Stýská se vám po poctivém, masitém kuřátku? Takovém, které v troubě zůstane velké a šťavnaté, s dokonale křupavou kůrčičkou? Prozradíme vám, jak si ho dopřát, kdykoliv dostanete chuť. Stačí vybrat kvalitní české kuře a pak následovat tipy, které pro vás sepsala naše oblíbená foodblogerka Svatava neboli Coolinarka.cz

Základní tajemství aneb původ především!

Důležitější než všechny kulinářské fígle je výběr kvalitních ingrediencí. Vyhýbejte se kuřatům z neověřených chovů a vsaďte raději na domácí farmářskou kvalitu. Chcete-li ochutnat masitá česká kuřátka, která naši zákazníci vždy vychvalují, doporučujeme nahlédnout do sortimentu FITaFER z farmy Rašovice.

Proč jsou tamní kuřata tak kvalitní? Protože je o ně dobře postaráno! Vyrůstají v malých skupinkách a mají dostatek denního světla i pohybu, takže denně cvičí svaly. Farmáři je nechávají růst až 70 dní, proto mají spoustu masíčka. Zkrátka a dobře, s Rašovickým kuřetem neprohloupíte. Koupit si ho můžete rovnou zde.

10 tipů pro dokonalé pečené kuřátko

1) Nechte ho odpočinout

Kuře včas vyndejte z lednice a nechte odpočinout při pokojové teplotě alespoň 30 minut, než ho dáte péct do trouby. Díky tomu se bude péct rovnoměrněji.

2) Pryč s vodou

Maso opláchněte a jemně osušte papírovou utěrkou. Pak ho důkladně osolte ze všech stran.

3) Nešetřete máslem

Použijte klidně 2-3 lžíce. Smíchejte je s čerstvě namletým pepřem, špetkou sladké papriky, kořením a bylinkami, které máte rádi (např. s majoránkou či tymiánem).

4) Dostaňte se pod kůži

Prsty jemně uvolněte kůži od masa a část másla dejte i pod ní. Věřte nám, že tato práce navíc bude stát za to, masíčko bude nesrovnatelně chutnější!

kurenavysku

5) Ochutit zvenku i zevnitř

Zbylým máslem potřete povrch celého kuřete a nezapomeňte kousek vložit i do dutiny uvnitř. Zároveň tam můžete přidat snítku bylinek, kousek citronu či malou cibuli. Tím dodáte masíčku ten pravý šmak!

6) Natrénujte uzly

Stehna k sobě přivažte provázkem. Pokud to neuděláte, budou dále od těla, takže kolem nich bude proudit více horkého vzduchu. Tím pádem se vysuší rychleji, než zbytek kuřátka a nebudou tak šťavnatá.

7) Správná poloha je základ

Kuře pečte v pekáči prsíčky nahoru. Ideálně ho položte na mřížku, ale pokud ji nemáte, stačí v kusu alobalu vyrobit takové hnízdečko, do kterého kuře posadíte, aby se příliš nedotýkalo dna pekáče.

8) Rozpálit, ale nespálit

Kuře vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, ale nezapomeňte ho nejprve podlít vodou. Stačí 50-100 ml.

9) Přelévat, přelévat, přelévat

Pečínku každou čtvrt hodinku přelijte výpekem, aby se vám na povrchu nevysušila a zůstala šťavnatá.

10) Odpočinek podruhé

Trpělivost růže přináší. Proto nechte pečínku vytaženou z trouby ještě chvilku odstát v pokojové teplotě, než ji začnete porcovat.

 

No more articles