Jídlo je před Vánoci téma měsíce, ale čím zvlažit hrdlo, to řeší málokdo. Přitom existuje tolik nápojů, které úžasně dokreslují atmosféru voňavé předvánoční domácnosti a stokrát umocní sváteční pohodu. Tady je pětka našich oblíbenců, kterými se můžete inspirovat. 

1. Anglický vánoční punč

Britové to s teplými nápoji umí. Když před vánoci zrovna nevedou gentlemanské diskuze na čajových dýcháncích o páté, míchají doma delikátní punč, který je chrání před pověstnými britskými nečasy.punc

Co budeme potřebovat?
  • 1 l černého čaje
  • 2 celé skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • ½ lžičky hřebíčku
  • 3 tobolky kardamomu
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 0,5l červeného vína
  • 200 – 300ml tmavého rumu
  • hnědý cukr
Jak na to?

Ve větším hrnci uvaříme slabší černý čaj. Přisypeme koření (2 kousky celé skořice, 2 hvězdičky badyánu, půl lžičky hřebíčku a čtvrt lžičky kardamomu) a přidáme kůru z jednoho citronu. Společně vaříme asi 10 minut.

Pak do hrnce přilijeme červené víno, rum a šťávu z citronu a pomeranče. Punč už jen krátce povaříme a dle chuti dosladíme hnědým cukrem.

2. Bílá horká čokoláda

Horká čokoláda je známá věc, ale bílou vyzkoušel málokdo. Rozšiřte si obzory s džbánkem tohoto lahodného nápoje, se kterým se bude krásně pozorovat sníh padající za okny. bila-cokolada

Co budete potřebovat?
  • 140 g bílé čokolády na vaření
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
Jak na to?

V rendlíčku krátce svaříme mléko, smetanu a vyškrábnutá semínka z podélně rozříznutého vanilkového lusku. 

Na vedlejší plotýnce si na vodní lázni (kovová miska položená na hrnci s vroucí vodou) rozpustíme nalámanou čokoládu. Pozor, bílá čokoláda má krátce po rozpuštění tendenci hrudkovatět, tak ji hned po rozpuštění sundáme z vodní lázně. Pak do tekuté čokolády okamžitě vmícháme smetanovou směs s vanilkou.

Nápoj můžeme stejným způsobem připravit i z tmavé čokolády. 

3. Svařené víno s brandy

Svařené víno je stálice předvánočních trhů, ale můžeme si ho dopřát i doma. Jakmile na vás leze zima, vzpomeňte si na tento recept. Je jednoduchý, zahřeje a kapička brandy přidá na vánoční pohodě. Svařené víno

Co budeme potřebovat?
  • 750 ml červeného vína
  • 50 – 70 ml brandy
  • 2 ks skořice
  • 3 ks badyánu
  • 10 ks hřebíčků
  • 2 plátky pomerančové kůry
  • 1 cm zázvoru
  • 2 – 3 lžíce cukru
Jak na to

Červené víno nalijeme do menšího rendlíku a přidáme brandy. Množství je na nás, záleží na tom, jak silný nápoj budeme chtít. K vínu přidáme všechno koření, zázvor zbavíme slupky a spolu s pomerančovou kůrou ho přihodíme do rendlíku.

Množství cukru dávkujeme podle vína, které jsme použili. Pokud máme sladší víno, cukru není tolik potřeba. Víno stačí zahřát téměř k bodu varu a můžeme rozlévat.

4. Slivovice se zázvorem

Když jsme u zahřátí, někomu prostě teplé víno nestačí. Naštěstí je tu i tvrdší kalibr – třeba řízný zázvor podávaný v ještě mnohem říznější slivovici. Proti tomu zkrátka nemá lezavý mráz žádnou šanci. slivovice-se-zazvorem

Co budeme potřebovat?
  • 40 ml slivovice
  • 30 ml zázvorového sirupu
  • 20 ml citrónové šťávy
  • 3 plátky zázvoru
  • 2 plátky citrónu
  • led
Jak na to

Do šejkru plného ledu přidáme slivovici, zázvorový sirup, citrónovou šťávu a důkladně protřepeme. Pak si připravíme sítko a směs přes něj přelijeme do sklenice plné ledu. Nápoj dozdobíme plátky zázvoru a citrónu.

5. Vaječný koňak

Rozhodně jsme nezapomněli na předvánoční klasiku. Sklenička lahodného koňaku s vanilkou přijde vhod vždy, když zabloudíte do provoněné předvánoční kuchyně, a zpříjemní čekání na Štědrý večer. vajecny-konak

Co budeme potřebovat?
  • 1 plechovka (cca. 300 ml) neslazeného kondenzovaného mléka
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 – 250 ml rumu z cukrové třtiny (podle toho, jak chceme mít nápoj silný)
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 žloutky
Jak na to?

Nařízneme vanilkový lusk a vyjmeme z něj semínka. Do mísy nalijeme
kondenzované mléko a plnotučné mléko, přisypeme třtinový cukr, vanilková semínka a přihodíme i vydlabaný vanilkový lusk. Vše metličkou zamícháme a dobře zašleháme i žloutky. Mísu postavíme nad horkou vodní lázeň a za stálého míchání necháme zhoustnout.

Prstem vyzkoušíme teplotu. Když už nás směs pálí, odstavíme ji z tepla a přilijeme rum. Mísu přendáme do studené vodní lázně a metličkou mícháme do vychladnutí. Podáváme ozdobené špetkou skořice.

694

No more articles