Sezóna českého ovoce právě vrcholí a ze všech zahrádek a z každého regálu obchodu i online prodejen se na nás valí tuny těch nejsladších ovocných dobrot, které za celý rok ochutnáme. Ale asi málokdo z nás zvládne spořádat několik kilo třešní, meruněk nebo jahod na posezení. A tak se peče, mrazí, suší a hlavně zavařuje. První pokusy o zavařování provedl již v roce 1804 francouzský kuchař Apert a od té doby se tato technika uchovávání potravin hojně rozšířila do celého světa.

maliny-a-tresne

Zavařování není žádná věda

Pokud doma nemáte zavařovací hrnec, tak nemusíte hned věšet hlavu. Zavařuje se dnes ve všem možném – v klasické troubě, v mikrovlnné troubě, v tlakovém hrnci a dokonce i v myčce na nádobí. Na vás pak zbude pouze se postarat o to, abyste měli doma dostatečné množství kvalitního ovoce. Do kompotů zavařujte jen ty nejlepší kousky, ty oťuklé vyřaďte, měkká místa vyřízněte a nechte je na marmeládu. A nezapomeňte na cukr – i ty nejsladší plody je nutné naložit alespoň do lehce oslazeného roztoku.

Jak na troubu

Využití klasické trouby, ať už plynové nebo elektrické, je velmi jednoduché. Podmínkou je to, aby v troubě bylo teplo rovnoměrné. Do vyššího plechu nalijte jeden až dva centimetry horké vody a do ní postavte zavřené sklenice tak, aby se nedotýkaly. Plech umístěte do spodní poloviny předehřáté trouby. Pět minut zavařujte při 120°C, poté snižte teplotu na 90°C a dle druhu ovoce zavařujte dalších třicet minut až hodinu. Pokud se voda z plechu během zavařování odpaří, doplňte ji. Po zavaření nechte sklenice ve vypnuté troubě ještě dalších třicet minut. Poté je opatrně vyndejte, položte víčkem na utěrku a nechte úplně zchladnout.

cooking-preparing-hea

Mikrovlnka ušetří spoustu času

Mikrovlnnou troubu nemusíme používat pouze k ohřívání a rozmrazování potravin, stejně nápomocná nám bude i při zavařování. Postačí nám jen dobře očištěné ovoce a sklenice se šroubovacími víčky. Nezapomeňte pod víčkem vždy nechat alespoň půlcentimetrovou mezeru vzduchu. Sklenice naskládejte do plastové misky tak, aby se nedotýkaly a vložte do trouby. Doba zavařování bývá obvykle mnohem kratší, než při zavařování v klasické troubě. Závisí však na výkonu trouby a počtu sklenic, proto si raději dopředu na internetu zjistěte, jak dlouho máte sklenice v troubě ponechat.

Zavařovat můžete i myčkou

Ačkoli to může znít nezvykle, mnoho hospodyň dnes zavařuje i pomocí myčky na nádobí. Je to totiž velice jednoduché – naplněné a pečlivě uzavřené sklenice naskládejte do spodní části myčky, nastavte ji na teplotu 70°C a zapněte běžný mycí program. Po jeho ukončení stačí sklenice nechat vychladnout položené na utěrce dnem vzhůru. Pak je již můžete skladovat klasicky ve spižírně nebo ve sklepě. A které ovoce v srpnu letí? Srpen je bohatý na mnoho oblíbených druhů ovoce. Některé stromy ještě rodí třešně (ty zavařujte celé i s peckou), švestky, meruňky, broskve (ty vždy rozpulte a odpeckujte) nebo jablka a hrušky (ty zbavte jadřinců a nakrájejte na čtvrtinky, vyplatí se je před samotným zavařením i krátce povařit v cukerném roztoku). Dále se hojně rodí tolik oblíbené jahody, ostružiny nebo třeba rybíz. Podobný typ ovoce vždy zavařujte dokonale zbavené stopek. Pokud nevlastníte zahrádku, tak nesmutněte a mrkněte do naší nabídky ovoce, kde vždy najdete jen ty nejčerstvější plody.

No more articles