Myslíte, že se vás chřestová sezóna netýká? Mýlíte se! Máme pro vás 6 typických jarních situací, kdy vám chřest rozhodně přijde vhod.

1) Hubnete do vysněných plavek

Léto je za rohem, ale váha pořád hlásí pár kilo navíc? Nezoufejte a dejte si raději porci chřestu – vyhlášeného miláčka všech dietářů. Obsahuje maximum živin a žádné kalorie. Díky vysokému obsahu vlákniny vás dlouhodobě zasytí, takže nebudete mít potřebu jíst. shutterstock_417233623

2) Prožíváte jarní románek

Políbili jste se 1. máje pod třešní a teď vás zachvátila jarní láska? Zkuste u příští romantické večeře naservírovat miláčkovi talíř plný chřestu. Působí jako přírodní afrodisiakum a spolehlivě rozbouří hormony. Vděčí za to vysokému obsahu vitamínů B6, E a kyseliny listové.

3) Jdete s kamarády „na jedno“

Chřest není jen pro zastánce zdravého životního stylu. Přijde vhod i v případě, že rádi trávíte jarní večery na terase oblíbené hospůdky. Podle studie korejských vědců látky obsažené v chřestu podporují tvorbu enzymů, které rozkládají etanol a mírní kocovinu. Dejte si po nočním tahu porci chřestu a rozlučte se s bolehlavem.

4) Máte v plánu nacpat se na jarní grilovačce

Neodoláte volání šťavnatých steaků a kvalitních špekáčků? Vůbec se vám nedivíme! Ale i v tom případě se vyplatí servírovat chřest jako přílohu. Nejenže je na gril jako stvořený, ale navíc obsahuje spoustu vlákniny a probiotik, které pomáhají s trávením. Dejte sbohem nadýmání a grilujte a bez výčitek.

shutterstock_399993952

5) Chystáte se otěhotnět

Uznáváme, pro většinu mužů tohle asi nebude „typická jarní situace“. 🙂

Pokud jste však žena a chystáte se založit rodinu, chřestová sezóna je ideální čas. Pouhé 4 výhonky chřestu obsahují přes 20 % doporučené denní dávky kyseliny listové. Tato látka podporuje správný vývoj plodu a pomáhá předcházet vrozeným vadám. Navíc je chřest bohatý na vitamíny a podporuje tvorbu estrogenu, tudíž zvyšuje šanci na úspěšné početí.

6) Nechcete si vyčítat, že vám utekla sezóna

Chřestová sezóna je  pouze od dubna do konce června – to je vaše jediná šance ochutnat čerstvý chřest přímo z českého pole. Nenechte si ji ujít jen proto, že nemáte ve zvyku jíst zeleninu. Chřest má nezaměnitelnou chuť, lze ho připravit na všechny způsoby a párovat s masem, sýrem i vínem.

To znamená, že i vy určitě najdete chřestový recept svého srdce 🙂

Přesvědčili jsme vás, že chřest je nepostradatelný společník do jarní kuchyně? Doma ho můžete mít už do 3 hodin. Zde si můžete koupit čerstvý chřest přímo z českého pole.

No more articles