Upečte si tyto vláčné a jemné velikonoční sušenky z poctivých surovin. Jemné máslové těsto skvěle doplní kyselá rybízová, či malinová marmeláda. Hodí se nejen na velikonoční stůl, ale třeba i pro koledníky.

Ingredience: 

  • 300 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu 
  • 200 g másla 
  • 100 g cukru krupice 
  • 2 žloutky 
  • 1 vanilkový cukr 
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu 
  • rybízová nebo malinová marmeláda 
  • moučkový cukr na posypání 

  Postup:

  1. Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu.  
  2. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.  
  3. Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny-mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto nebo hnětacím hákem v robotu. 
  4. Kompaktní těsto teď zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky. 
  5. Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček, 2 plechy a pečící papír.
  6. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. 
  7. Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
  8. Vál a válečky důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 2-3 mm tenkou.
  9. Nyní si vezměte vykrajovátko ve tvaru vajíčka a vytvořte jednotlivé velikonoční sušenky. Do nich pak malými vykrajovátky s dětmi udělejte další jarní vzory.
  10. Sušenky pokládejte na pečící papír na plechu a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 5 minut.
  11. Hotové sušenky nechte zchladnout a pak je můžete marmeládou slepovat k sobě nebo marmeládu servírovat zvlášť a do ní můžete sušenky namáčet. Nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.

Další inspirace

Přečtěte si také tipy, jak nazdobit vajíčka voskem.

Nebo načerpejte další nápady na nevšední výzdobu.

No more articles