Tentokrát se podíváme do zákulisí Dvora Ratibořice, největší farmy našeho dodavatele dobrot z kozího mléka, které znáte pod názvem Biofarma DoRa.

Dvůr byl v minulosti v majetku panství rodu Löwenstein z Lesenic, po druhé světové válce ho znárodnili a až v roce 1992 převzal zdevastovanou farmu do svého vlastnictví dědic původního majitele.

Dnes na farmě chovají dle sezóny a počtu kůzlat až 1 200 zvířat. V produkci se zaměřují především na kysané výrobky. Většina z nich je označena značkou bio, což znamená, že jsou vysoce kvalitní, čistě přírodní a přísně kontrolované.

Nejde však jen o značku, pro farmáře je důležitý chov zvířat v souladu s přírodou a celkový dopad na životní prostředí. Koupí produktů tak podporujete nejen své vlastní zdraví, ale i ekofarmáře pečující o přírodu, chov zvířat bez týrání a především produkci kvalitních potravin v ČR.

Produkty DoRa se vyznačují především zachováním přirozené vůně a chuti potravin, které nejsou nijak uměle vylepšovány. Zvířata jsou krmena pouze vojtěškou, jetelotrávou, senem a jadrnými krmivy – vše v BIO kvalitě.

Přístup místních farmářů je nejen důsledný (v celém areálu panují přísné hygienické podmínky), ale i laskavý, jak jsme se sami přesvědčili. Kozy se celý den pasou venku ve volném výběhu spolu se svými kůzlaty. Matky se od nich oddělí pouze v noci, jelikož jdou ráno na dojení. Pak se zas vrací ke kůzlatům, která mohou dopít zbytek mléka. Toto postupné oddělování předchází stresům a má pozitivní vliv na zdravotní stav zvířat.

Denně zde v průměru nadojí 1 300 litrů mléka. Od září se začíná produkce snižovat a v nejslabších zimních měsících činí asi 300 litrů.

Podívali jsme se samozřejmě i do mlékárny, kde se vyrábí sýry, jogurty, ochucené i klasické kefíry, žervéjogurtová mléka. Zajímavostí je, že při výrobě kozího žervé se od mléka odděluje syrovátka, kterou pak farmáři krmí kozy.

3 otázky na pana Pastrňáka z farmy

Jak zpracováváte mléko?

Mléko nikterak neupravujeme (odstřeďování, homogenizace), pouze provádíme šetrnou pasteraci. Kozí výrobky připravujeme pouze z plnotučného mléka.

Proč by si měli zákazníci koupit vaše výrobky?

Těch faktorů je více. Kozí mléko je lépe stravitelné než to kravské. Zároveň představuje ideální variantu pro zákazníky, kteří mají alergii na kravskou bílkovinu. Může být i léčivé při řadě onemocnění, jako jsou migrény, problémy s trávením, alergiemi, ekzémy apod. Výhodou je samozřejmě i ekologická výroba, při níž se chováme šetrně k životnímu prostředí.

Jaké jsou vaše bestsellery?

Nejoblíbenější je klasický bílý jogurtmalý kefírek, který je díky svému praktickému balení ideální na svačinku.

No more articles