Celebrita mezi bylinkami, která probudí chuťové pohárky i imunitní systém. Medvědí česnek v posledních letech vyvolal malou senzaci a jeho sběr se stal vděčnou kratochvílí jarních měsíců. Pojďte zjistit proč!

Kdy, kde a jak ho sbírat?

Medvědí česnek roste na jaře od března do května, nejčastěji ve stinných oblastech listnatých lesů a parků a v okolí potůčků. Rozhodně se po něm zkuste porozhlédnout, až příště vezmete děti do přírody.

Podobu lístků můžete vidět na obrázcích, ale spolehlivě je poznáte, až pokud list zlehka promnete mezi prsty a ucítíte jemnou česnekovou vůni. Dávejte pozor, abyste ho nezaměnili s mladými listy konvalinky vonné, která je při požití jedovatá. Pokud chcete mít jistotu, neváhejte si medvědí česnek objednat s příštím nákupem.

Jaké má využití?

Medvědí česnek je dokonalá vzpruha pro organismus oslabený po dlouhé zimě. Zvlášť za syrova je bohatý na vitamíny, které podporují správné fungování imunitního systému. 

Doporučujeme ho použít do pomazánek, salátů a polévek. Můžete s ním také nahradit listy špenátu. My jsme si oblíbili recept na pesto z rozmixovaných lístků, které můžete přidat do již hotového jídla.

Vyzkoušejte náš recept na opečenou pohanku s pestem z medvědího česneku.

CHCI VYZKOUŠET RECEPT NA 1 KLIK 

Další bylinková inspirace

Přečtěte si tipy, jak využít nejoblíbenější bylinky v naší nabídce.

No more articles