Ač neradi, i my, mlsouni, si musíme si přispustit, že klasické české cukroví není zrovna vzorem zdravé stravy. Začali jsme proto zkoumat, jak z něj udělat trochu přijatelnější pochoutku
Cukroví má do ideálního dezertu daleko…
Není žádným tajemstvím, že vánoční cukroví je plné bílé mouky, cukru a často také nepříliš kvalitních tuků. Bílá mouka nemá téměř žádnou výživovou hodnotu a tělu nedodá potřebné látky, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. Cukr se při konzumaci „ve velkém“ přeměňuje v těle na tuk a způsobuje nepopulární kila navíc. Pokud se přidá sladká poleva, tak ujídáním cukroví naskakují kalorie závratnou rychlostí.
… ale existuje způsob, jak to změnit
I cukroví se dá připravit, jako mnoho dalších jídel, ve zdravější formě. A není potřeba se oblíbených druhů vzdávat. Stačí nahradit část cukru medem nebo přírodním sirupem. Výživová poradkyně Veronika Hanzlíková říká: „Med narozdíl od bílého cukru obsahuje stopová množství některých vitamínů skupiny B, vitamínu C a minerálních látek jako je vápník, hořčík, sodík, fosfor, draslík a železo. Navíc má med lehce vyšší sladivost, takže ho do cukroví můžete použít pouze 4 díly oproti 5 dílům cukru.“
- Místo bílé mouky zkuste využít mouku špaldovou, která je lehce stravitelná. Bezlepkáři mohou péct například z mouky kukuřičné nebo rýžové.
- Tuk se dá v mnoha receptech nahradit kvalitním olivovým olejem nebo jemně mletými ořechy. „Ořechy i olej dodají zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, omega-3 a omega-9, a vitamín E,“ doplňuje Veronika Hanzlíková.
Sladkosti můžeme „vyběhat“
Tušíte, kolik kalorií do sebe vánočním cukrovím dostanete a co je potřeba udělat, abyste svému tělu mlsání nějak vykompenzovali?
- Malý talířek se 100 g lineckého cukroví znamená dávku přibližně 500 kcal. Spálit je můžete například hodinou tenisu nebo padesáti minutami středně intenzivní jízdy na kole.
- Jeden perníček s cukrovou polevou si žádá 8 minut intenzivní jízdy na kole nebo čtvrthodinu aerobiku.
- Kalorie z jedné rumové kuličky spálíte po 10 minutách běžkování.
Poleva na závěr
Nejzábavnější fází přípravy vánočního cukroví bývá slepování a nanášení polevy – a tvoření konečné podoby většiny druhů. Když už se vám podařilo odlehčit samotné těsto, byla by škoda nezkusit zdravější postup i v posledním kroku.
- Přísun cukru se dá jednoduše omezit výběrem kvalitní marmelády – vybírejte ty, které mají co nejvyšší obsah ovoce.
- Čokoládovou polevu si připravte sami z poctivé hořké čokolády nebo kakaa.