Grilování není jen o mase. Naopak, kulináři vědí, že i grilovací rošt může hrát všemi barvami. Mluvíme samozřejmě o možnostech, které kuchtíkům přináší grilovaná zelenina a ovoce. Abyste se v nich lépe zorientovali, připravili jsme vám krátký přehled grilovaných příloh, které dají vaší hostině nový rozměr.

Bramborová klasika

Brambory jsou asi nejtypičtější přílohou na gril. Navenek učarují křupavou kůrčičkou, uvnitř zůstanou horké a měkoučké. Zkrátka přímo vyzývají k tomu, abychom je krásně propekli. Stejně jsou na tom i příbuzné batáty, které se navíc mohou chlubit příjemně sladkou chutí. S brambory však vyvstává zajímavý problém.

3 tipy, jak brambory propéct uvnitř, ale nespálit na povrchu

Buďto si můžeme brambory nejprve předvařit v horké vodě a na gril je dávat už změklé, takže grilováním pracujeme jen na zlaté křupavé kůrce. Druhá možnost je potřít brambory směsí oleje a bylinek a grilovat je v alobalu. Takhle sice brambory nezískají typickou kouřovou chuť, ale krásně se usmaží ve směsi bylinek a vsáknou do sebe jejich aroma. Zároveň se nemusíme bát zuhelnatělé slupky.

Poslední možností je brambory opéct klasickým způsobem a nechat je na roštu od začátku do konce. Jen musíme důmyslně kombinovat přímý a nepřímý žár. K tomu je ideální rozprostřít uhlí v grilu tak, aby ho na jedné straně bylo víc a na jedné méně – tím vytvoříme teplejší a studenější stranu. Začínáme na studenější straně a jakmile brambory uvnitř dostatečně změknou, přejdeme na tu teplejší.

rosemary-potatoes-1446677_960_720

Vypečené tipy k ovoci

Ačkoliv se to někomu může zdát jako protimluv, i ze šťavnatého ovoce vytvoříte na rozpáleném grilu kulinářskou delikatesu. Cukr v ovoci se vlivem teploty karamelizuje a spolu s aroma kouře vytvoří podmanivou směs chutí, která vás navíc nebude strašit velkým množstvím kalorií.

Jak správně grilovat ovoce? Máme pro vás tři zásady. Zaprvé každý kousek nejprve potřete olivovým olejem. Přidá další výrazný chuťový prvek a navíc jídlo na roštu ochrání. Zadruhé ovoce nikdy negrilujte přímo na ohni nebo na doběla rozpáleném uhlí, ale využijte menší, nepřímé teploty. Konečně, od ovoce na roštu neodcházejte. Griluje se totiž velmi rychle, takže je třeba na něj dávat pozor.

Jaké ovoce vyzkoušet? Co třeba taková jablka? Z jablečných koláčů všichni dobře víme, že se jim ve vysokých teplotách daří. Stačí nakrájet na kolečka a nechat chvíli propékat. Na roštu z nich vznikne sladká, měkká delikatesa. Další možností, jak využít domácí ovocné plody a vyrazit svým hostům dech, je připravit jim ovocný špíz z jahod. Jahůdky pomažte olivovým olejem, napíchněte na jehlu a položte na rošt. Uvidíte, jak se při grilování krásně rozplývají a nasávají do sebe typickou kouřovou chuť, která zaručeně okouzlí.

Grille Chicken Salad with Grilled Asparagus and Avocado

Jaké grilované ovoce zvolit?

Chcete-li si dopřát trochu exotiky, sáhněte po kokosech. Stačí je správně rozseknout a pak už jen grilovat bílou stranou dolů. Jakmile dužina zezlátne, můžete podávat. Opatrně ji seškrábněte ze skořápky a zalijte roztavenou čokoládou. Získáte dezert, po kterém se budou všichni přítomní olizovat až za ušima. Zajímavým grilovaným ovocem je i nakrájený vodní meloun. Může se opékat s dužinou i bez ní, jen musíme pamatovat na opatrnou manipulaci. Většinu melounu tvoří voda, takže do něj nepícháme a nemačkáme ho, aby nevystříkla a neopařila nás. Před podáváním je proto dobré ho nechat chvíli vychladnout.

Konečně, na gril se hodí i broskve, meruňky, švestky a další peckovice. Pokud je nakrájíme, můžeme i z nich připravit barevný ovocný špíz. Také je lze využít jako součást sladkých dezertů či jako přílohu ke slaným jídlům. Doporučujeme je neloupat, jelikož se s nimi bude lépe manipulovat.

Tisíc a jedna grilovaná zelenina

Stejně jako ovoce, i zeleninu bychom měli před grilováním potřít kvalitním olivovým olejem. Zabráníme vysoušení, podpoříme chuť, a navíc ho můžeme zkombinovat s nejrůznějšími bylinkami či s kořením. Pozor musíme dávat jen na sůl, která sama o sobě vysušuje zeleninovou dužinu.

Grilovaná zelenina by se měla připravit na střední teplotě. Pokud máme nějakou tužší zeleninu, která se uvnitř propéká dlouho, můžeme použít stejný postup jako u brambor. Typů zeleniny, které můžeme hodit na rozpálený rošt, je nespočet. Proto tu jmenujeme jen několik stálic, které rozhodně nezklamou.

Jakou grilovanou zeleninu vybrat?

Velké oblíbenosti se na grilu těší kukuřičný klas. Můžeme ho okořenit dle libosti a dbáme-li na časté otáčení, nelze na něm nic zkazit. Většinou se peče 10 až 15 minut. Další častou volbou jsou houby, jmenovitě třeba žampióny. Pokud se bojíme, že nám propadnou roštem, můžeme je napíchnout na jehlici jako špízy. Další grilovaná zelenina ideální do špízu jsou malá cherry rajčátka – třeba od českého výrobce Čerstvě utrženo. Větší rajčata můžeme nakrájet na plátky a péct přímo na roštu. Zacházejte s nimi však podobně jako s ovocem a pořádně je hlídejte, protože se velmi rychle rozvaří.

V posledních letech si u nás získává stále větší popularitu chřest. Není divu – je zdravý a jeho příprava je snadná, a to i na grilu. Stačí výhonky umístit na rošt a nechat propékat, dokud nezměknou. Také je však nesmíme rozvařit, jelikož bývají hotové rychleji než ostatní zelenina.

Konečně tu máme i klasiky jako cuketa, lilek či paprika. Před umístěním na rošt je nakrájíme na zhruba centimetrové plátky (papriky můžeme rozříznout napůl), abychom co nejvíc zvětšili plochu ohřevu a dosáhli rovnoměrného propečení. Plátky dvakrát nebo třikrát otočíme a pečeme, dokud nezměknou.

Tohle bylo jen pár nápadů do začátku, ale jak tomu u vaření bývá, představivosti se meze nekladou. Máte vlastní zkušenost s grilováním příloh? Vynechali jsme vaši oblíbenou dobrotu? Dejte nám vědět do komentářů, ať se taky můžeme inspirovat. Přejeme krásnou grilovací sezónu a pošmákněte si! 🙂

Zásoby ovoce a zeleniny na letní grilovačku si můžete nakoupit zde a pokud chcete podpořit úrodu od českých farmářů, hledejte zde.

Detailnější tipy ke grilování ovoce a zeleniny najdete zde.

Máte spadeno spíše na grilovanou rybu? Připravili jsme vám 8 užitečných tipů, které najdete zde.

No more articles