V dalším dílu jsme se podívali do výrobny a prodejny ekodrogerie Tierra Verde v Popůvkách  u Brna. Společnost vznikla v roce 2008 a postupně vytvořila komplexní nabídku alternativních prostředků a pomůcek pro péči o tělo a domácnost v řadách Yellow&Blue, Casa Organica, Mama Natura, Catz&Dogz a Gaia Cup. Povídali jsme si s ředitelem Honzou Čillíkem a obchodním manažerem Peterem Kántorem.

Jak to všechno začalo?

Myšlenka Nataši Foltánové, zakladatelky a spolumajitelky ekodrogerie z Brna, se zrodila náhodou. Všechno to začalo mrkví. U domu na vesnici měla septik a součástí domu byla i zahrádka se zeleninou. Zde si uvědomila, že vše, co v domácnosti používá, jde do odpadu a tím pádem se dostane i do půdy a ovlivní to zeleninu jako takovou. Tehdy začala přemýšlet, jak by to šlo vyřešit, a narazila na mýdlové ořechy. Uvědomila si jejich potenciál a objednala prvních sto kilo. V kuchyni na stole je zabalila, opatřila etiketami a začala s nimi obcházet prodejce.

Víte, že …

Mýdlové ořechy pro praní zrají v podhůří Himalájí na severu Indie. V tamějších lesích běžně rostou stromy Sapindus mukorossi plodící mýdlové ořechy. Jejich slupky obyvatelé odnepaměti používají pro praní prádla a očistu těla, jelikož při namočení se z ořechů vylučuje přírodní látka saponin, který funguje jako mýdlo.

Jak se používají ořechy při praní?

Hrst ořechů se zabalí do sáčku a ten se vloží spolu s prádlem do pračky. Není potřeba k nim přidávat aviváž, protože prádlo samy změkčují. U bílého prádla je dobré použít bělidlo a na skvrny žlučové mýdlo. Ořechy jsou velmi šetrné k životnému prostředí i našemu zdraví. A navíc šetří naši peněženku.

Aby bylo možné používat saponin z ořechů i pro nás obvyklým způsobem, zpracovávají se i do tekuté a práškové formy. Zakladatelka postupně s technologem vyvinula další prostředky – na praní, mytí, úklidové prostředky, a nakonec vznikla ucelená řada produktů pro péči o domov.

Tierra Verde boří mýty v oblasti ekodrogerie

Při správném použití může být ekodrogerie stejně efektivní jako běžné prostředky a je navíc šetrná k naší pokožce i přírodě. Dozvěděli jsme se například, že není vhodné používat aviváž při praní. Aviváž byla původně vyvinuta za účelem, aby ze syntetických vláken odstraňovala statickou elektřinu. Postupně se však začala automaticky používat pro změkčení a provonění. Z podstaty věci je to chemický koktejl, který má ulpět na oblečení. Jenže když je něco voňavé, neznamená to, že je to i čisté. Jediné vůně, které v Tierra Verde přidávají do prostředků, jsou přírodní rostlinné silice. Etérické oleje se navíc po vyprání postupně „vypaří“ z oblečení. Takže zůstane skutečně čisté prádlo bez nánosů umělých vůní.

Vedle ekodrogerie, domácích potřeb a pomůcek pro osobní hygienu se věnují i projektu „Born Again“, kdy dávají další šanci použitému obalovému materiálu z výroby. Z pytlů vznikají sešity, pouzdra, knihy nebo obálky na dopisy. Ze skleněných lahví od vína a dalších nápojů vyrábí sklenice, misky a lustry. Cílem je uvědomělé spotřebitelské chování a zabránění plýtvání kvalitními materiály. I přes nulovou ekonomickou výnosnost je pro ně tento projekt srdcový. Tak ostatně přistupují k celému svému podnikání – nedělají to všechno s vidinou bohatství a primárního užití si peněz. Do firmy investují peníze zpět a tím, jak firma roste, tak vytváří větší páku pro každodenní změnu v životech lidí.

3 otázky na závěr

U ekodrogerie se mnozí zákazníci potýkají s předsudky – snažíte se je nějakým způsobem edukovat?

Samozřejmě, bez toho by to nešlo. K našim výrobkům a ekofungování domácnosti vůbec, známe spoustu vychytávek, které se snažíme posunovat dále k zákazníkům různými cestami. Vyjma pečlivé komunikace na obalech, kde zákazníci vždy najdou správné použití, je možné se dozvědět různé postupy a kombinace i na sociálních sítích a na přednáškách, které k těmto tématům pořádáme. Sestavili jsme vlastních sedm principů pro ekologické praní, kde  např. hodně řešíme tvrdosti vody, která může celý proces velmi ovlivnit a je důležité ji brát v potaz. Aktuálně k tomu chystáme sérii videonávodů. Ke dvěma super univerzálním produktům Jedlá soda bikarbona a Puer, které má Košík také v nabídce, přikládáme podrobný návod k použití.

 Jaké jsou podle vás základní produkty, které by neměli chybět v domácnosti?

V praní je to prací gel, žlučové mýdlo, máchadlo (dává se místo aviváže, kvůli zneutralizování PH a vyplavení nečistot z prádla). Dál příp.. změkčovač vody a na bílé prádlo výše zmiňovaný Puer, který využijete i na čistění odpadů a toalety. Z mytí je to gel na nádobí a prostředky do myčky, u úklidu citronový gelový čistič na vodní kámen, univerzální čistič (podlahy, povrchy, okna nebo např. po naředění do ostřikovačů v autě) a pomerančový odmašťovač (na troubu, digestoř, řetěz na kole…). Nakonec určitě soda bikarbona, která má velkou škálu využití, například výborně zbavuje zápachu.

Jaká je vaše hlavní inspirace?

Velkou nositelkou inspirace je sama majitelka Nataša. Zbytek týmu pak řeší design, obal a zhmotnění té prvotní myšlenky v realitu. Vše jde ruku v ruce s vývojem světa např. s tématem omezování plastů jsme začali produkty přebalovat do obalů s nízkou gramáží, papírových obalů a s příchodem bezobalového nakupování přišel vývoj stáčíren.

Na závěr bych chtěla velmi poděkovat za velmi milé setkání a rozhovor. Určitě se podívejte na jejich úžasné produkty v sekci ekodrogerie a přesvědčte se o její účinnosti na vlastní kůži!

No more articles