Dobrá ryba zasluhuje zapít sklenicí vína. Ale jaké vybrat? Většina lidí ví, že k rybímu masu nejlépe sedí sklenka suchého bílého. Ale jak už to bývá, ani tohle pravidlo není jednoznačné. Odrůdy totiž vybíráme podle typu ryby i podle způsobu její úpravy. Chcete se stát přeborníky v párování ryb a vína? Čtěte dál!

Co ryba, to jiné víno

Podle textury a chuti masa dělíme ryby do 4 hlavních skupin a ke každé se hodí jiný druh vín. Maso nízkotučných ryb je velmi jemné a vyznačuje se nízkými filety. Patří mezi ně například mořský vlk, okoun, či tilápie. K těmto rybám si dolijeme svěží šťavnaté bílé víno, které vyváží jejich delikátní chuť. Sáhněte po Veltlínském zeleném, Vermentinu či španělském šumivém vínu Cava. Ani jedno vás jistě nezklame.bigstock-grilled-salmon-and-white-wine-90320786-1Další skupinou jsou ryby se středně pevným masem. Jejich filety jsou silnější a pevnější. Patří mezi ně pstruh, treska, halibut nebo třeba sumec a mořský ďas. U nich už se nemusíme tolik bát, že bychom přebili jejich chuť. Proto naléváme středně tělnatá, aromatická vína. Zvolte třeba suchý Riesling nebo Rulandské šedé, Chardonnay z Burgundska nebo Savignon Blanc z Nového Zélandu.

Konečně tu máme masité ryby s pevným masem, steakovou strukturou a výraznější chutí. Jde třeba o lososa, tuňáka, makrelu, ale i o žraloka a mečouna. Ty zapíjíme bohatými bílými víny s výraznou vůní a chutí, případně můžeme sáhnout i po suchých červených a růžových vínech. Nebojte se otevřít ročníkové šampaňské, Viognier, Chardonnay, které zrálo na barikových sudech, ale třeba i lehký Dornfelder nebo Rulandské modré.

Poslední skupinkou jsou chuťově výrazné ryby, které mají silnou chuť po mořské vodě. Patří mezi ně sledi, ančovičky či sardinky. U nich nepochybíme se šampaňským ani s šumivou Cavou, hodí se však i suchý Riesling, Rulanské šedé či suché růžové víno.

Fresh raw sea food with spices and whtie wine bottle on wooden table background. Top view

Na úpravě záleží

Obecně můžeme říct, že čím mastnější a pikantnější pokrm ukuchtíme, tím plnější víno bychom měli zvolit. Ale roli samozřejmě hrají i chutě použitých ingrediencí a jednotlivých odrůd.

Pokud připravujeme rybu s bylinkami či bylinkovými omáčkami, je dobré zvolit víno, které jejich chuť vhodně doplní. Sáhneme po vínech s bylinným až květinovým aroma, jako je Sauvignon Blanc a Grenache Blanch. Ryby s ovocnou, sladkou či sladkokyselou omáčkou zapíjíme vínem, které bude ještě sladší. Proto se vůbec nemusíme bát sáhnout po růžovém vínu. Platí, že čím tmavší omáčka, tím tmavší rosé.

Pokud máme chuť na něco pálivějšího a rybu jsme ochutili třeba pepřem nebo chilli, vybereme kořenité víno, které její pikantnost podtrhne. Správnou volnou je Riesling, Veltlínské zelené či lehké červené Grenache. K uzeným rybám zas chceme něco osvěžujícího. Růžové šumivé víno, ročníkové šampaňské a suchý Riesling nezklamou.

Kdo se chystá hodit rybu na gril, případně ji obalit v těstíčku a usmažit na pánvi, ten by si měl připravit nějaké vyzrálé jakostní bílé víno. K takto výrazným pokrmům se však nemusíme bát ani lehčího červeného, jako je třeba Tramín.

Jaká vína si k rybám dopřáváte vy? Máte pro nás nějaké tipy, které jsme nezmínili? Určitě se s námi podělte do komentářů, ať si můžeme pochutnat společně! 🙂

No more articles