálepku nebo logo na obalu, vyšší cena je zde naprosto opodstatněná. U farmových/ekologických chovů je z důvodu dostatku prostoru na stejné ploše méně zvířat než u velkochovů, a tudíž je výnos z dané plochy výrazně menší. Zvířatům se neaplikují růstové hormony ani se jinak netlačí na co nejrychlejší růst a následnou porážku, takže na farmě zůstávají déle než v případě velkochovů, což farmářům zvedá náklady – ve velkochovech se za stejný čas jednoduše “otočí” více zvířat. Dalším důvodem, proč je farmářské maso dražší, je cena krmiva – sojový nebo kukuřičný šrot používaný ve velkochovech stojí podstatně míň než kvalitní krmivo z ekologického zemědělství. Ze všech uvedených důvodů logicky vyplývá vyšší cena masa – farmářské kuře nebo BIO hovězí jednoduše nemohou stát stejně jako jejich “konkurence” z velkochovu.  

 

Nyní se nabízí otázka, zda je odvrácení se od kvality v případě masa správné, a jaké může mít důsledky. Pojďme se podívat na 5 argumentů, které by člověk před nákupem masa měl zvážit. 

O farmářském/BIO mase obecně platí, že: 

  • Je zdravější

Když už maso, tak kvalitní, tedy ideálně s nulovým obsahem hormonů, antibiotik a dalších látek. Zvířata z farmářských/ekologických chovů mají dostatek prostoru, nejsou na sebe namačkaná, a tudíž nepotřebují preventivní dávky antibiotik jako zvířata ve velkochovech, kde je riziko přenosu nemocí podstatně vyšší.

V ekologických chovech není tlak na jejich rychlý růst, a maso tudíž neobsahuje růstové hormony. Zvířata se pasou volně a mají kvalitní krmivo, což má za následek “lepší” maso s nižším obsahem nasycených mastných kyselin a vyšším obsahem prospěšných omega-3 kyselin a antioxidantů. Posledním aspektem, který je z hlediska zdravotních účinků důležitý, je život zvířat bez stresu.

Stress-free život znamená maso bez obsahu stresového hormonu. Díky dostatečnému prostoru, volnému pohybu a možnosti pastvy na trávě, je kvalita života zvířat přirozeně vyšší než v přeplněných velkochovech. Porážka v případě malých farem probíhá většinou přímo na místě, popřípadě na nejbližších jatkách, aby zvířata netrpěla zdlouhavým převozem v nákladním voze. 

  • Nákupem podporujeme místní farmáře v těžkých časech

Jak známo, spotřebitelé volí peněženkou. Tím, komu dáme peníze, společně s ostatními nakupujícími rozhodujeme o tom, kdo bude moct dál rozvíjet svůj business a kdo naopak ne. Pokud se nám nelíbí představa masa plného hormonů a antibiotik nebo politováníhodná kvalita života zvířat, řešení je jednoduché – nepodporujme ji. Nekupujme levné maso a ukažme tak jeho výrobcům, že s jejich praktikami nesouhlasíme. 

Koupí masa od vybraného farmáře či z ekologického chovu naopak podporujeme malé místní zemědělce, kteří jsou pro každou ekonomiku tolik důležití. Bez nich by na trhu neexistovala diverzita – fungují jako potřebný kontrast k velkochovům a mezinárodním korporací, díky čemuž máme jako zákazníci širší možnosti výběru. Navíc často vytváří potřebná pracovní místa ve venkovských oblastech. Farmáři také pociťují zvyšující se ceny energií a dalších vstupů, a pokud se k tomu přidá snížená poptávka po jejich výrobcích, může to vést až k jejich postupnému zániku.  

