Bylinky svedou s jídlem divy a grilované dobroty nejsou výjimkou. Ať už se chystáte opékat masíčko, sýry či šťavnatou zeleninu, čerstvé bylinky dodají vašemu jídlu ten správný letní šmrnc. Dnes si povíme o tom, jakým způsobem můžeme bylinky při grilování využít a které se na rošt hodí nejvíc.

Bylinkový kouř

Jste fajnšmekři? Vložte bylinky přímo na horké uhlí! Kouř získá jejich podmanivé aroma a jídlo na roštu ho do sebe všechno pěkně vsákne jako při uzení. Musíte však pamatovat na pár zásad. Zaprvé bylinky nejprve namočte ve vodě a na gril je vkládejte navlhčené, aby nezačaly hořet. Zadruhé počkejte, až se uhlí trošku uklidní – bylinky nevkládejte, když je úplně rozpálené. Po jejich vložení chvilku počkejte, až se kouř trochu uklidní, teprve pak můžete bez obav grilovat. Vaše chuťové pohárky vám jistě poděkují.

Nepostradatelné marinády

Bez marinády si grilování neumíme představit. Marinovaná jídla jsou šťavnatější, jemnější a skrz naskrz prostoupená lahodnou chutí. Proto je moudré při jejich přípravě sáhnout právě po bylinkách. Na výrobu marinády použijeme listy čerstvě utržené od stonků. Zkombinujeme je s kvalitním olejem a máme-li chuť, můžeme přidat i špetku soli, pepře či dalšího koření. Maso či zeleninu v marinádě necháme nějakou dobu odležet – čím déle, tím výraznější bude chuť. Důležitá zásada při grilování v marinádě je, že před vložením na rošt všechno jídlo osušíme. Přebytečný olej jinak odkapává na uhlí, kde se zbytečně škvaří a kouří.

herbs-702546_960_720

Pro jemnou chuť potíráme

Pokud se bojíme, že po marinování nevynikne původní chuť pokrmu, můžeme ho bylinkami jen potřít. Bylinky jsou aromatické, takže jistě zanechají stopu a masíčko navíc získá zajímavou texturu. Směs k potírání lze vyrobit z koření a najemno nakrájených bylinek, ale můžeme použít i bylinky samotné. Stačí najemno nasekat čerstvé lístky a vmasírovat je do masa. Pokud se má chuť udržet, je dobré bylinky nasypat na maso a obojí pak zabalit do igelitu a nechat nějakou dobu odležet v lednici. Maso tím získá čas absorbovat bylinkovou příchuť.

Po čem sáhnout?

Bylinky jsou na grilu jako doma a rozhodně se vyplatí experimentovat s kombinacemi nejrůznějších příchutí – vždyť vaření je hlavně o představivosti! Pokud však nevíte kde začít, sáhněte po osvědčených klasikách.

Třeba takovým rozmarýnem nezkazíte téměř žádnou grilovanou dobrotu. Má svěží, přírodní chuť a ladí s červeným i bílým masem, se zeleninou, a dokonce ozvláštní třeba i hamburgery. Ani tymián či petržel se nenechají na grilu zahanbit a jsou téměř univerzálními pomocníky při přípravě masa a zeleniny. Najemno nasekaný kopr představuje ideální tečku za rybami a za drůbežím. Pažitka by zas neměla chybět při přípravě zeleniny a brambor, protože dají zvlášť vyniknout její svěží příchuti. Doporučujeme ji použít třeba v marinádě spolu s kvalitním olejem a čerstvě nadrceným černým pepřem. Oregano zas bude mít zaručený úspěch u špízů v řeckém stylu s masem a zeleninou.

A jaké bylinky používáte při grilování vy? Podělte se s námi v komentářích, ať se taky něco přiučíme! 🙂

Pokud letos ještě nemáte vlastní zásobu bylinek, můžete si ji pořídit ZDE.

No more articles