Spousta lidí po otevření sklenice touto asijskou pochoutkou pohrdne. Není divu, fermentovaná zelenina má vskutku svébytný odér. Zkuste i přesto dát kimchi šanci. Fermentované potraviny by se totiž díky četným zdravotním benefitům daly označit za zázračné.  

 Na začátek si pojďme ujasnit, co to vůbec fermentace je. Kvašení neboli fermentace je proces přeměny organických látek pomocí mikroorganismů (bakterií a kvasinek) ze složitějších na jednodušší, pro člověka snáz stravitelné. Je to odvěký způsob konzervace potravin, při kterém vzniká prostředí, chránící potraviny před kontaminací toxickými látkami a mikrobiálním rozkladem. Není výjimkou, že nakládané zelí nebo kvašáky tak často přežijí celou generaci.  

V zásadě rozlišujeme dva způsoby fermentace, podle toho, zda se v dané potravině přirozeně vyskytují mikroorganismy a jejich enzymy, anebo ne. V prvním případě – tzv. klasické fermentaci – stačí vytvořit prostředí, ve kterém začne růst kvasná mikroflóra. V případě druhém je potřeba kromě tvorby prostředí dodat také tzv. startovací kultury, který proces fermentace zahájí.  

Co patří mezi fermentované potraviny?  

Fermentovat můžeme zeleninu (okurky, zelí, kimchi), luštěniny (tempeh, sojová omáčka, miso pasta), obiloviny (kváskové pečivo), mléčné výrobky (jogurt, kefír) či nápoje (cider, kombucha, limonády).  

Proč jíst fermentované potraviny?  

Z předchozího výčtu vás nic nenadchlo? Pravda, některá fermentovaná jídla či nápoje mohou mít pro spoustu lidí poměrně zvláštní chuť. Přesto vám doporučujeme jim dát šanci, jelikož mají celou řadu benefitů. Mezi největší triumfy fermentace patří:  

  • lepší stravitelnost potravin 
  • zlepšení střevní mikroflóry a zažívání 
  • posílení imunity 
  • zabránění rozvoje bakteriálních infekcí  
  • eliminace toxických látek z potravin 
  • potenciální zmírnění alergií 

 

Nezní to jako zázrak? Fermentované potraviny pro své blahodárné účinky do jisté míry skutečně zázračné jsou. Třeba takové kimchi si vysloužilo označení “jedno z pěti nejzdravějších jídel na světě.” (1)  

Co je kimchi?  

Pokud jste s ním ještě neměli tu čest, rádi vám ho představíme. Kimchi je korejská národní pochoutka, jejich signature dish, kterého ročně zkonzumují 27 kg na osobu. Je to vlastně nakládaná, fermentovaná zelenina se směsí chilli, česneku a zázvoru a sojové omáčky. Základem kimchi je pekingské zelí doplněné o mrkev, jarní cibulku a bílou ředkev. Každá směs se složením může lehce lišit, záleží na preferencích jejího výrobce. Co mají ale všechna kimchi společné je fakt, že jsou bohatým zdrojem vitamínů a disponují výše zmíněnými zdravotními benefity. Že je kimchi takovým malým zázrakem ostatně dokazují samotní Korejci, respektive jejich vitalita a štíhlá těla.  

Výroba kimchi je poměrně snadná – nakrájená zelenina smíchaná s kořenící pastou (koření, sojová omáčka, rýžová mouka, popř. třtinový cukr) se naloží do sklenic, uzavře a nechá kvasit nejdříve 1-2 dny při pokojové teplotě a poté 10-14 dnů v lednici.  

 

Tuto skvělou a zdravou pochoutkou jsme samozřejmě museli mít i u nás na Košíku. V nabídce máme Kimchi od české značky Beavia (dříve I love hummus). Rodinná firma začala v roce 2011 výrobou hummusu, kterou o 6 let později doplnila o další exotickou pochoutku – kimchi. Loni se ke svému desetiletému výročí přejmenovala na Beavia, což latinsky znamená “šťastná cesta.”

Jejich produkty si nás získaly nejen skvělou chutí, ale také ruční výrobou a poctivým přístupem. Kimchi od Beavia je čistě přírodní, nepasterované, bez konzervačních látek či barviv a veganské. Jeho kvalitu zpečeťuje certifikát International Food Standard. 


A jak kimchi jíst? 

Kimchi je skvělé samotné, jako příloha k jídlu nebo salát. Stejně tak se dá použít jako součást pokrmů, hodí se do polévek nebo dušených směsí. Korejci ho společně se slaninou či houbami přidávají do pánve ke smažené rýži, čímž vzniká jejich tradiční pokrm kimchi fried rice. My jsme si pro vás připravili recept na báječný kimchi grilled cheese sendvič. Spojení roztékajícího se sýra a pikantního zelí je prostě neoodolatelné a získalo si už nejednoho odpůrce kimchi. Zkusíte ho taky?  TADY JE RECEPT

 

Autor: 

Tereza Reyes 

 

Zdroje: 

https://www.health.com/condition/digestive-health/worlds-healthiest-foods-kimchi-korea (1) 

https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/alergie/ 

https://cs.health-consultation.com/7484455-benefits-of-fermented-foods-you-didnt-know 

https://radimejak.cz/co-je-fermentace/ 

https://www.ilovekimchi.cz/ 

No more articles