Malovaná vajíčka k Velikonocům patří, i když letos bude koledníků po málu. Naštěstí na barvení není nic složitého a zvládne ho každý – ani k  tomu nemusíme nakupovat kdovíjakou speciální výbavu. Vystačíme si s  obyčejnými kuchyňskými potřebami a s několika přírodními ingrediencemi, ze kterých vykouzlíme spoustu barev! 

Co si připravit?

Abychom se do toho mohli pustit, potřebujeme nejen barvivo a vodu, ale také ocet. Kyselost je při barvení klíčová, proto ke každému šálku vody musíme přidat alespoň půl šálku octa. Všechno stačí smíchat dohromady a už máme naši spolehlivou barvící směs. Vajíčka musíme pořádně očistit a odmastit, jinak se na nich barva neudrží. Také z  nich odstraníme případné značky.

Kouzlo je v barvičkách

Takže jaké barvivo zvolit? Na bledě modrá vejce je ideální červené zelí. Stačí ho nastrouhat do nálevu a získáme vejce barvy vodní hladiny. Sytě modrá vejce nám zas zajistí vyvařené borůvky. Tmavě žluté barvy dosáhneme s  oloupanými slupkami ze žluté cibule – jen ji nenechte v  nálevu moc dlouho, jinak skončíte s  hnědými vajíčky. Pro světle žluté skořápky nasypte do nálevu několik lžic kurkumy, pro světle zelené zas přidejte listy špenátu. Konečně, červená vajíčka získáte s červenou řepou nakrájenou na kostičky.

velikonoce

Odstín je na vás

Také sytost barvy můžeme ovlivnit. Pokud chceme tmavší odstíny, vaříme vajíčko spolu s  barvící směsí alespoň 25 minut. Pokud máme raději světlejší barvy, uvaříme vajíčka a barvící směs zvlášť. Natvrdo uvařená vejce pak přidáme do vychlazené lázně a necháme je nějakou dobu nasávat barvivo. Obecně platí, že čím déle vajíčka v  lázni budou, tím tmavší bude jejich barva. Tak jako tak je klíčové, aby vajíčka byla celá ponořená pod vodou. Navíc se vyplatí je v  průběhu barvení několikrát otočit, aby se skořápka obarvila rovnoměrně.

Každá hospodyňka ale ví, že tohle byla jen hrstka možností. Vajíčka lze barvit na tisíc způsobů tisícem různých ingrediencí. Jak to doma děláte vy? Neváhejte se s námi podělit v  komentářích! 🙂

No more articles