Velikonoce jsou za dveřmi a váže se k nim mnoho obyčejů, na které naše babičky nikdy nedaly dopustit. Spousta se jich točí kolem úklidu a vymetání pavučin z koutů místnosti, ale těch vás tentokrát ušetříme. Namísto toho pro vás máme velikonoční tradice, které vám pomohou zpestřit sváteční jídelníček.

1) S medem proti vosám (a hadům) 

Začněme babskou tradicí, která se váže k Zelenému čtvrtku. Pokud vás v létě na výletech a koupalištích trápí vosy a včely, určitě ten den vstaňte brzy ráno a dejte si před úsvitem k snídani pečivo namazané medem. Nejenže si pochutnáte, ale prý vás to po celý rok uchrání před vosami a dokonce i hady.

Nevíme, co je na tom pravdy, ale začátek dne s čerstvě upečeným jidáškem pomazaným vrstvou medu si rozhodně nenecháme ujít. 🙂

Med podle svého gusta si můžete vybrat zde.

2) Čtvrteční zelená dieta

K Zelenému čtvrtku se pojí spousta dalších zvyků a pověr. Lidé by se neměli s nikým hádat, jinak je budou hádky provázet celý rok, a neměli by nikomu nic půjčovat, aby se jich držely peníze. Nejznámější tradice se však znovu týká jídla.

Na zelený čtvrtek zařaďte do jídelníčku něco zeleného – budete pak prý celý rok zdraví. Takže nezapomeňte nakoupit zásobu špenátu, salátu nebo hrášku. Nebo chcete jít s dobou a umícháte si alespoň zelené smoothie?

Recept na takové smoothie pro vás máme zde.

3) Vypučte si pučálku

Tradiční půst nebyl žádný med – 40 dní bez masa a mléka! Lidé museli vymyslet nové dobroty, kterými zaháněli hlad. Jedním z nich je pučálka – klíčící hrachová zrna osmažená na máslíčku, ze kterých je dobrá svačinka – a během let se z ní stala populární velikonoční tradice.

Hrášek můžete nechat klíčit už teď. Stačí ho důkladně přebrat a vložit do sklenice s vodou. Poměr vody a hrášku by měl být cca 2:1. Nechte ho den odstát na teplém místě. Pak přebytečnou vodu slijte a hrášek v zakryté sklenici nechte ještě minimálně 24 hodin. Až se vrátíte, klíčky by měly být na světě. Teď je stačí osmažit na másle a osolit, ale pokud máte chuť na něco sladkého, můžete je servírovat třeba s rozinkami.

Hrách na pučálku si můžete koupit zde.

4) Využijte kopřivy

Kopřivy jsou jednou z hlavních přísad do tradiční sobotní velikonoční nádivky, ale tam jejich využití rozhodně nekončí. Nakupte (nebo nasbírejte) jich o něco víc a pak si je doma co nejrychleji usušte. Uvařit z nich můžete třeba léčivý čaj, který pomůže při problémech s trávením, žlučníkem, slinivkou, ale uleví i při nachlazení nebo bolesti hlavy.

Alternativou je přidat kopřivy do jídla, ale v tom případě je musíme nejprve převařit, abychom se zbavili štiplavosti. Stačí otrhat stonky, ponořit listy asi na 3 minuty do vroucí vody a nakonec vyždímat.

Pak nám už nic nebrání v tom přidat je do polévek, omáček, salátů nebo třeba na dochucení brambor nebo krajíce chleba s máslem, podobně jako pažitku. Inspirovat se můžete i bazalkovým pestem a použít namísto něj lístky kopřiv – představivosti se meze nekladou!

5) Vařené vejce s rodinou

Velikonoční tradice na boží hod velí mlsat a hodovat, ale než se pustíte do beránka, sejděte se v kruhu rodinném u jídelního stolu. Staré pověry praví, že pokud se rodina na Velikonoce podělí o jedno vařené vejce, tak se v následujícím roce všichni znovu sejdou. Pokud se někdo ztratí nebo se mu začne stýskat, stačí, aby si vzpomněl, s kým se o vejce podělil a může mít jistotu, že se spolu brzy znovu setkají.

Poctivá vejce si můžete vybrat zde.

Přejeme vám krásné svátky jara prožité s blízkými, bohatou výslužku a slečnám pevné nervy s koledníky! 🙂

Více velikonočního čtení

Máte kreativního ducha? Inspirujte se našimi 3 tipy na velikonoční tvoření s dětmi.

Chcete pestrá vajíčka bez chemie? Nenechte si ujít naše přírodní tipy na velikonoční barvy.

Pokud letos máte premiéru velikonočního pečení nebo si jen nejste jisti v kramflecích, připravili jsme vám i snadný návod jak zaplést tradiční mazanec.

No more articles