Šťavnaté filety nebo ryba s křupavou kůžičkou nemají na grilu konkurenci. Bohužel, jejich maso se často připéká a spousta lidí si na ně netroufne. Dnes pro vás máme 9 tipů, jak se spolehlivě vyhnout problémům a stát se v grilování ryb přeborníkem.

1) Čistota, čistota, čistota

Vydrhnutý gril by měl být samozřejmostí, ale občas se na to zapomene. Pokud chcete úspěšně grilovat rybu, není radno čistotu podcenit. Trhání a připékání křehkého rybího masa totiž většinou způsobuje povlak nečistot, který zůstal na roštu.

Proto začněte tím, že rošt opálíte a pak nemilosrdně vydrhnete drátěným kartáčem. Až ve chvíli, kdy je bez poskvrnky, má smysl pokračovat. Věřte nám, vyplatí se to.

2) Připravte rošt

Čistý rošt pak lehce potřete ubrouskem namočeným v oleji — i to snižuje šanci, že se maso připeče. Ryby vždy dáváme na žhavý rošt. Proč? Čím méně času stráví maso na grilu, tím bude šťavnatější. Proto gril rozpalte alespoň 15 minut předtím, než začnete grilovat.

3) Ochuťte rybu

Také samotné maso i kůži před grilováním důkladně potřete olejem a dochuťte kořením či bylinkami svého srdce. Sázkou na jistotu je mořská sůl, kvalitní pepř a citronová šťáva. Co se bylinek týče, rybám svědčí tymián, bazalka, rozmarýn a případně koriandr, pokud ho máte rád. Buďte střídmí – nechceme chuť ryby přebít, ale nechat ji vyniknout.

4) Radši s kůží

Nepohrdejte šupinami, na grilu vám ušetří spoustu práce, jelikož udrží křehké maso pohromadě. Pokud kůži nechcete sníst, lze ji jednoduše sundat na konci grilování. Nezapomeňte však, že opečená kůže některých ryb (třeba pstruha či makrely) je sama o sobě delikátní a křupavá.

featured-photo

5) Zjistěte, jak dlouho grilovat

Syrový ani vysušený filet není to pravé ořechové. Naštěstí máme spolehlivou pomůcku, jak odhadnout čas potřebný ke grilování ryb.

Filety grilujte na přímém, intenzivním žáru přímo nad uhlíky. Než začnete, změřte si výšku nejtlustší části masa a řiďte se následujícím pravidlem: 

Tloušťka

1 cm

2 cm

atd.

Čas na grilu

3-5 minut

6-10 minut

atd.

Co se týče grilování ryb v celku, je lepší grilovat na nepřímém žáru v okrajové části grilu. Podle tloušťky a velikosti je nechte opékat 15 – 30 minut. Zda je maso hotové můžete průběžně kontrolovat tím, že nakouknete do břišní dutiny.

Pokud máte možnost, grilujte filety i celé ryby pod víkem. Průběžně je kontrolujte, ale přitom se jich nedotýkejte (ani do nich nepíchejte vidličkou). Místo toho si jen počkejte.

6) Nechte rybu, ať se pustí

Musíte-li rybu z grilu páčit silou, opékaná strana ještě není hotová. Proto křehké rybí maso nikdy netrhejte z roštu násilím – jen si tím zdecimujete večeři. Raději vyčkejte. Pokud jste dodrželi předchozí rady, maso se roštu pustí samo, jakmile bude hotové.

7) Správná otočka

Moment pravdy je tu. Filety vždy otáčíme maximálně jednou, jinak se budou zbytečně vysušovat a navíc riskujeme, že je zbytečně potrháme. Neotáčíme je kleštěmi ani vidličkou (do grilovaného masa nikdy nepícháme) – namísto toho použijeme obracečku.

Tu opatrně vsuneme pod filet a jemným pohybem ze strany na stranu se propracujeme až do středu. Pokud vidíme, že děláme více škody než užitku a maso se trhá, znamená to, že strana ještě není hotová. Pokud to jde dobře, tak druhou obracečkou (nebo jiným tupým nástrojem) podržíme druhou stranu filetu a pak ho opatrně otočíme.

Tip – velmi tenké filety (méně než 2 cm) často ani otáčet nemusíte. Stačí, abyste je opékali na silném žáru a pod víkem.

8) Maso musí odpočívat

Máme hotovo, filet jsme sundali v jednom kuse a teď nám sedí na talíři. Můžeme začít jíst, že? Chyba!

Chcete-li si rybu opravdu vychutnat, nechte ji odpočívat alespoň 5 minut. Masíčko díky tomu změkne a vrátí se do něj šťáva.

9) Vsaďte na citrusy

Máte rádi experimenty? Máme pro vás alternativní řešení rybích problémů! Stačí filety na roštu podložit nakrájenými plátky pomeranče, citronu nebo limetky. Maso se vám nepřipeče a navíc získá delikátní citrusový nádech.

Možností je však více – milovníci masa zas mohou rybí maso zabalit třeba do plátků slaniny.

ULOVTE SKVOSTNÉ RYBY NA KOŠÍKU

Další čtení

Dumáte, jakou přílohu k rybě upéct? Zkuste naše tipy na grilovanou zeleninu.

No more articles