Co se jedlo na Vánoce dřív? Smažený kapr s bramborovým salátem překvapivě ne. Štědrovečerní tabule našich předků byla podstatně zdravější a rozmanitější. Pojďte s námi nahlédnout do minulosti a načerpat inspiraci na sváteční menu podle našich předků.  

 

Na území dnešního Česka bylo na Štědrý den zvykem konzumovat až 9 chodů. Jednalo se vesměs o jídla prostá, z běžných surovin. Zajímavé je, že byla udělaná tak, aby se ochutnalo ze všeho, co se během roku urodilo. Štědrovečerní menu se lišilo podle krajů, obecně ale sestávalo z: vánočky, hrachové nebo čočkové polévky, jáhlové, krupičné nebo hrachové kaše, houbového kuby a sušeného ovoce. 

Čočka nebo hrách se tradičně konzumovaly, aby rodině v dalším roce přinesly peníze. Hlavním jídlem byl kuba, pokrm připravovaný ze zapečených krup, sádla, cibule, hub a česneku. Někde se připravoval hubník ze sušených hub zapečených s krupicí, houskami na kostičky namočenými v mléce a vejci. Prostě něco jako žemlovka naslano s houbami. 

Sladkou část večeře představovala tzv. muzika – sušené ovoce vařené s kořením a ořechy. 

Ačkoliv ryba je odvěký symbol křesťanství, jehož historie sahá již do dob prvních následovníků Krista ve starověkém Římě, na české vánoční tabule se dostala až v 19. století. Nejdříve se konzumoval kapr “načerno”, postupně byl (nejspíš kvůli složité přípravě) vytlačen podstatně jednodušším kaprem smaženým, ktery k nám údajně přišel z Rakouska.

Úprava “načerno” je zmíněná ve slavné kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové a spočívá v pomalém pečení ryby v omáčce z kořenové zeleniny, mandlí, rozinek, povidel, černého piva a strouhaného perníku. Takto upravený kapr se podával s šiškami nebo knedlíkem. 


Inspirujte se receptem podle Evy z blogu Moje barevná kuchyně ZDE

Kapr načerno byl postupně nahrazen kaprem smaženým, ke kterému se přidal i nejmladší vánoční pokrm – bramborový salát. Tato příloha se k nám dostala až po 2. světové válce, údajně z Ruska (v některých jazycích se dokonce nazývá “ruský salát”). 

Dlouhou tradici má u nás naopak Vánočka – první dochované zmínky pochází už z dob Karla IV., ačkoliv tehdy měla s tou dnešní pramálo společného – vzhledem připomínala spíše chleba. Od 18. století ji lidé pekli sami doma a pojilo se s ní mnoho tradic. Hospodyně při zadělávání těsta například nesměla mluvit, aby jí dobře vykynulo. Vánočka podle tradice připomíná jezulátko v povijanu a je symbolem hojnosti. Nesměla chybět na žádném vánočním stole a kousek se dával i dobytku a domácím zvířatům. Byla častým darem, který si lidé dávali mezi sebou,  pekaři ji nosili šlechtě, šlechta zase děvečkám a čeledínům.

A co cukroví? Jeho původ se datuje do 16. století, kdy ale mělo zcela jinou podobu, než dnes. Vyrábělo se převážně ze sušeného ovoce a vázalo se k němu spousta pověr a zvyků. Obecně bylo symbolem ochrany a hojnosti. Zvířecí tvary se na ochranu věšely na krk dobytku, kruhové tvary, symbolizující slunce, zase na dveře a stromy. Také se tradovalo, že hospodyňka, která cukroví spálí, bude mít v dalším roce smůlu, onemocní, nebo dokonce zemře. Ještě, že na tohle se už dnes nevěří! 

Současnou podobu cukroví získalo až v 19. století, kdy se na jeho pečení začala používat mouka, med, vejce, máslo, a v případě bohatších rodin vzácné koření. Chudší lidé používali koření co dům dal, například pepř. Odtud se prý vzal název “perníčky”, respektive perník, dříve zvaný “peprník.” Jedny z nejstarších druhů vůbec jsou medáky (placky z medu, másla, mouky a vajec, které se potíraly čokoládovou polevou) a zázvorky (sušenky ze strouhaného zázvoru, cukru, mouky a vajec). Až po druhé světové válce se do tradičního repertoáru přidalo i cukroví i z dalších, někdy dražších, surovin, které najdeme na talířích dodnes. 

Sváteční menu včetně cukroví se liší podle osobních preferencí a hlavně rodinných tradic. Na jaké tradiční recepty nedají dopustit naši kolegové z Košíku? 

Sakrajda

Perníkový závin s povidlovou náplní plnou křupavých ořechů podle babičky Lenky z marketingu. 

