Je krátce po šesté ráno a my se nacházíme na dílně pekárny Kabát, kde to nádherně voní čerstvým pečivem. Povídáme si s vedoucím provozu a vedoucím obchodu panem Hájkem, zatímco kolem nás kmitá několik desítek pilných pekařů. Mottem majitele pana Kabáta je: ,,Vyrábím to, co mi chutná a vyrábím to z toho, co vím, že je dobré. Nechci do ničeho dávat chemii, kterou bych já sám nejedl.“ Pekárna funguje od roku 1992 a svoje zákazníky si rozhodně našla.

Kouzlem úspěchů a skvělé chuti jsou vybrané suroviny

Vše začíná samotných těstem z kvalitní české mouky a pokračuje náplněmi z tvarohu, máku, povidel, mraženého i čerstvého ovoce. Pečivo z pekárny Kabát neobsahuje žádné náhražky, ovoce v náplních je pečlivě vybíráno a stejně tak např. mák pochází z českých polí, nikoliv z Indie, Austrálie apod. odkud se standardně dováží nepotravinářský technický mák. Než se zařadí do nabídky nový výrobek, testují jej i samotní zaměstnanci. Celý proces může trvat i dva měsíce od prvotního nápadu. Ladí se každé detaily, které potom dělají celek.

Moravské koláče nemají konkurenci

My jsme se podívali na výrobu tradičných moravských koláčů. Jistě je znáte, protože tyto koláče s plněnými okraji tvarohem nemají konkurenci. Moravské koláče jsou neprodávanějším výrobkem ze sladkého pečiva. Denně zde vyrobí 5-6 tisíc kusů pečiva.

Pojďme se podívat na samotnou výrobu koláčů! 

Celý proces výroby začíná u mísírny, kde se vypracuje těsto, které se poté přemístí na stůl. Tam se z něj vypracují bochany. Dělící stroje pak jednotlivé bochany rozdělí na 30 kusů. Z každého kusu udělají placku, tu naplní tvarohem, zabalí a pak přemístí do kynárny. 

Každá pec má jednotlivou kynárnu, kde pečivo kyne za správné teploty a vlhkosti. Pokud je potřeba pečivo nějak dohotovit, tak se na vedlejších stolech např. posype mákem, semínky či solí a poté jde do pece. Pece jsou rotační. Vozík s nakynutým pečivem se dá dovnitř, zmáčkne se program a důležité je prvotní zapaření. To způsobí hezký objem výsledného výrobku. U sladkého se pečivo nepaří, ale koláče se pomašlují rozmíchaným vajíčkem.

Nadýchané koblihy

Pokud dáváte přednost smaženým koblihům před koláči, tak ty od Kabáta si určitě dejte. Díky časté výměně oleje ve fritéze jsou koblížky krásně nadýchané a nejsou nasáklé olejem. I u náplně koblih projde marmeláda vždy přísnými kritérii. Marmeláda musí mít správnou konzistenci a chuť. Vyhýbají se tak marmeládám přibarvovaným a naředěným s vysokým obsahem cukru.

Pekařina je tvrdá dřina

Ruční práce je pro výrobu v tuto chvíli nejnáročnější. Není lehké najít kvalifikované lidi. Pekařina je jedno z nejnáročnějším zaměstnání a pro pekárnu je důležité si dobré zaměstnance udržet. Na dílně pracuje asi 70 % žen.

Všem zaměstnancům patří velký obdiv, jak krásně šíří toto vytrácející se řemeslo a tradici dál! Na pekárně panovala opravdu skvělá atmosféra a bylo vidět, že všechny to i přes vedro a náročnost baví. Moc děkujeme panu Hájkovi i panu Krátkému za jejich čas a milé setkání.

No more articles