Asijské houby rostou jako po dešti – kousek za Prahou!
Houba shiitake miluje dřevo. Proto ji ve velkopěstírnách nejčastěji množí na substrátech z dřevěných pilin. Jenže v obci Káraný u Prahy je tomu jinak. Této původně asijské houbě se tam zadařilo v českých dubových kmenech. Mohou za to manželé Markéta a Dalibor Sýkorovský, kteří firmu založili v roce 2015.
Shiitake jako alternativa masa
Houby shiitake obsahují tzv. pátou chuť umami. Ta se nachází především v mase, rybách, zralých sýrech a pečené zelenině. Umami se dá přeložit jako „silná a příjemná chuť“. Poprvé se s ní člověk setká v mateřském mléce.
Shiitake jsou po staletí vysoce ceněnou a vyhledávanou potravinou pro své úžasné nutriční složení. Blahodárné účinky těchto hub na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Díky složce lentinan jsou schopny zvýšit odolnost konzumenta před infekčními chorobami a obsahují vitamíny B a D. Díky své struktuře a ekologickému způsobu pěstování jsou skvělou náhražkou masa.
K pěstování stačí kmen stromu
Shiitake lze kromě jehličnanů pěstovat na každém typu dřeva. Díky tomu, že na farmě používají dubové dřevo získané ze zimní prořezávky, má místní úroda hned několik předností. Tou první je skvělá aromatická chuť hub, další je velké množství živin a cukrů. Cukry jsou jedny z hlavních faktorů rozhodujících o kvalitě hub. Navíc dřevo z prořezávky by se jinak spálilo, a takto získá novou funkci až na dalších 5 let.
Na jaře se dubové klády navrtávají a plní připravenou sadbou (podhoubím). Vytvoří se tak ideální základ pro úspěšnou kolonizaci dřeva. Naočkované kmeny se skladují v optimálních podmínkách po dobu 6–12 měsíců. V tuto dobu probíhá prorůstání a dospívání celého organismu. Plná kolonizace se projeví na řezech kmenu. Po plné kolonizaci se kmeny namočí do vody na 12-20 hodin. Po 3-5 dnech od namočení se začnou objevovat první maličké zárodky budoucích hub a ty rostou několik dalších dní v závislosti na teplotě a dalších podmínkách. Farmáři pečlivě kontrolují kmeny tak, aby se k vám dostaly ty nejčerstvější houby plné chuti.
Jak houby shiitake správně upravit?
Příprava čerstvých hub je jednoduchá. Na rozpálené pánvi na másle ogrilujte klobouky z jedné a druhé strany. Solte až na talíři. Svezete se tak na vlně umami za necelých pět minut, aniž byste museli být mistři asijské kuchyně.
Další variantou jsou sušené houby. Ty jsou zpracované pomalým sušením do 40 °C, kdy dochází k větší koncentraci umami. Houby jsou výrazně aromatické a plné chuti. Nízká teplota sušení také zachovává zdraví prospěšné látky obsažené v shiitake. Před použitím houby opláchněte a namočte na min. 30 minut do teplé vody. Ideálně do nádoby s víkem. Dejte do lednice. Po půl hodině houby vyjměte a pořádně vysušte. Získanou šťávu nevylévejte, určitě se vám bude ještě hodit do polévek či omáček ke zvýraznění chuti.
Skvělým pomocníkem v kuchyni pro zvýraznění chuti je houbový prach získaný namletím pomalu sušených plodnic. Díky umami bude vaše jídlo vždy o něco lahodnější. Přidávejte k masu, těstovinám, omáčkám či polévkám, na pečení nebo do vašich ranních vajec. Pokud nepatříte mezi milovníky hub a jejich konzistence, prach je pro vás ideální volbou. Všechny zdraví prospěšné látky do sebe dostanete v pár čajových lžičkách.
Divoce pěstované houby shiitake jsou gurmánským zážitkem, nutriční náhražkou masa a potravinou bohatou na vitamíny a další zdraví prospěšné látky. Tak si je příště přidejte do košíku!
Nahlédněte za oponu dalších značek
K výrazné chuti hub shiitake se skvěle hodí jemné kozí výrobky z Biofarmy Dora. Čím houby dochutit? Vyzkoušejte kampotský pepř z .pepper..field.