Mnoho lidí považuje bylinky jen za kulinářskou ozdůbku, která se odsouvá na okraj talíře. To je ale chyba! Správně zvolená bylinka dokáže i ten nejjednodušší pokrm přeměnit na nový chuťový požitek, a navíc má spoustu blahodárných účinků. Pojďte zjistit, jak nejpopulárnější druhy bylinek zapojit do jídelníčku.

Bazalka – hvězda italské kuchyně

Jak si na ní pochutnat?

Bazalka vládne středomořské kuchyni – nesmí chybět v těstovinách, s rajčaty či s mozzarellou. Využít ji můžete i v domácích receptech, jelikož její chuť je doslova univerzální. Zkuste ji třeba v polévkách – chybět rozhodně nesmí v té rajské. Nebojte se zaexperimentovat. Zálivka z bazalky a olivového oleje je pádný argument, proč spořádat celý salát.

Kdy ji přidat?

Jemné druhy bylinek, jako je bazalka, přidáváme až do hotového jídla. Jinak ztratí chuť i barvu.

shutterstock_671544079-min

S čím vám pomůže?

Bylinky hrají hlavní roli v babských receptech a bazalka není výjimkou. Nálev z bazalky údajně pomáhá se střevními problémy a nevolností. Zklidňuje nervy i svalové křeče, ale má také protizánětlivé účinky, takže může ulevit v případě nachlazení a kašle. Samotná bazalka zvyšuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žaludečních šťáv.

KUPTE ČERSTVOU BAZALKU

Pažitka – řízná jarní královna

Jak si na ní pochutnat?

Čerstvá pažitka lehce připomíná jemnější jarní cibulku. I jednoduchý krajíc chleba s máslem změní v pochoutku a vařené brambory nebo míchaná vajíčka s ní hned získají nový rozměr. Ideální je pro dochucování polévek a salátů, krásně si rozumí i s chutí hub.

Kdy ji přidat?

Jemné druhy bylinek, jako je pažitka, přidáváme až do hotového jídla. Jinak ztratí chuť i barvu.

shutterstock_146220863-min

S čím vám pomůže?

Pažitka dle babských rad pomáhá s trávením. Pomáhá v boji proti střevním parazitům a při stimulaci funkcí žaludku. Příznivě prý ovlivňuje i hladinu cholesterolu a pomáhá s regulací krevního tlaku.

KUPTE ČERSTVOU PAŽITKU

Petrželka – všestranné kulinářské eso

Jak si na ní pochutnat?

Petrželku můžete přidat v podstatě kamkoliv. Vynikne v omáčkách, polévkách, salátech a skvěle dochutí zeleninu nebo hummus nebo krajíc chleba s máslem. Co se masa týče, doporučujeme ji zkusit vmíchat do mletého masa – třeba do jehněčího. Zazáří i v minutkách, těstovinách nudlích (nejen) na asijský způsob a nespočtu dalších pokrmů.

Kdy ji přidat?

Jemné druhy bylinek, jako je petrželka, přidáváme až do hotového jídla. Jinak ztratí chuť i barvu.

shutterstock_1026669634-min

S čím vám pomůže?

Petrželka je neprávem přehlížená superpotravina. Obsahuje 3x více vitamínu C než stejné množství pomerančů a je bohatá třeba i na beta karoteny.

Náš TIP

Petrželku doporučujeme kombinovat s cibulí a česnekem. Díky vysokému obsahu chlorofylu pomáhá předcházet zápachu z úst.

KUPTE ČERSTVOU PETRŽELKU

Tymián – klíč k lahodné chuti

Jak si na něm pochutnat?

Tymián je skvělý na maso všeho druhu – zejména na ryby. Lze z něj připravit dokonalé pesto, které skvěle ochutí těstoviny i rýži. Rozumí si s vejci a rajčaty, proto se nebojte ho přidat do omelety. Skvěle se hodí také k chuti kozího sýru.

Kdy ho přidat?

Tymián přidáváme ke konci tepelné úpravy jídla, aby se jeho chuť měla čas uvolnit.

shutterstock_230769871-min

S čím vám pomůže?

Tymián je skvělá alternativa soli pro všechny, kteří mají vysoký krevní tlak. Čaj nebo vývar z tymiánu prý pomáhá v boji bakteriemi a díky vysokému obsahu vitamínů A a C je ideální při nachlazení a kašli.

Náš TIP

Tymián má desinfekční účinky a připravíte z něj dokonalou a přírodní ústní vodu. Stačí vzít lžičku sušených lístků, deset minut povařit ve vodě a pak nechat hodinku odstát.

KUPTE ČERSTVÝ TYMIÁN

Koriandr – dotek exotiky

Koriandr buď milujete, nebo nenávidíte. Jeho netradiční chuť vynikne k rybám, ale hodí se obecně k masu. Čerstvě nasekaná nať skvěle doplní plátky připravené na grilu. Kdo si jeho chuť oblíbí, musí ho vyzkoušet v polévce – třeba vietnamská polévka pho se bez něj neobejde. Vynikne i v nudlích na asijský způsob, se zeleninou a na dochucení salátů.

Kdy ho přidat?

Jemné druhy bylinek, jako je koriandr, přidáváme až do hotového jídla. Jinak ztratí chuť i barvu.

shutterstock_287682851-min

S čím vám pomůže?

Koriandr má nezvykle vysoké množství vitamínu K, který podporuje srážlivost krve a pomáhá při anémii.

Náš TIP

Čaj z koriandru doporučujeme všem, kteří mají problémy se spaním či špatnou náladou. Podle výzkumů působí koriandr podobně jako lék diazepam, ale bez jakýchkoliv vedlejších účinků.

KUPTE ČERSTVÝ KORIANDR

Rozmarýn – silák podmanivé chuti

Jak si na něm pochutnat?

Rozmarýn má silné aroma které dodává masu jemně uzenou chuť. Doporučujeme ho na ochucení domácího pečiva. Dobře si rozumí s olivovým olejem – doporučujeme dvě snítky přidat přímo do lahve a vytvořit si rozmarýnový olej ideální k zelenině, houbám či bramborům.

Kdy ho přidat?

Rozmarýn můžete do pokrmů klidně přidávat v průběhu tepelné úpravy. Pokud nechcete, aby aroma bylo moc silné, vložte k pokrmu celou snítku namísto nasekaných jehliček. Jen ji pak nezapomeňte vyndat – stonek rozmarýnu se nejí.

shutterstock_144479239-min

S čím vám pomůže?

Snítka rozmarýnu je prý stejně výživná jako středně velké jablíčko – je údajně nabitý vitamíny. Čaj z rozmarýnu se doporučuje na problémy s trávením i nachlazení. Podobně jako příbuzná máta má rozmarýn dezinfekční a protizánětlivé účinky a lze z něj připravit domácí ústní vodu.

Náš TIP

Pokud budete v létě připravovat citronádu, vložte do džbánu snítku rozmarýnu a nechte ji tam alespoň hodinku vyluhovat. Rozmarýn a citron se navzájem krásně doplňují.

KUPTE ČERSTVÝ ROZMARÝN

Objevte všechny druhy bylinek na Košíku

Další čtení o bylinkách

Objevte s námi tip na pesto z medvědího česneku.

No more articles