Při zpracování zeleniny v kuchyni se zbytečně vyhodí spousta odřezků. My vám ukážeme, jak tyto zbytky zpracovat do vývaru. Připravíme si lahodný zeleninový vývar, který můžete použít jako základ polévek, či jej zamrazit na pozdější použití jako základ do pokrmů např. risotta.
Očištěné zbytky zeleniny uchovávejte v uzavíratelné dóze v lednici a po pár dnech z nich udělejte vývar.
Co do vývaru použít?
- slupky z mrkve, petržele, celeru
- konce jarní cibulky, pórku
- tvrdý košťál květáku, brokolice, zelí, stonky kadeřávku
- konce a slupky zdravé cibule
- stonky z petržele
- ovadlé, ale zdravé kusy jakékoliv zeleniny – cuketa
Další ingredience:
- koření – bobkový list, tymián, nové kořené, pepř, badyán)
- bylinky – ovadlé, ale zdravé
- česnek – celé stroužky
- zázvor
- cibule
- olej
Postup:
- Pro intenzivní chuť i barvu můžete kusy zeleniny, bylinky a koření opéct v troubě, nebo na lžíci oleje přímo v hrnci. Rozpůlená cibule i se slupkou přidá vývaru intenzivní chuť.
- Odkrojky zeleniny po orestování zalijte vodou a přiveďte k varu. Čím menší kusy zeleniny budete mít, tím rychleji přejdou minerály a živiny do vody. Stačí tedy vařit asi půl hodiny.
- Nakonec můžete přidat ještě trošku vinného octa, který vývaru přidá příjemnou kyselou chuť.
- Zchladlý vývar v lednici vydrží tři dny, ale můžete ho také zmrazit.
- Sůl do vývaru nepřidávejte.