Na světě se ročně vyhodí ⅓ jídla. Jedna třetina! Není to alarmující? Nejvíce se překvapivě neplýtvá v restauračních zařízeních, ale u nás doma – domácnosti mají na svědomí více než polovinu veškerého vyhozeného jídla. Plýtvání jídlem představuje nejen mrhání přírodními zdroji, ale i našimi penězi. V tomto článku vám nabízíme jednoduché tipy,  díky kterým bude vaše domácnosti o něco ekologičtější i ekonomičtější. 

1. Plánujte

Alfa omega neplýtvaní je plánování jídel. Týdenní jídelníček může mnohým z nás připomenout školní jídelnu, ale věřte, že je to velice užitečný nástroj! Nemusíte plánovat všechna denní jídla včetně svačin a druhé večeře, stačí obědy, resp. ta jídla, která vyžadují vaření.

Takový plán má i mnoho dalších výhod, například tu, že máte jasný přehled o všem, co jíte. Ale to je zase na jiný článek. Kromě týdenního menu je dobré mít na paměti váš “kulinářský základ”, tedy věci, které vám v kuchyni či ve spíži prostě nesmí chybět. Tento základ máme každý trochu jiný, záleží na našich stravovacích návycích.

U nás jsou to například vejce, bílý jogurt, smetana, rajčatový protlak, pesto, olivový olej, mouka, ovesné vločky nebo kokosové mléko. Tento základ je dobré před každým nákupem zrevidovat, a udělat si podle něj nákupní seznam, který pak jenom doplníte o věci z vašeho týdenního menu. Rázem máte zcela jasnou představu o tom, co nakoupit (a nenakoupit). 

https://www.instagram.com/p/CUIGYDfNCPO/

2. Nakupujte s rozumem

Tento bod úzce souvisí s bodem předchozím. Udělat si plán jídel a nákupní seznam je jen první krok. Abychom předešli pozdějšímu vyhazování potravin, je dobré mít na paměti při samotném nákupu následující rady:

  • držte se nákupního seznamu

Kupujte pouze to, co máte napsané. 

  • nenechte se nalákat na slevové akce

Nenakupujte potraviny jenom proto, že jsou v akci. Nakupujte je, protože z nich budete vařit nebo protože vám zrovna dochází. Vím, že slevám je někdy těžké odolat, protože má člověk pocit, že strašně ušetří.

Pokud jde ovšem o potraviny, které běžně nekonzumujeme, anebo je prostě nezvládneme spotřebovat (plato deseti jogurtů apod.), je velká pravděpodobnost, že skončí v koši anebo na neviditelném, zapomenutém místě ve spíži, a my tak vyhodíme nejen cenné jídlo, ale i naše peníze. Sleva je výhodná pouze v případě výrobků, které máte na vašem nákupním seznamu nebo které běžně konzumujete. 

  • potlačte nutkání ‘dělat si zásoby’

…a to zejména u netrvanlivých výrobků. Nakoupit 8 balení tofu a 7 krabiček hummusu se zdá jako dobrý nápad pouze do té doby, než si uvědomíme, že je prostě nezvládneme ujíst, (protože občas prostě chceme na večeři i něco jiného než hummus), a ony nám projdou. Nakupujte tak akorát, v horizontu týdnu, maximálně deseti dnů. 

  • nenakupujte hladoví

Asi každý z nás už někdy vyrazil do obchodu hladový, což vedlo k nákupními vozíku plnému potravin, které by si normálně vůbec nekoupil. Pokud tedy nejdete na nákup ihned po obědě, radši se před ním trochu posilněte. Velká výhoda online nakupování je v tom, že si nákup můžete udělat v klidu u kafe a s koláčkem v ruce. Mě osobně klidné prostředí a plné břicho velmi pomáhá být při nákupu rozumná a efektivní.

https://www.instagram.com/p/CUsjjk9p58u/

3. Buďte kreativní

Plánování jídel, seznamy a uvážené nákupy nám většinu eventuálního odpadu eliminují, i tak se ale může stát, že se nám doma občas vyskytne něco “na výhoz.” Pokud jde o potraviny plesnivé, zkyslé apod., není co řešit. Pokud jde ale o měkké ovoce nebo tvrdé pečivo, existuje ještě záchrana! Znáte italský salát panzanella? Pokud ne, tak jej určitě zkuste! Starý chleba v něm udělá neskutečnou parádu.

https://www.instagram.com/p/CSw0YIGLyKP/

Přezrálé nebo namáčknuté ovoce se dá použít buď do smoothie nebo na ovocný rozvar či kompot. Změklá, “unavená” mrkev, brambora nebo červená řepa se zase hodí do trouby s bylinkami a se sýrem. Tvrdý chleba nebo rohlík je skvělý na krutony do sálátu nebo do polévky.

A koneckonců i tvrdé sladké pečivo (croissant, skočicový šnek atd.) se dá nakrájet a osmahnout na másle – vytvoříte z něj skvělou posypku na jogurt nebo tvaroh. Vyzkoušet můžete i recept na francouzský toast.  Pokud máte v lednici několik nakrojených druhů zeleniny a další zbytky, udělejte quiche nebo frittatu alá “co dům dal.” Úspěch zaručen!

Tipů, co se zbytky je opravdu spoustu. Ty nejlepší vám v blízké budoucnosti sepíšu do samostatného článku. 

Autor: Tereza Reyes

Vyhazujete lógr od kávy do koše? Přečtěte si naše tipy, jak z něj vytvořit energizující pleťovou masku nebo se inspirujte receptem na steak v křupavé kávové krustě. 

https://www.instagram.com/p/CVJilmusd-d/

https://www.instagram.com/p/CVVdAyNIqfb/

No more articles