Vánoce jsou svátky klidu a míru…ale také hojnosti a přemíry všeho – od jídla až po balící papír. Jak se vyhnout vánočnímu plýtvání? Máme pro vás 5 jednoduchých tipů! 

 

  • Cukroví do mrazáku

Komu by po svátcích nezbyla krabice (dvě, tři…) cukroví? Odhadnout ten správný počet je v tomto případě prakticky nemožné a co si budeme povídat, po svátcích je už většina z nás cukrem tak předávkovaná, že chuť mlsat značně opadá. Není však třeba se do ničeho nutit, a už vůbec ne nic vyhazovat! Zbylé cukroví dejte jednoduše v plastových krabičkách do mrazáku. Jeho čas ještě určitě přijde. Přišla návštěva a nemáte napečeno? Honí vás mlsná? Máte během roku nostalgii po Vánocích? Víte kam sáhnout! 

 

  • Vánočka alá french toast

Tvrdší, oschlejší vánočka taktéž nemusí přijít vniveč. Udělejte si to ráno po svátcích hezké a připravte vánočkový french toast! Doporučujeme recept od Kitchenette s vůní vanilky, rumu a javorového sirupu. Najdete ho ZDE

 

  • Ryby jedině na filety 

Kdo by chtěl jíst kapra (nebo jinou rybu) tři dny v kuse? Přebytečnému množství se dá jednoduše vyhnout tak, že místo ryb v celku nakoupíte filety, tak akorát podle počtu hodujících. Nic víc, nic míň. Kromě odpadu ušetříte také sami sobě spousta špinavé a krvavé práce s porcováním. 

 

  • Rybí polévku zamrazit

Zbyla vám rybí polévka a pátý den po Vánocích už na ni opravdu nemáte chuť? Opět je tu starý dobrý mrazák. Můžete ji buď zamrazit tak, jak je, a vytáhnout ji, až na vás během roku přijde chuť. Druhou možností je uchovat pouze přeceděný vývar, který potom můžete využít na přípravu jiných jídel – krémových rybích polévek, pošírování ryb nebo třeba risotta s mořskými plody. 

 

  • Balící alternativy

Odpad o Vánocích nevzniká jenom z jídla. Jen si vzpomeňme na ty hory balícího papíru, které vždy zůstanou jako smutná kulisa místo dárků pod stromečkem. Klasický, kupovaný balící papír však není zdaleka jediná možnost balení dárků. Naopak, dárky lze zabalit mnohem kreativněji, a především udržitelněji! Znáte například japonskou techniku furoshiki, spočívající v balení dárků do šátků/kusů látky? Efektivně se dají využít i papírové tašky nebo jiný obalový materiál, který se vám během roku nastřádá doma. Stačí pěkná stuha či malá vánoční dekorace, a originální balení je na světě! 

Autor: Tereza Reyes

No more articles