Na světě se ročně vyhodí ⅓ jídla. Jedna třetina! Není to alarmující? Nejvíce se překvapivě neplýtvá v restauračních zařízeních, ale u nás doma – domácnosti mají na svědomí více než polovinu veškerého vyhozeného jídla. Plýtvání jídlem představuje nejen mrhání přírodními zdroji, ale i našimi penězi. V tomto článku vám nabízíme jednoduché tipy,  díky kterým bude vaše domácnosti o něco ekologičtější i ekonomičtější. 

1. Plánujte

Alfa omega neplýtvaní je plánování jídel. Týdenní jídelníček může mnohým z nás připomenout školní jídelnu, ale věřte, že je to velice užitečný nástroj! Nemusíte plánovat všechna denní jídla včetně svačin a druhé večeře, stačí obědy, resp. ta jídla, která vyžadují vaření.

Takový plán má i mnoho dalších výhod, například tu, že máte jasný přehled o všem, co jíte. Ale to je zase na jiný článek. Kromě týdenního menu je dobré mít na paměti váš “kulinářský základ”, tedy věci, které vám v kuchyni či ve spíži prostě nesmí chybět. Tento základ máme každý trochu jiný, záleží na našich stravovacích návycích.

U nás jsou to například vejce, bílý jogurt, smetana, rajčatový protlak, pesto, olivový olej, mouka, ovesné vločky nebo kokosové mléko. Tento základ je dobré před každým nákupem zrevidovat, a udělat si podle něj nákupní seznam, který pak jenom doplníte o věci z vašeho týdenního menu. Rázem máte zcela jasnou představu o tom, co nakoupit (a nenakoupit). 

2. Nakupujte s rozumem

Tento bod úzce souvisí s bodem předchozím. Udělat si plán jídel a nákupní seznam je jen první krok. Abychom předešli pozdějšímu vyhazování potravin, je dobré mít na paměti při samotném nákupu následující rady:

  • držte se nákupního seznamu

Kupujte pouze to, co máte napsané. 

  • nenechte se nalákat na slevové akce

Nenakupujte potraviny jenom proto, že jsou v akci. Nakupujte je, protože z nich budete vařit nebo protože vám zrovna dochází. Vím, že slevám je někdy těžké odolat, protože má člověk pocit, že strašně ušetří.

Pokud jde ovšem o potraviny, které běžně nekonzumujeme, anebo je prostě nezvládneme spotřebovat (plato deseti jogurtů apod.), je velká pravděpodobnost, že skončí v koši anebo na neviditelném, zapomenutém místě ve spíži, a my tak vyhodíme nejen cenné jídlo, ale i naše peníze. Sleva je výhodná pouze v případě výrobků, které máte na vašem nákupním seznamu nebo které běžně konzumujete. 

  • potlačte nutkání ‘dělat si zásoby’

…a to zejména u netrvanlivých výrobků. Nakoupit 8 balení tofu a 7 krabiček hummusu se zdá jako dobrý nápad pouze do té doby, než si uvědomíme, že je prostě nezvládneme ujíst, (protože občas prostě chceme na večeři i něco jiného než hummus), a ony nám projdou. Nakupujte tak akorát, v horizontu týdnu, maximálně deseti dnů. 

  • nenakupujte hladoví

Asi každý z nás už někdy vyrazil do obchodu hladový, což vedlo k nákupními vozíku plnému potravin, které by si normálně vůbec nekoupil. Pokud tedy nejdete na nákup ihned po obědě, radši se před ním trochu posilněte. Velká výhoda online nakupování je v tom, že si nákup můžete udělat v klidu u kafe a s koláčkem v ruce. Mě osobně klidné prostředí a plné břicho velmi pomáhá být při nákupu rozumná a efektivní.

3. Buďte kreativní

Plánování jídel, seznamy a uvážené nákupy nám většinu eventuálního odpadu eliminují, i tak se ale může stát, že se nám doma občas vyskytne něco “na výhoz.” Pokud jde o potraviny plesnivé, zkyslé apod., není co řešit. Pokud jde ale o měkké ovoce nebo tvrdé pečivo, existuje ještě záchrana! Znáte italský salát panzanella? Pokud ne, tak jej určitě zkuste! Starý chleba v něm udělá neskutečnou parádu.

Přezrálé nebo namáčknuté ovoce se dá použít buď do smoothie nebo na ovocný rozvar či kompot. Změklá, “unavená” mrkev, brambora nebo červená řepa se zase hodí do trouby s bylinkami a se sýrem. Tvrdý chleba nebo rohlík je skvělý na krutony do sálátu nebo do polévky.

A koneckonců i tvrdé sladké pečivo (croissant, skočicový šnek atd.) se dá nakrájet a osmahnout na másle – vytvoříte z něj skvělou posypku na jogurt nebo tvaroh. Vyzkoušet můžete i recept na francouzský toast.  Pokud máte v lednici několik nakrojených druhů zeleniny a další zbytky, udělejte quiche nebo frittatu alá “co dům dal.” Úspěch zaručen!

Tipů, co se zbytky je opravdu spoustu. Ty nejlepší vám v blízké budoucnosti sepíšu do samostatného článku. 

Autor: Tereza Reyes

Vyhazujete lógr od kávy do koše? Přečtěte si naše tipy, jak z něj vytvořit energizující pleťovou masku nebo se inspirujte receptem na steak v křupavé kávové krustě. 

No more articles