Nevíte si rady s velikonočním mazancem? Foodbloggerka Svatava, známá jako Coolinářka, pro vás připravila přehledný recept a návod, jak ho správně zaplést, aniž byste se zamotali. 🙂
Ingredience
Postup
Nejprve si v misce rozdrobte droždí, posypte ho trochou cukru a zalijte asi 50 ml vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 – 15 minut.
Hrozinky zalijte rumem a nechte nabobtnat.
Oddělte žloutky od bílků, žloutky dejte do misky a rozšlehejte je se zbytkem mléka.
Ve velké míse smíchejte obě mouky, cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte kvásek a žloutky s mlékem a nakrájené změklé máslo. Hnětením zadělejte těsto, buď ručně, nebo v robotu hnětacím hákem. Hněďte do té doby, dokud se vám těsto přestane lepit na mísu. Ke konci přidejte hrozinky, asi lžíci rumu a ⅔ mandlí.
Připravené těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo na cca 3 hodiny kynout.
Po této době těsto opatrně přendejte na vál nebo silikonovou podložku a rozdělte ho na 4 díly.
Z každého dílu vytvarujte asi 30 cm pramen. Připravte si je na zapletení, tak jak vidíte na obrázku.
Nyní každý pramen přeložte přes vedlejší pramen po směru hodinových ručiček.
Teď úplně stejně, jen proti směru hodinových ručiček.
Vyčnívající pramenu buď znovu zapleteme, nebo vyčnívající kousky zastrčte pod mazanec.
Zapletený mazanec přendejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejte na 160 stupňů. Před pečením povrch pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte látky mandlí. Vykynutý mazanec dejte péct asi na 45 minut. Zdali je hotový, vyzkoušejte špejlí.
Po upečení ho nechte zcela zchladnout na drátěné mřížce.