Letošní mrazíky nám milovníkům jahod sice nadělaly dost vrásek, ale nakonec se sluníčko činilo a my vám s radostí přinášíme ty nejsladší jahůdky z Žateckých polí!

Hledání těch nejlepších kousků jsme vzali opravdu vážně a spoustu si toho o jahodách zjistili. A že jsme koukali! Sepsali jsme ty nejužitečnější maličkosti 🙂

pexels-photo-112826_1024

1.     Jahody a růže jsou jedna rodina! A vůbec to nejsou plody! Sladké jahody jsou ve skutečnosti zbytnělá květní lůžka, plody jsou teprve zrníčka na jejich povrchu.

2.     Mytí i ořezávaní stopek nechejte až těsně před konzumací jahod. Do té doby je uchovejte v chladu, nejlépe v jedné vrstvě na papírové utěrce nebo v uzavřené plastové krabičce. Správně chlazené takto vydrží 3 – 5 dní.

3.     Nikdy nemyjte jahody pod tekoucí vodou. Spolu s ní se totiž odplaví až 50 % jejich vůně. Použijte radši velkou mísu se studenou vodou, do které jahody opatrně vložíte, a nakonec necháte okapat.

4.     Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C,  jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Navíc jsou plné lehce stravitelné vlákniny, zinku a mnoha dalších vitamínů.

5.     Julia Roberts si sice jahody vychutnávala v šampaňském, ve skutečnosti to ale pro jejich nakyslost ideální kombinace není. Pokud se přeci jen jahod v bublinkách nechcete vzdát, sáhněte po sladkém sektu.

6.     Jahody jsou skvělé nejen ve sladkých dezertech, ale také naslano. Zkuste je přidat třeba do salátu, zakápnout balsamicovým octem nebo lehce zaprášit pepřem. Zvýrazní to jejich chuť i aroma.

food-healthy-coffee-cup_1024

Pokud hledáte inspiraci, jak s jahodami naložit, zkuste náš dezert!

 

Jahodový koláč

Ingredience

Korpus

  • 230 g změklého másla
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 větší vejce
  • 420-430 g hladké mouky
  • špetka soli
  • Aroma podle vašich preferencí (vanilka, mandle, citronová kůra…)

Jahodová náplň

  • 280 g rozmačkaných jahod
  • 200 g cukru, můžeme namíchat s želírovacím
  • Kůra z 1/4 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Krémová náplň

  • 300 g šlehačka
  • 150 g mascarpone
  • 90 g cukr krystal

Dozdobení

  • 300 g jahod na ozdobu
  • čokoláda, želatina nebo cukr moučka

2016-06-22_4883_edited-21-1024x683

 

Postup

Korpus

1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

2. Prosejeme mouku se solí.

3. Máslo čleháme nejlépe mixérem tak dlouho, dokud nebude mít jemnou strukturu.

4. Přidáme cukr a šlehejte dále, dokud se hmota nespojí a nedostane nadýchanou konzistenci.

5. Zašleháme vejce a případně vybranou esenci.

6. Postupně zapracujeme mouku smíchanou se solí.

7. Necháme odpočinout na 5 minut, zabalíme do folie a dáme do chladničky minimálně na 30 minut.

8.  Opatrně vtlačíme těsto do nízké pečící formy na koláč.

9. Pečeme 10–12 minut.

 

Jahodová náplň

Jahody rozmačkáme vidličkou a smícháme s cukrem, citronovou šťávou a kůrou a velmi pomalu vaříme za pravidelného míchání, dokud směs nezhoustne do konzistence jamu (může trvat 1 – 1,5 hodiny).

Jam, který zbyde po upečení koláče, můžeme také zavařit klasickým způsobem.

 

Krémová náplň

Smícháme šlehačku a mascarpone a postupně vyšleháme s cukrem.

 

Zakončení

1. Na upečený korpus naneseme vrstvu jamu, necháme zcela vychladnout a naneseme vrstvu krému.

2. Jahody na ozdobu nakrájíme na plátky nebo necháme vcelku a rozprostřeme po celé ploše.

3. Nakonec můžeme zalít želatinou, pokapat horkou čokoládou nebo jen zaprášit cukrem těsně před servírováním.

 

Dobrou chuť!

 

PS: Semínek jsme napočítali 257!

 

No more articles