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 6 g kypřícího prášku
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 80 g změklého másla
  • Kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 150 g švestkových povidel
  • ½ lžičky mletého badyánu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • Špetka muškátového květu
  • 150 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo

Postup:

  1. Všechny suroviny dáme do robotu a hákem necháme vypracovat nelepivé těsto. Těsto necháme hodinu odležet v lednici.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Smícháme 150 g švestkových povidel, ½ lžičky mletého badyánu, ½ lžičky mleté skořice a špetku muškátového květu.
  3. Odleželé těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu vyválíme na tenký plát.
  4. Plát potřeme kořeněnými povidly.
  5. 150 g vlašských ořechů nasekáme nahrubo a posypeme jimi povidla.
  6. Těsto zabalíme jako závin. Konce důkladně upevníme. Potřeme rozšlehaným vejcem.
  7. Pečeme 15 minut na 180 stupňů dozlatova.
  8. Hotový závin krájíme na malé kousky široké cca 3 cm.

Vinná klobása

Pro rodinu Brožovových z Frýdku-Místku je symbolem Štědrovečerní hostiny vinná klobása, která provoní celý domov muškátovým oříškem. Každý rok zhruba týden před Vánoci tatínek Marti – grafičky z marketingu vyrábí vinné klobásy podle receptu jeho maminky. Podává se s bramborovým salátem nebo kaší. 

Suroviny:

  • 2 kg libového bůčku
  • 1 veka
  • 0,3 dcl bílého vína dle chuti
  • 1-2 balení muškátového květu
  • 0,5 litrů mléka
  • Sůl dle chuti
  • Přírodní tenká střívka
  • Špejle

Postup:

  1. Z bůčku odstraníme kůži, vykostíme ho a nakrájíme na kousky.
  2. Veku nakrájíme na kostky o velikosti asi 3 cm a namočíme jej v mléce.
  3. Nakrájený bůček pomeleme najemno zároveň s vekou, kterou než vložíme do mlýnku, tak ji v dlani vymačkáme od mléka.
  4. Do pomleté směsi masa a veky přidáváme muškátový květ sůl a víno podle chuti. To vše pořádně rukama nebo vařečkou promícháme. Pokud máme takto směs připravenou naplníme ji pomocí mlýnku nebo plničky do tenkých přírodních střev.
  5. Takto naplněná střívka stočíme do šneků a propícháme špejlí.
  6. Hotové klobásky dáme do pekáče. Podlijeme je převařenou vodou cca do půlky a dáme je péct do trouby na 200 stupňů. Jakmile klobásky zrůžoví, tak je otočíme. To opakujeme asi 3-4 krát dle potřeby a průběžně je podlíváme horkou vodou. Pečeme dohromady zhruba hodinu. Dobrou chuť!

Vánočka 

Receptů na Vánočku je plný internet, ale tento od babičky Františky, který s nimi sdílela naše kolegyně Kamča je velmi speciální. Kamča u nás pracuje na oddělení financí jako kontrolorka a její velkou vášní je pečení. Tento recept je krásnou vzpomínkou na babičku a moc si vážíme toho, že jej s námi sdílela.

Ingredience:

  • 60 dkg polohrubé mouky
  • 13 dkg moučkového cukru
  • 13 dkg másla
  • 1 celé vajíčko
  • 3-4 žloutky
  • muškátový oříšek – trošku nastrouhat
  • 3/4 kostky droždí
  • 1/4 l mléka
  • špetka soli – naposledy – dát bokem pod mouku, ať se dostane ke kvasnicím až naposledy.  To nikdy nezapomenu, to babička pořád opakovala 🙂
  • rozinky a oříšky

Postup: 

  1. Nejprve si připravte kvásek. Ohřejte mléko a přidejte 2 polévkové lžíce cukru a nadrobte droždí. Nechte zhruba 10 minut nakynout.
  2. Mezitím namočte rozinky do trošky rumu a nakrájejte oříšky. 
  3. Všechny suché suroviny smíchejte v míse zvláš (kromě mouky). 
  4. Poté do mouky postupně zapracujte vzniklý kvásek, máslo a vajíčka. Poté přidejte rozinky, oříšky a dejte hníst do hnětače. Čím déle se bude těsto hníst, tím lépe. Po cca 10 minutách, kdy se těsto bude odlepovat od háku i mísy, tak těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na nejlépe 6 stejných dílů.
  6. Spodní patro Vánočky upleťte ze čtyř copů, prostřední ze tří – klasický cop a vrchní patro se plete z rozděleného jednoho dílu na dva, které se zapletou. 
  7. Po upletení Vánočku propíchejte špejlemi a nechte tak 10-15 minut kynout. Pečte v dobře rozpálené troubě na 180 stupňů. 
  8. Jakmile se začne červenat, tak je hotová. Pokud by se vám ještě před upečením barvila hodně do tmava, tak můžeme dát na její vršek pečící papír nebo alobal. 
  9. Vánočku podávejte s máslem, medem či marmeládou. 

Autor: Tereza Reyes

No more articles