Delikátní jídlo zaslouží kvalitní fotografii – aby se každému sbíhaly sliny jen od pohledu. Profesionální fotografové mají spoustu technik, jak takové kvality dosáhnout. Naučte se základní desatero, které nám prozradila Svatava z blogu Coolinarka.cz!


1. Atmosféra barevného ladění

Než začnete stylovat a fotit, ujasněte si, jakou atmosféru má fotka mít. Fotografie lehké letní svačinky bude mít jiné barevné ladění než fotka sváteční svíčkové.


 

2. Struktura materiálů

Používejte na fotografiích rekvizity, či podklady se strukturou, fotka pak nevypadá tak ploše. Ať už je to stařené dřevo, hrubá textilie, apod.

3. Dobré světlo

Dobré světlo je základ nejen u fotografie jídla. Jídlu svědčí přirozené denní světlo. Nedoporučuji fotit venku, ale spíš v interiéru u okna, světelný zdroj se usměrní a získá “refektorový” efekt. Zejména u tmavých fotek jídla je to nezbytné. Nepoužívejte blesk a přímé sluneční světlo.


 

4. Lesk jídla

Nezapomeňte salát těsně před focením osvěžit vodou. Pečínku zas polujte výpekem či olejem.

5. Bylinky a koření

Na fotkách jídel vždy skvěle funguje zelená barva čerstvých bylinek. Pokud jsou v receptu obsažené, nezapomeňte je použít i při finálním stylingu. Skvěle také vypadá ledabyle rozházené koření či hrubá sůl kolem porce.


 

 

6. Liché počty

Jednoduše řečeno: 3 nebo 5 langošů vypadá na fotce vždy lépe než 2 nebo 4. 🙂


 

7. Látky a textilie

Vyhněte se v rámci stylingu papírovým ubrouskům. Raději použijte látkové např. lněné ubrousky, jen tak položené vedle talíře, jakoby je tam strávník zrovna odložil.

8. Živý element

Když je součástí fotky ruka, která solí porci, nebo paže, které drží pekáč, vypadá to výborně. Proto nikdy neváhejte živý element na fotce použít. Pokud máte k dispozici figuranta určitě mu řekněte. Pokud jste na to sami, pomozte si stativem a samospouští.


9. Malé a matné nádobí

Pořiďte si menší dezertní talíře a misky, na fotce jejich menší velikost není znát a v rámci scény vám nezaberou celý snímek. Lesklé příbory často házejí nepříjemné odlesky, které na fotce nepůsobí dobře, použijte matné a vyhněte se těmto nehezkým přepalům.


10. Inspirujte se

V dnešní “internetové době” máte na dosah bezbřehé množství těch nejkrásnějších fotografií jídla z celého světa od těch nejlepších fotografů. Neváhejte načerpat inspiraci.

No more articles