Umíchejte svým dětem domácí přesnídávku přímo od maminky. Jde o bleskovou záležitost, která vašemu dítku prospěje a pomůže mu navyknout na správný jídelníček. Přesvědčte se v našem podrobném průvodci a vyzkoušejte naše jednoduché recepty!
Vlastní versus kupované
Domácí přesnídávky mají řadu výhod oproti těm z obchodu. Všechny koupené příkrmy totiž procházejí vysokou teplotou kvůli sterilaci, a tím ztratí čerstvou chuť i část důležitých živin. Pokud je připravíte doma a pak je zamrazíte, uchováte více zdravých látek. Navíc máte přehled o každém kousku ovoce a zeleniny, který vaše dítko spořádá.
Tip: Kuře s rýží, kapustou a rajčaty
BIO, nebo konvence?
Možná nad BIO kvalitou váháte kvůli ceně. V tom případě vybírejte alespoň takové BIO produkty, které jsou v konvenčním zemědělství nejvíce postřikované a pravidelně vykazují vysoký obsah chemických pesticidů. Dle Environmental Working Group mezi ně patří hlavně tyto potraviny:
OVOCE
broskve
nektarinky
jablka
jahody
třešně
hroznové víno
ZELENINA
sladké barevné papriky
celer řapíkatý
saláty
brambory
špenát
Pařením ku zdraví
Nejvíce živin a vitamínů zachová tepelná úprava párou. Co víc, ovoce a zelenina v ní změknou rychleji, než byste čekali. Není potřeba žádného speciálního náčiní, postačí vám pařáček nebo kovové síto s většími oky. Vaření ve vodě je také dobrou variantou. Použijte ale vždy jen tolik vody, abyste ji nemuseli slévat.
Tip: Kuskus s vejcem a brokolicí
Dávkování a skladování
Ovoce a zeleninu je třeba důkladně zpracovat – očistit, nakrájet na větší kusy a promíchat různé druhy. Takto si ji nadávkujte a nechte zmrazit. Bude to váš vlastní polotovar, ze kterého můžete rychle připravit přesnídávku přesně v takovém množství, jaké je potřeba.
Druhou možností je připravit vždy větší várku přesnídávek. To, co stihnete spotřebovat do dvou dnů, uložte bez obav do lednice. Zbytek nadávkujte a skladujte v mrazáku, vydrží vám tam až 3 měsíce.
Vhodné druhy a kombinace podle věku
S příkrmy se zpravidla začíná od šestého měsíce, ale je to možné i dříve. Začněte vždy s jedním druhem, teprve za pár dní představte další a nakonec tvořte kombinace. Zhruba v osmém měsíci, kdy se objevují první zoubky, můžete zvolna začít připravovat hustější přesnídávky s malými kousky. Místo mixování vám tak postačí jídlo rozmačkat vidličkou a trochu naředit.
Tip: Pyré z řepy, mrkve a pomeranče
Přehledná tabulka vhodných potravin podle měsíců
Mějte na paměti, že každé dítě se vyvíjí trochu jiným tempem. Bylinky, sůl a koření s mírou přidávejte zhruba od jedenáctého měsíce. Křupky můžete přidat asi od osmi měsíců. Měly by být nesolené, neslazené a bez příchuti. Jedná se o pamlsek, nikoliv o plnohodnotnou stravu. Všechny kukuřičné výrobky kupujte v BIO kvalitě, kukuřice je totiž jedna z nejdiskutovanějších geneticky upravovaných plodin.
Druh jídla | 6 měsíců | 7 měsíců | 8 měsíců | 9 měsíců | 10 měsíců | 11 měsíců |
obiloviny | rýže hnědá | oves, ječmen | pšenice | mix | ||
zelenina | batáty, dýně | cukety, brambory, hrášek | mrkev, fazolové lusky, špenát | brokolice, květák | pórek, petržel, celer, pastinák, sladké papriky | řepa, kadeřávek, zelí, vodnice, tuřín |
ovoce | jablka, hrušky | banány, avokádo, broskve, meruňky | borůvky, jahody, vodní meloun | melouny cantaloupe a medový, maliny | kiwi, třešně, ostružiny | hrozny, ananas, fíky |
mléčné | jogurt, mléko | čerstvé měkké sýry | ||||
další | drůbež, králík, vejce | červená čočka, mungo | kukuřice a polenta, kuskus, adzuki |
Tip: Pyré z cukety, brokolice a bramboru
Tipy a triky
- Vysledujte 2-3 oblíbené plodiny vašeho dítěte a umíchejte z nich pár přesnídávek, které můžeme mít vždy po ruce. Když dítě nebude mít ten správný apetit, tajná zásoba oblíbených pochoutek vám pomůže
- Pokud dítě nějaký druh jídla odmítá, nenuťte ho. Zkuste ho zařadit opět za několik dní.
- Slupka je zpravidla hůře stravitelná, proto ji svému dítku do pyré raději nedávejte. Případně zeleninu a ovoce ve slupce napařte a před rozmixováním slupky odstraňte.
- Čím naředit přesnídávku menším dětem? Zkuste mateřské mléko, kozí mléko, převařenou vodu, ovocnou nebo zeleninovou šťávu. U ovocné šťávy pozor na vysoký obsah cukrů, šťávy raději řeďte půl napůl s vodou.
- Nikdo nepadl z nebe učený. Brzy si v přípravě příkrmů najdete vlastní rytmus, který vám bude nejlépe fungovat.
Příprava příkrmů s sebou nese mnoho benefitů. Díky vlastním přesnídávkám si děti zvyknou na přirozenou chuť potravin a jejich širokou škálu, takže si už v útlém věku začnou pěstovat správné stravovací návyky. Proto neváhejte a vyzkoušejte některý z našich receptů!
Tip: Mléčná rýže s banány a jablkem
Tip: Kuřecí vločková polévka