  • Má nesrovnatelně lepší chuť

To není žádný marketingový slogan, ale tvrzení, které vám potvrdí každý, kdo farmářské či bio maso kupuje. Díky kvalitní stravě a dostatku pohybu zvířete je maso křehčí, pevnější a má méně tuku. Ptali jste se někdy, zda může maso vonět? To z farmy nebo ekologického chovu ano! Narozdíl od jeho supermarketových protějšků má již po vytažení z obalu lahodné masové aroma, které se rozline i během přípravy. Na pánvi nepouští vodu, jak je tomu zvykem například u konvenčního mletého masa. 

  • Je ekologičtější

Jak jsme psali v článku Maso – ano nebo ne (a jak moc), maso (zejm. hovězí) je jedna z potravin s největší uhlíkovou stopou vůbec. Masný průmysl není zrovna ekologický, ba naopak. Vyžaduje obrovské množství půdy a vody a na druhé straně produkuje velké množství emisí. Živočišná produkce navíc není jen o samotném chovu zvířat, ale také o pěstování krmiva pro ně (kukuřice, sója), při kterém jsou ve velkém používány pesticidy a chemická hnojiva a dlouhodobě vede k erozi a celkovému snižování kvality půdy. Sečteno podtrženo, environmentální daň za kousek masa je poměrně vysoká. 

Malým farmám a eko chovům může být přičteno k dobru zejména to, že si zvířata volně spásají trávu nebo seno, a nepotřebují tak pesticidy postříkané osevní plochy. Pastva zvířat na trávě je přirozenou součástí ekosystémů, díky které se půda regeneruje. 

  • Kvalita vítězí nad kvantitou (méně je více)

Že kvalita je víc než kvantita v případě masa platí dvojnásob. Ačkoliv je maso skvělým zdrojem bílkovin a dalších prospěšných látek, jeho častá konzumace může mít negativní dopady na náš organismus. Podle celé řady studí běžná konzumace (zejm. hovězího) masa a uzenin může zvyšovat riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, rakoviny tlustého střeva a cukrovky.

Časté pojídání drůbeže podle jedné oxfordské studie zase zvyšuje riziko onemocnění žlučníku, žaludku a refluxní choroby jícnu. Rozhodně nikomu neříkáme, že by maso neměl jíst vůbec, ale je jasné, že není na škodu ho trochu omezit. Navíc i zde platí – všeho s mírou. Dnešní doba omezení konzumace masa nahrává – máme na výběr z široké nabídky vegetariánských a veganských potravin a bezmasé jídlo (tím nemáme na mysli smažák) si dnes bez problémů dáme prakticky v každé restauraci.

Jíst maso pouze 2-3x týdně by tedy nemělo být nic těžkého. Pozor, mluvíme o snižování množství, ne kvality! “Dopřát si” kus kvalitního masa je v tomto případě více než nasnadě. Když už, tak ať to stojí za to. Kdo má stále pochyby o finanční stránce masa z ekologických chovů a  považuje ho za luxusní záležitost, pak vězte, že když ho jíte méně, méně i zaplatíte. Kupovat 2-3x týdně farmářské/bio maso člověka ve výsledku přijde na míň (nebo stejně) peněz, než kupovat maso, které je sice na kg levnější, ale zato 5-6x týdně. 

 

Poznámka na závěr: 

Jak bylo uvedeno výše, označení “farmářské” není narozdíl od označení “bio” nijak ověřitelné. Pokud si chcete být jistí, že víte, co a od koho kupujete, vyhledejte si konkrétního farmáře a jeho praktiky na internetu. Pokud je z vašeho okolí, můžete se k nim třeba i zajet podívat. Jistota je jistota. 🙂

 

Naše tipy na ověřené dodavatele masa:

Krůtí: Česká krůta, Farma Rychvald https://www.ceskakruta.cz

Kuřecí: Kuře z Rašovic  https://www.fitafer.cz/

Hovězí: Bioparkhttps://biohovezi.cz/nase-farmy

Ekofarma Babinyhttps://www.ekofarma-babiny.cz/

Objevit celou nabídku BIO hovězího 

Autor: Tereza Reyes

No more articles