ČTENÍ ZABERE CCA 2,25 MIN.

Chystáte se na dovolenou v Itálii a těšíte se na jejich národní nápoj, tedy kávu? Máme pro vás pár tipů, jak si ji objednat (a také vychutnat) jako domorodec.

Ačkoli se v Itálii nikdy nevypěstovalo ani zrnko kávy a tento národ ani není jedničkou v pití tohoto horkého černého nápoje, když se řekne káva, většina lidí si automaticky vybaví právě tuto zemi. Italská spotřeba 5,62 kg kávy na osobu za rok se přitom řadí až na 15. místo ve světě. Holt, když se někde vynalezne presovací stroj, udělá to s pověstí kávomilců svoje.

Espresso vs. caffè

Italové si objednávají caffè, nikoli espresso. Espresso se používá prakticky všude mimo Itálii a svůj název dostalo podle „macchina da caffè espresso“, tedy stroje určeného pro tento druh přípravy. Vaší objednávce espressa ale samozřejmě rozumět budou.

Piccolo neexistuje

U nás se stále vyplatí říkat si o „malé preso“, na jihu to ale vynechte – pojem piccolo tam neznají. Při objednání espressa vám přinesou zhruba 30 ml kávy s hustou krémovou pěnou, cremou. Chcete-li něco, co by šlo nazvat „českým espresem“, tedy espresso s větším množstvím vody, musíte si objednat lungo. Espresso dolité horkou vodou je americano. Pokud si poručíte doppio, dostanete kávu s dvojnásobnou porcí kávy, nikoli vody.

Cukr ano, či ne?

Pokud to tak máte rádi, slaďte kolik chcete, ale klasické caffè vzhledem ke své velikosti víc než jeden cukr neunese. Nemusíte se však bát, že se na vás budou Italové dívat skrz prsty – i oni si život rádi osladí!

A co mléko?

Klidně si dejte i mléko. Italové cappuccino či latté macchiato pijí jako snídaňovou kávu, ale spíš proto, že odpoledne už je příliš horko a mléko by se mohlo špatně trávit. Klasikou je espresso macchiato, tedy espresso s troškou mléčné pěny (macchiato znamená skvrnitý či špinavý, je to tedy „káva ušpiněná mlékem“). Chcete-li si udělat pravou italskou kávu doma, mléko by každopádně melo být plnotučné a našlehané nebo aspoň horké. Nepoužívejte studené ani třeba smetanu.

Káva a zákusek na konec

Objednali jste si ke kávě dezert a než vám ho přinesli, byla káva vám vystydla? Není to na závadu, jelikož v Itálii se zákusek ke kávě nejí. Častěji se k ní něco dobrého pije, a voda je to málokdy. Je to i tím, že jejich káva je menší, než jsme zvyklí, protože Italové to rádi…

…horké a rychlé

Při správné přípravě se přes upěchovaná namletá kávová zrnka prodírá voda o teplotě 90 °C. Káva v nahřátém šálku je tak akorát určená ke konzumaci – o přijatelné ochlazení se snadno postará crema a srkání (nasátím vzduchu navíc prý káva chutná ještě lépe!), takže svou kávu byste do sebe měli prostě hezky česky kopnout.

Není jen espresso!

Ačkoli u nás je trendy mít doma stroj na espresso, protože taková káva je přece nejlepší, v italské domácnosti se pije téměř výlučně káva z moka konvice. Ty se tam dědí z generace na generaci.

 

link na kavovy special

 

No more articles