Jídlo je před Vánoci téma měsíce, ale čím zvlažit hrdlo, to řeší málokdo. Přitom existuje tolik nápojů, které úžasně dokreslují atmosféru voňavé předvánoční domácnosti a stokrát umocní sváteční pohodu. Tady je pětka našich oblíbenců, kterými se můžete inspirovat.
1. Anglický vánoční punč
Britové to s teplými nápoji umí. Když před vánoci zrovna nevedou gentlemanské diskuze na čajových dýcháncích o páté, míchají doma delikátní punč, který je chrání před pověstnými britskými nečasy.
Co budeme potřebovat?
- 1 l černého čaje
- 2 celé skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- ½ lžičky hřebíčku
- 3 tobolky kardamomu
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 0,5l červeného vína
- 200 – 300ml tmavého rumu
- hnědý cukr
Jak na to?
Ve větším hrnci uvaříme slabší černý čaj. Přisypeme koření (2 kousky celé skořice, 2 hvězdičky badyánu, půl lžičky hřebíčku a čtvrt lžičky kardamomu) a přidáme kůru z jednoho citronu. Společně vaříme asi 10 minut.
Pak do hrnce přilijeme červené víno, rum a šťávu z citronu a pomeranče. Punč už jen krátce povaříme a dle chuti dosladíme hnědým cukrem.
2. Bílá horká čokoláda
Horká čokoláda je známá věc, ale bílou vyzkoušel málokdo. Rozšiřte si obzory s džbánkem tohoto lahodného nápoje, se kterým se bude krásně pozorovat sníh padající za okny.
Co budete potřebovat?
- 140 g bílé čokolády na vaření
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
Jak na to?
V rendlíčku krátce svaříme mléko, smetanu a vyškrábnutá semínka z podélně rozříznutého vanilkového lusku.
Na vedlejší plotýnce si na vodní lázni (kovová miska položená na hrnci s vroucí vodou) rozpustíme nalámanou čokoládu. Pozor, bílá čokoláda má krátce po rozpuštění tendenci hrudkovatět, tak ji hned po rozpuštění sundáme z vodní lázně. Pak do tekuté čokolády okamžitě vmícháme smetanovou směs s vanilkou.
Nápoj můžeme stejným způsobem připravit i z tmavé čokolády.
3. Svařené víno s brandy
Svařené víno je stálice předvánočních trhů, ale můžeme si ho dopřát i doma. Jakmile na vás leze zima, vzpomeňte si na tento recept. Je jednoduchý, zahřeje a kapička brandy přidá na vánoční pohodě.
Co budeme potřebovat?
- 750 ml červeného vína
- 50 – 70 ml brandy
- 2 ks skořice
- 3 ks badyánu
- 10 ks hřebíčků
- 2 plátky pomerančové kůry
- 1 cm zázvoru
- 2 – 3 lžíce cukru
Jak na to
Červené víno nalijeme do menšího rendlíku a přidáme brandy. Množství je na nás, záleží na tom, jak silný nápoj budeme chtít. K vínu přidáme všechno koření, zázvor zbavíme slupky a spolu s pomerančovou kůrou ho přihodíme do rendlíku.
Množství cukru dávkujeme podle vína, které jsme použili. Pokud máme sladší víno, cukru není tolik potřeba. Víno stačí zahřát téměř k bodu varu a můžeme rozlévat.
4. Slivovice se zázvorem
Když jsme u zahřátí, někomu prostě teplé víno nestačí. Naštěstí je tu i tvrdší kalibr – třeba řízný zázvor podávaný v ještě mnohem říznější slivovici. Proti tomu zkrátka nemá lezavý mráz žádnou šanci.
Co budeme potřebovat?
- 40 ml slivovice
- 30 ml zázvorového sirupu
- 20 ml citrónové šťávy
- 3 plátky zázvoru
- 2 plátky citrónu
- led
Jak na to
Do šejkru plného ledu přidáme slivovici, zázvorový sirup, citrónovou šťávu a důkladně protřepeme. Pak si připravíme sítko a směs přes něj přelijeme do sklenice plné ledu. Nápoj dozdobíme plátky zázvoru a citrónu.
5. Vaječný koňak
Rozhodně jsme nezapomněli na předvánoční klasiku. Sklenička lahodného koňaku s vanilkou přijde vhod vždy, když zabloudíte do provoněné předvánoční kuchyně, a zpříjemní čekání na Štědrý večer.
Co budeme potřebovat?
- 1 plechovka (cca. 300 ml) neslazeného kondenzovaného mléka
- 200 ml plnotučného mléka
- 100 g třtinového cukru
- 100 – 250 ml rumu z cukrové třtiny (podle toho, jak chceme mít nápoj silný)
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky
Jak na to?
Nařízneme vanilkový lusk a vyjmeme z něj semínka. Do mísy nalijeme
kondenzované mléko a plnotučné mléko, přisypeme třtinový cukr, vanilková semínka a přihodíme i vydlabaný vanilkový lusk. Vše metličkou zamícháme a dobře zašleháme i žloutky. Mísu postavíme nad horkou vodní lázeň a za stálého míchání necháme zhoustnout.
Prstem vyzkoušíme teplotu. Když už nás směs pálí, odstavíme ji z tepla a přilijeme rum. Mísu přendáme do studené vodní lázně a metličkou mícháme do vychladnutí. Podáváme ozdobené špetkou skořice.