Připravili jsme pro vás veganské verze tradičních velikonočních receptů na každý sváteční den, od Zeleného čtvrtka až do Velikonočního pondělí. Zkusit je může každý, kdo chce trochu odlehčit jídelníčku nebo má chuť zkusit něco nového. Jdete se inspirovat?  

Na Zelený čtvrtek se tradičně jí zelené potraviny, jako např. hrách, špenát či brokolice. Tento recept z bimi brokolice je rychlý a zvládne ho opravdu každý. 

 

Mladá brokolice s opraženými mandlemi

Budete potřebovat: 

(Pro 2 osoby)

Postup:

Brokolici omyjte a povařte 2-3 minuty v osolené vodě. Dejte stranou a mezitím si připravte opražené mandle – pánev pokapejte olivovým olejem a za pravidelného promíchávání v ní nechte mandlové plátky opražit dozlatova. 

Brokolici servírujte pokapanou olivovým olejem a citronem a posypanou mandlovými plátky. Můžete přidat i hrubou sůl. 

Skvěle bude chutnat s rýží a tempehem nebo třeba s těstovinami. 

Dobrá zpráva pro všechny vegany – Velký pátek je tradičně postní, a tedy bez masa. V minulosti se na něj servírovala prostá jídla z běžných surovin – hustá zelná polévka, jáhly, čočka a knedlíky se sušeným ovocem. Kdo by pohrdl poctivou domácí zelňačkou? 

Veganská zelňačka s uzeným tofu

Budete potřebovat:

(pro 4 osoby)

  • 2 balení uzeného tofu
  • 200 g sušených hub
  • 300 g kysaného zelí
  • 250 ml ovesné smetany
  • 4 brambory
  • 1 velká cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1,5 l vývaru nebo horké vody
  • olej
  • nové koření
  • bobkový list
  • sladká mletá paprika
  • pálivá paprika
  • drcený kmín
  • sůl, pepř podle chuti

Postup:

V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje a přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, mrkev a brambory na kostičky. Zasypejte oběma paprikami a krátce zarestujte. Zalijte vývarem nebo vodou, přidejte koření, houby a zelí, ze kterého jste si mezitím slili tekutinu. Vařte cca 30 min, dokud nezměknou brambory. Nakonec přidejte na kostky nakrájené tofu a přilijte ovesnou smetanu. Dosolte a dopepřete podle chuti. Pokud máte rádi, můžete přidat i sušené švestky. 

Na Bílou sobotu se v našich končinách připravuje všemi oblíbená nádivka obohacená o sezónní bylinky či lupení. Ač v originální verzi obsahuje řadu neveganských surovin, není problém vytvořit i rostlinnou verzi. Mléko na namáčení pečiva snadno nahradíte mlékem rostlinným, sníh z bílků zase našlehanou tekutinou z cizrny neboli aquafabou. Pokud navíc přidáte černou sůl, získáte dokonalou chuť i vůni vajec. Dejte si pozor při výběru pečiva a zvolte takové, které neobsahuje živočišné složky (např. máslo).

 

Nádivka s cizrnou a uzeným tempehem

Budete potřebovat:

(4 porce)

  • 6 rohlíků nebo 300 g bílého toustového chleba 
  • 1 balení uzeného tempehu 
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 150 g zeleného lupení (baby špenát, kopřivy, medvědí česnek, petržel…)
  • 1 šalotka
  • 1 plechovka cizrny
  • muškátový oříšek
  • uzená mletá paprika
  • černá sůl
  • sůl, pepř
  • rostlinné máslo nebo olej

Postup:

Den předem si nakrájejte pečivo na kostičky a nechte na tácu či plechu usušit při pokojové teplotě. Můžete tak učinit i “narychlo” – pečivo dejte na 10 min do trouby vyhřáté asi na 150°C. Takto usušené pečivo namočte v mléce smíchaného se špetkou muškátového oříšku. Do šlehací nádoby si slijte vodu z cizrny a vyšlehejte ji jako sníh z bílků. Pro dokonalou chuť a vůni vajec přidejte lžičku černé soli. Na másle či oleji  osmahněte šalotku, uzený tempeh a přîpadně i cizrnu (není nutné), které následně lehce zasypejte mletou paprikou. Do směsi přidejte nasekané lupení, namočené pečivo i “sníh” z aquafaby. Pečte na 180°C přibližně 30 min. 

