Upečte si tyto vláčné a jemné velikonoční sušenky z poctivých surovin. Jemné máslové těsto skvěle doplní kyselá rybízová, či malinová marmeláda. Hodí se nejen na velikonoční stůl, ale třeba i pro koledníky.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
- 200 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- rybízová nebo malinová marmeláda
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu.
- Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
- Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny-mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto nebo hnětacím hákem v robotu.
- Kompaktní těsto teď zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.
- Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček, 2 plechy a pečící papír.
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
- Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
- Vál a válečky důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 2-3 mm tenkou.
- Nyní si vezměte vykrajovátko ve tvaru vajíčka a vytvořte jednotlivé velikonoční sušenky. Do nich pak malými vykrajovátky s dětmi udělejte další jarní vzory.
- Sušenky pokládejte na pečící papír na plechu a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 5 minut.
- Hotové sušenky nechte zchladnout a pak je můžete marmeládou slepovat k sobě nebo marmeládu servírovat zvlášť a do ní můžete sušenky namáčet. Nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.
Další inspirace
Přečtěte si také tipy, jak nazdobit vajíčka voskem.
Nebo načerpejte další nápady na nevšední výzdobu.