ČTENÍ ZABERE CCA 2 MIN. 

Italská sváteční hostina není skromná záležitost. Pokud je důvod k oslavě, tamní kuchaři vám naservírují 10 tradičních chodů. Dokázali byste je všechny spořádat? Pojďte si je prohlédnout a zjistíme to!

1) Aperitivo

Tuhle hostinu nezdoláme bez pořádného apetitu. Naštěstí jsou Italové mistři aperitivů. Stačí vybrat, zda nám chuťové pohárky probudí víno, šumivé Prosecco nebo třeba nahořklý vermut. Aperitiv podáváme s drobným zobáním – oříšky či naložené italské olivy jsou ideál.

2) Antipasto

Pokračujeme zlehka se studeným, lahůdkovým chodem. Hlavní roli hrají uzeniny – prosciutto, mortadela nebo salámky – servírované se sýrem a křupavým chlebem. Populární jsou sendviče jako bruschetty a panini. Milovníci plodů moře si dopřejí třeba plátky uzeného lososa či krevetové koktejly.

shutterstock_1044034306

3) Primo

První teplý chod je tradičně bez masa. Podávají se tradiční italské dobroty jako risotto, těstoviny, gnocchi nebo polenta. Populární jsou lasagne a další zapékané dobroty. Primo je také správná chvíle na vývar či polévku.

shutterstock_505915780

4) Secondo

Konečně masíčko! Druh nehraje roli, stůl může provonět hovězí, vepřové, drůbeží, jehněčí, ale i masitá mořská jídla jako losos nebo humr – výběr je jen na vás. Podávat můžete stejky, pečínku, dušené maso, ale třeba i párečky a další uzeniny.

5) Contorno

Příloha, která se podává zároveň s masem. Zpravidla jde o zeleninu, syrovou i uvařenou, studenou i horkou. Servíruje se na samostatný talířek, aby se chutě zbytečně nemíchaly a každý si mohl pošmáknout podle svého.

6) Insalata

Plné břicho musíme zajíst něčím lehkým, proto teď podáváme salátek. Tato část hostiny se může vynechat, pokud se listová zelenina servírovala jako součást předchozího chodu. Podle nás si zaslouží své samostatné místo.

shutterstock_1047620935

7) Formaggi e frutta

Sedmý chod je specialitka, kterou v českých končinách bohužel moc často nevídáme. Podává se čerstvé ovoce párované se sýrem. Nevíte si rady, jaké ovoce se hodí ke kterému sýru? Dáme vám pár typů do začátku. Mozzarellu skvěle doplní brusinky, ricotta si rozumí s čerstvými jahůdkami a kozí sýr se zas hodí k třešním a borůvkám. Nebojte se v párování experimentovat sami a vyzkoušet vlastní kombinace!

8) Dolce

Doufáme, že vám zbylo místo na dezert, protože přišel čas mlsat. Servírovat můžeme italské klasiky jako jemné tiramisu nebo mléčná panna cotta. Neobvyklá není ani tradiční italská zmrzlina gelato či ovocné sorbetto.

9) Caffé

Hlavní část hostiny máme za sebou, teď přišel čas vydechnout u šálku tradiční italské kávy. Nečekejte však latte ani cappuccino – tahle káva bude bez mléka. Italové si na konci jídla dopřávají pořádně silné espresso, které pijí rychle a za tepla.

10) Digestivo

Hostina končí stejně, jako začíná – nápojem. Jídlo zapíjíme ovocnými a bylinnými likéry, které pomůžou s trávením. Tradičně se podává třeba grapa nebo limoncello.

Sestavte si italskou hostinu svých snů v našem Italském speciálu.

tiramisu

No more articles