Mnoho lidí považuje bylinky jen za kulinářskou ozdůbku nebo oblohu, která se po jídle vyhodí, ale to není vůbec pravda. Naopak – bylinky mají stejně blahodárné účinky jako opěvované ovoce a zelenina. Pojďte si o nich přečíst a zjistit, jak bylinky zapojit do svého každodenního jídelníčku. Pochutnáte si a ještě utužíte zdraví!

Bazalka

Jak si na ní pochutnat?

Bazalka je hvězda italské kuchyně. Hodí se do těstovin, k rajčatům a k mozzarelle, proto ji najdeme ve valné většině specialit ze Středomoří. Využít ji však můžete i v domácích receptech, jelikož je doslova univerzální. Hodí se do polévek a chybět rozhodně nesmí v té rajské. Nebojte se s ní experimentovat, co třeba vyzkoušet zálivku do salátu z bazalky a olivového oleje?

Pokud chceme, aby si bazalka udržela barvu, přidáváme ji až do hotového jídla.

shutterstock_671544079-min

S čím vám pomůže?

Bylinky hrají hlavní roli v babských receptech a bazalka není výjimkou. Nálev z bazalky pomáhá se střevními problémy a nevolností. Spolehlivě zklidní nervy i svalové křeče, ale má také protizánětlivé účinky, takže je vhodný v případě nachlazení a kašle. Samotná bazalka zvyšuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žaludečních šťáv.

Čerstvou bazalku si můžete koupit zde

Pažitka

Jak si na ní pochutnat?

Čerstvá pažitka dodá svěží chuť i vůni na první pohled všedním pokrmům. Krajíc chleba s máslem změní v pochoutku a vařené brambory nebo míchaná vajíčka s ní hned získají nový rozměr. Ideální je pro dochucování polévek a salátů, krásně doplní i pokrmy připravené z hub.

Pokud chceme, aby si pažitka udržela barvu, přidáváme ji až do hotového jídla.

shutterstock_146220863-min

S čím vám pomůže?

Pažitka je bylinka pro ty, kteří mají problémy s trávením. Čistí střeva, chrání je proti parazitům a navíc stimuluje funkci žaludku. Příznivě prý ovlivňuje i hladinu cholesterolu a pomáhá s regulací krevního tlaku. Díky vysokému obsahu vitamínu K přispívá ke zdraví kostí. Těhotné ženy by si pažitku měly sem tam dopřát – obsahuje živiny, které přispívají ke správnému vývoji plodu.

Čerstvou pažitku si můžete koupit zde.

Petrželka

Jak si na ní pochutnat?

Petrželka je další všestranná bylinka, kterou můžete přidat v podstatě kamkoliv. Vynikne v omáčkách, polévkách, salátech a skvěle dochutí zeleninu nebo hummus. Co se masa týče, doporučujeme ji zkusit vmíchat do mletého masa – třeba do jehněčího.

Pokud chceme, aby si petrželka udržela barvu, přidáváme ji až do hotového jídla.

shutterstock_1026669634-min

S čím vám pomůže?

Petrželka je neprávem přehlížená superpotravina, která má téměř zázračné složení. Obsahuje 3x více vitamínu C než stejné množství pomerančů a je bohatá třeba i na beta karoteny – silné antioxidanty. Také působí proti zánětům, snižuje hladinu krevního cukru, čistí krev a játra a posiluje imunitu. Díky vysokému obsahu vápníku je vhodná při osteoporóze.

Náš TIP

Petrželku doporučujeme kombinovat s cibulí a česnekem. Díky vysokému obsahu chlorofylu pomáhá předcházet zápachu z úst.

Čerstvou petrželku si můžete koupit zde.

Tymián

Jak si na něm pochutnat?

Tymián je skvělý na maso všeho druhu – zejména na ryby. Lze z něj připravit dokonalé pesto, které skvěle ochutí těstoviny i rýži. Rozumí si s vejci a rajčaty, proto se nebojte ho přidat do omelety. Skvěle se hodí také k chuti kozího sýru.

