Zavařené okurky, zavařené cibulky, zelí, chřest nebo třeba zavařenou červenou řepu znají téměř v každé domácnosti. Věděli jste ale, že se nemusíte omezovat na zaběhlé zvyklosti a že si můžete udělat na zimu zavařené zásoby téměř z každé zeleniny, která vám roste na zahradě? Vyzpovídali jsme několik rodin, pro něž je zavařování vášní a získali jsme pro vás několik neobvyklých receptů na nakládané dobroty.

Přípravu nepodceňujte

Ať již budete zavařovat v klasickém zavařovacím hrnci, nebo zkusíte jeden z našich dalších tipů zde, vždy si nachystejte potřebný počet sterilizovaných a suchých skleniček s víčky, čisté utěrky a kleště na manipulaci s horkými sklenicemi. Nezapomeňte také na všechny potřebné ingredience do nálevu a můžete začít.

Rajčata

Patříte mezi ty, kterým se na zahradě každým rokem urodí obrovské množství rajčat všech tvarů a barev? Stejně tak i Procházkovi z Milovic. Rajčata jedí pomalu ke každému jídlu, ale stále jich mají mnoho. Paní Procházková tedy před několika lety zkusila rajčata na zkoušku zavařit a od té doby na ně během zimních měsíců nedají dopustit. Navíc je to velmi jednoduché. Stačí pouze zralá rajčata, voda a sůl. Další bylinky k nim nepřidávejte, aby se pak mohly používat do co nejvíce jídel, dochutit je můžete při vaření. Důkladně je operte, velké nakrájejte na půlky nebo čtvrtky a naskládejte je těsně do sklenic. Zalijte vodou, osolte a zavařujte při 80°C cca 20 minut.bigstock-sun-dried-tomatoes-with-herbs-147477230Květák

Ani dnes není výjimkou, že si květák mnoho z nás pěstuje na zahrádce. Navíc je v tomto ročním období na svém cenovém minimu, a tak se jej vyplatí nakoupit ve větším množství. Tak to například dělá paní Josefíková z Blatné, která na květák nedá dopustit. Někdy to však s nákupem přežene a květák nestihne zpracovat všechen, a tak přebytečné růžičky zavaří a během zimy je pak podává k jídlu místo nakládaných okurek. Nálev udělejte stejný, jako kdybyste zavařovali okurky. Květák rozeberte na růžičky, ty důkladně propláchněte a dvě minuty povařte ve vodě s citrónem. Pak pokračujte dále jako u okurek.

Cuketa

Cuketa, co se týče její spotřeby v českých domácnostech, je několik posledních let na vzestupu. Již se nepoužívá výhradně do teplé kuchyně, ale každý ji upravuje dle své fantazie. Například rodině Šípových z Kácova se každý rok urodí kila a kila této dobroty, a tak s ní vaří, grilují, dávají ji do salátů, používají ji místo těstovin a dokonce ji i zavařují. Zavařujte ale jen ty mladé, co ještě nemají semínka a nejsou delší jak 20 cm. Ty větší pak obsahují velké množství vody a nejsou na zavařování tolik vhodné. Cukety důkladně očistěte, nakrájejte na špalíčky cca 5 cm dlouhé a dále zavařujte stejně, jako kdybyste měli místo cuket okurky.bigstock-marinated-zucchini-98777147Dýně

Dýní každým rokem na českých zahrádkách také přibývá, zejména tolik oblíbené odrůdy Hokkaidó. Přes celé léto i na začátku podzimu se na nás valí z pultů obchodů, druhý dech chytají pak v období Halloweenu. Vaří se z nich polévky, omáčky do těstovin, krémová rizota nebo se používají třeba i do sladkých dezertů. Paní Severinová z Prahy si oblíbila indickou kuchyni, a tak zkusila z dýně vyrobit chutney. A mělo velký úspěch. Zavařené ve sklenicích navíc vydrží několik měsíců. 1,5 kg dýně pokrájejte na malé kostičky, přidejte pět větších cibulí nakrájených na drobno, dva stroužky česneku na plátky a krátce osmahněte na kvalitním oleji. Poté přidejte dvě lžičky mletého zázvoru, lžičku mletého římského kmínu, lžičku pokrájených chilli papriček a sójovou omáčku dle chuti. Směs duste půl hodiny, poté k ní přimíchejte rajský protlak a vařte ještě deset minut. Hotové chutney pak stačí zavařovat pouze 10 minut na 75°C.

No more articles