S panem Jakoubkem jsme se sešli přímo u jahodových polí v Kunraticích. Jeho rodina má momentálně osazeno 11 hektarů půdy – pěstují zde už od roku 1959, kdy tu Václav Jakoubek starší zasadil první velkoplodý jahodník. Jeho tradice se od té doby dědí z generace na generaci. Popovídali jsme si o ní s jedním z bratrů Jakoubkových, který patří už do 3. generace pěstitelů a na pole nastoupil v 17 letech ihned po vyučení. 

Pole leží v Průhonické pánvi, kde je půda suchá a kamenitá, a proto se musí zavlažovat. Vzhledem k rostoucímu suchu, se kterým se zemědělci potýkají, je pěstování jahod rok od roku těžší. Vodu se snaží čerpat z nedalekého rybníka, v období největšího sucha však platí zákaz zalévání, nárazově proto musí hledat jiná řešení. 

Jahody sklízí každý den už od 4. hodiny ráno a hned v 6 hodin je vezou do skladu Košíku. Díky tomu má zákazník jistotu, že mu jahody dorazí v den sklizně a budou zralé a čerstvé. Navíc nejsou ničím upravovány, např. ozonem pro zbavení bakterií (což by ovlivnilo jejich vůni) či dusíkem pro zvýšení objemu.

Každý košík s jahodami je označen unikátním číslem sběračky. Díky tomu si pan Jakoubek může ohlídat kvalitu.

Díky dovozu se od roku 2004 musel přizpůsobit zahraničním dodavatelům, kteří mají sezónu výrazně delší. Po vstupu České republiky do EU se u nás rozšířil levný dovoz jahod ze zahraničí a konkurence vzrostla. Jenom příchodem Španělů v roce 2001 klesl odbyt o 30 %. Rok poté zákazníci zjistili, že jahody nemají žádnou chuť, protože nejsou vyživeny sluníčkem, které jahodám dodává sladkost díky glukóze. Bohužel se k nám stále dováží přebytky ze zahraničí a zákazníci je kupují za plnou cenu, proto je dobré při výběru pamatovat na poctivé české farmáře, kteří pěstují krásné sladké jahody jako za starých časů. 

Jaký je rozdíl mezi jahodou z pole a z fóliovníku? 

Jahoda z fóliovníku není tak sladká. Samozřejmě je to další krok v pěstování, kam směřujeme i my, ale ta investice je velká. Jahody chráníme textilií, která se při výkyvech teplot nad 20 stupňů musí ráno sundat a večer se zas vrací na místo. 

Proč se jahody pěstují na slámě?

Je to z několika důvodů. Jahody jsou čistší, když se plody oddělí od země, a díky tomu méně hnijí. Navíc pod sebou sláma udržuje vodu a po sezóně se zamočuje, což funguje jako organické hnojivo.

Moc děkujeme panu Jakoubkovi za milé setkání. Je opravdu úžasné vidět, jak do své práce vkládá celé srdce a kolik dřiny je za jedním košíkem jahod. 

No more articles