Tymián přidáváme ke konci tepelné úpravy jídla, aby se jeho chuť měla čas uvolnit.

shutterstock_230769871-min

S čím vám pomůže?

Tymián pomáhá snižovat krevní tlak, takže pokud s ním máte problémy, zkuste nasekaný tymián používat místo soli. Čaj nebo vývar z tymiánu dokáže hubit bakterie a viry a navíc posiluje imunitu díky vysokému obsahu vitamínů A a C, proto je ideální při nachlazení a kašli. Tymián také snižuje šanci na otravu jídlem, jelikož zabíjí bakterie, které způsobují průjem. Působí tedy jako prevence, i jako lék.

Náš TIP

Tymián má desinfekční účinky a připravíte z něj dokonalou a přírodní ústní vodu. Stačí vzít lžičku sušených lístků, deset minut povařit ve vodě a pak nechat hodinku odstát.

Čerstvý tymián si můžete koupit zde.

Koriandr

Koriandr má pro někoho netradiční chuť, na kterou je třeba si zvyknout – přesto se stal oblíbencem milovníků rybího masa. K masu se hodí obecně – čerstvě nasekaná nať skvěle doplní plátky připravené na grilu. Kdo se jeho chuti nebojí, může ho použít i do polévek. Koriandr však září i ve sladkých moučnících či domácích marmeládách.

Pokud chceme, aby si koriandr udržel barvu, přidáváme ho až do hotového jídla nebo ke konci tepelné úpravy.

shutterstock_287682851-min

S čím vám pomůže?
Koriandr má nezvykle vysoké množství hned vitamínu K, který podporuje srážlivost krve a pomáhá při anémii. Zároveň je prý nejúčinnějším přírodním lékem při otravě těžkými kovy, jelikož je na sebe dokáže navázat. Jde o silný antioxidant a některé výzkumy dokonce říkají, že hraje roli v prevenci rakoviny střev a dokonce Alzheimerovy choroby.

Náš TIP

Čaj z koriandru doporučujeme všem, kteří mají problémy se spaním či špatnou náladou. Podle výzkumů působí koriandr podobně jako lék diazepam, ale bez jakýchkoliv vedlejších účinků.

Čerstvý koriandr si můžete koupit zde.

Rozmarýn

Jak si na něm pochutnat?

Má silné aroma které dodává masu jemně uzenou chuť. Používá se na ochucení domácího pečiva. Rozmarýn si také dobře rozumí s olivovým olejem – doporučujeme dvě snítky přidat přímo do lahve. Cokoliv pak budete v oleji marinovat získá podmanivé aroma rozmarýnu (doporučujeme zkusit zeleninu, houby či brambory).

Rozmarýnu můžete do pokrmů klidně přidávat v průběhu tepelné úpravy. Pokud nechcete, aby aroma bylo moc silné, vložte k pokrmu celou snítku namísto nasekaných jehliček. Jen ji pak nezapomeňte vyndat – stonek rozmarýnu se nejí.

shutterstock_144479239-minS čím vám pomůže?

Snítka rozmarýnu je prý stejně výživná jako středně velké jablíčko – je nabitý vitamíny a antioxidanty. Pomáhá s prokrvením orgánů, čímž zlepšuje jejich činnost. Čaj z rozmarýnu se doporučuje na problémy s trávením i nachlazení. Podobně jako příbuzná máta má rozmarýn dezinfekční a protizánětlivé účinky a lze z něj připravit domácí ústní vodu.

Náš TIP

Pokud budete v létě připravovat citronádu, vložte do džbánu snítku rozmarýnu a nechte ji tam alespoň hodinku vyluhovat. Rozmarýn a citron se navzájem krásně doplňují.

Čerstvý rozmarýn si můžete koupit zde.

Chcete svůj jídelníček obohatit jarními bylinkami?

Klikněte zde pro kompletní výběr bylinek v květináči.

Klikněte zde pro širokou nabídku řezaných bylinek. 

No more articles