 

Boží hod velikonoční je dnem hodování, tradičně se připravuje vývar, pečínka, buchty z kynutého těsta a velikonoční beránek. Výběr náhrady za pečínku necháme na vás, ale o veganskou verzi beránka vás ochudit nemůžeme, tedy alespoň ne o tuto! Není to žádný suchánek, ba naopak, těsto je krásně mokré a plné lahodné chuti kokosového mléka, rumu a citronu. 

 

Veganský beránek s kokosovým mlékem

Budete potřebovat:

  • Formu na beránka
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 5 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 300 ml kokosového mléka 
  • 3 lžíce rostlinného jogurtu
  • ½ hrnku oleje
  • 1,5 hrnku krupicového cukru
  • vanilkový prášek nebo extrakt
  • šťáva z půlky citronu
  • lžíce rumu

Postup:

Mouku prosejte s práškem do pečiva a smíchejte se všemi ostatními suchými ingrediencemi kromě cukru. Ten prošlehejte metličkou v jiné míse společně s jogurtem, olejem, rumem, vanilkou a citronovou šťávou. Do tekuté směsi pomalu přidávejte směs moučnou a kokosové mléko. Pečte hodinu při teplotě 160°C. Zda je beránek hotový, otestujte špejlí – pokud není po vytažení z těsta mokrá, je hotovo. Před vyklopením z formy nechte beránka vychladnout! Na ozdobu můžete beránka posypat moučkovým cukrem. 

Tip: Těsto je skvělé i na bábovku. 

Na Velikonoční pondělí samozřejmě nesmí chybět vajíčka. Symbolizují plodnost, dávají se jako výslužka koledníkům, připravují se z nich pomazánky, někdo je smaží, jiný plní. Pro vegany zde máme recept, kterým zaručeně potěšíte všechny (i neveganské) koledníky – sladká čokoládová raw vajíčka.

 

Čokoládová raw vajíčka

Budete potřebovat:

(cca 25 ks)

  • 200 g celých mandlí
  • 300 g datlí
  • lžička citronové kůry
  • lžička skořice
  • 1 mrkev
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce kokosového tuku
  • strouhaný kokos nebo mandlové plátky na obalování

Postup:

Mandle a datle si dejte (ideálně přes noc) namočit – ne spolu, každou ingredienci dejte do jiné misky. Následně v mixéru rozmixujte nejprve mandle a potom k nich přidejte datle, skořici a citronovou kůru. Rozmixujte na tuhou pastu, přendejte do mísy, přidejte nastrouhanou mrkev a vše dobře promíchejte. Z těsta tvarujte vajíčka, pokud se vám těsto příliš lepí na ruce, dejte ho na 10 minut do lednice. Hotová vajíčka nechte cca hodinu zatuhnout v mrazáku. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým tukem. Ideální je mít čokoládu ve vyšším, užším kastrolu nebo v hrnku, do kterého potom můžete vajíčka napíchnutá na špejli pohodlně namáčet. Po namočení nechte vejce oschnout na plechu vyloženém pečícím papírem. Vajíčka můžete následně dozdobit strouhaným kokosem nebo plátkem mandlí – mazacím nožem namočeným v horké vodě si na nich uděláte tečku, do které přilepíte mandličku, trošku kokosu či něčeho jiného, co máte rádi (pistácie, brusinky, lyofilizované maliny…). 

Autor: Tereza Reyes

Inspirace:

https://livewithanny.cz/velikonocni-vajicka-raw/

http://www.veganotic.cz/clanky/220-velikonocni-beranek-ci-super-babovka

http://www.dewi.cz/zelnacka-s-houbami/

 

No more articles