K létu neodmyslitelně patří uzenina, která svůj název získala díky špeku a směsi vepřového a hovězího masa. V dnešním blogu se podíváme na jeho složení a způsob nařezání tak, aby se na ohni hezky propekl.

Jak je to se složením?

My v Košíku na složení špekáčků klademe velký důraz a v nabídce najdete několik druhů od našich českých dodavatelů.

Co tedy do dobrého špekáčku patří?

Základem dobrého špekáčku je obalové vepřové střívko naplněné směsí vepřového a hovězího masa, voda, koření – zejména paprika, která dává špekáčku načervenalou barvu a sůl. Špekáčky jsou buď zaklipsované, nebo ručně vázané.

Jak špekáček nařezat?

Tradičně se špekáčky opékají na otevřeném ohni. Předtím je dobré je nařezat, aby se urychlilo jejich propečení a zároveň se žárem sníží jejich tučnost.

Špekáček nařežte nejlépe ,,na ježka“. Začněte tradičně na špičce špekáčku a řez veďte až ke druhému konci. Tímto způsobem špekáček naříznete po všech stranách, jen pozor ať neporušíte střed. Špekáček se lépe a rovnoměrně opeče a děti nebudou jíst jen křupavé rožky.

Druhým způsobem je  klasický řez doplněný o „diagonální šachovnici“ na hřbetu. Děti mají takto ježatý špekáček obzvlášť rádi.

Vyhněte se přímému ohni

Spálený špekáček na uhel nechutná nikomu. Chce to trpělivost a dodržovat vzdálenost prutu s napíchlým špekáčkem od plamenů. Špekáček dozlatova opékejte v horkém vzduchu, který stoupá z ohně.

Servírujte s chlebem a hořčicí.

Špekáčky lze připravovat nejen na ohni, ale také naložené jako tzv. utopence. Už brzy se můžete těšit na recept od našich foodblogerů na tuto nakládanou delikatesu.

No more articles