Vánoční svátky mají kromě duchovního rozměru i ten materiální. Netřeba vysvětlovat dávání dárků ani hodování. Jak ale o Vánocích jíst tak, abychom za těch několik dní nepřibrali pět kilo?

Nejen o vánočních svátcích by měla být samozřejmostí úcta k vlastnímu tělu a trávení, ale také ochota si osvěžit jídelníček netradičními úpravami tradičních jídel. Mezi jídla, která rozhodně zatíží naše zažívání, patří klasická štědrovečerní večeře. Především kvůli smaženému trojobalu u kapra a tučné majonéze v bramborovém salátu. Proti rybí nebo čočkové polévce však z výživového hlediska není co namítat.

Pokud však všeho sníte ve velkém množství, a ještě po večeři přidáte tuny cukroví, zatížíte svoje trávení, především žlučník a slinivku. Jednorázově to samozřejmě nevadí, ale když budete jíst podobným stylem celé vánoční svátky, máte na zimní kila nahoru zaděláno.

Proč to nevyzkoušet jinak?

  • Cukroví nejezte po večeři, ale jako chuťovku ke kávě. Na talířek si k ní nachystejte jen tři čtyři kousky. Na chuť. Vyzkoušejte třeba i jiné sladkosti…
  • Dobrou volbou vánočních sladkostí může být třeba štola, jejíž tradice pochází z Německa. Není výrazně zdravější než klasické cukroví, ale když si připravíte jeden dva kousky štoly, předejdete ujídání cukroví po jednom dvou kouscích. Prostě svým objemem vás snadněji zasytí.
  • Namísto cukroví si připravte misky s kousky čerstvého nebo sušeného ovoce. Sušené meruňky, švestky, jablka, čerstvé jablíčko, banán a v rozumné míře i citrusové plody. Sice obsahují také cukr, ale ve zdravější formě. Ne ve formě bílého cukru slepeného moukou.
  • Kapr taky nemusí být jen smažený… Dejte si ho na kmínu, šalvěji nebo rozmarýnu. Na modro, na černo nebo podle pánů z Rožmberka.

Tip: Pokud chcete kapra přece jen smažit, připravte si vedle pánve i hrnec s horkou vodou. Po osmažení rovnou namočte čerstvě osmažený kousek na vteřinu do vody. Odstraníte z něj nadbytečný tuk. Na vánoční smažení sáhněte po sádle nebo přepuštěném másle.

Vyzkoušejte bramborový salát bez majonézy

Do bramborového salátu můžete namísto majonézy použit třeba bílý jogurt. Ochuťte ho kořením, bylinkami, solí, kyselou okurkou nebo trochou citronové šťávy a díky němu získáte chuťově příjemný salát.

Nebo si vyrobte domácí majonézu. Potřebujete jen čerstvé žloutky, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a dijonskou hořčici. Nejprve nad párou vyšlehejte žloutky spolu se solí, pepřem a dijonskou hořčicí, poté do směsi postupně zašlehávejte citronovou šťávu a olivový olej.

Dobrou variantou je také „obyčejná“ bramborová kaše. Tu si ochuťte trochou másla nebo zajímavou zeleninovou přílohu v podobě orestované zeleniny. Vyzkoušejte směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, červená řepa), cibule a oliv. Všechny suroviny nakrájejte na drobno a na malém množství oleje poduste do změknutí. Směs osvěží nejen bramborovou kaši, ale je možné si ji dát i jako samostatnou přílohu.

Výměna kapra

Máte rádi kapra? Ideálně českého? V pořádku. Kapří maso nejen že obsahuje nízký podíl tuků a je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, ale je zároveň zdrojem cenných omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti civilizačním chorobám.

Pokud vám však kapří maso nechutná, můžete vyzkoušet maso z ryb obsahujících ještě vyšší množství prospěšných mastných kyselin. Například lososa, tuňáka nebo třeba atlantickou makrelu. Ideálně z lovu v moři, nikoliv z chovu.

Nebojte se nahrazovat klasiku

Nemusí být nutně Vánoce, abyste vyzkoušeli alternativy. Buďte otevření obměnám i v průběhu celého roku.

  • Namísto smažení používejte jiné úpravy (např. vyření v páře).
  • Každý týden si zařaďte do jídelníčku něco rybího. Třeba rybí pomazánku ze sardinektuňákajáhlami.
  • Obměňujte přílohy i druhy mouky. Těstoviny vyzkoušejte zaměnit za pohanku, rýži za jáhly. Klasickou bílou mouku za pohankovou, žitnou nebo kokosovou.

Dobrou chuť nejen o Vánocích.

No more articles