S dalším dílem jsme se vydali do Čižic ležících 12 kilometrů jižně od Plzně. Dnes si budeme povídat o pivu a to s Michaelem Benešem, synem zakladatele minipivovaru. Pivovar vznikl v roce 2011. Název získal díky výčepnímu, který měl přezdívku Bizon a byl tváří restaurace. Bizon byl dobrým kamarádem rodiny Benešů, ale bohužel kvůli vysoké cukrovce nemohl dál vykonávat povolání výčepního a tak mu vybudovali pivovar, aby pivo vařil. 

Od malé varny až do Paříže

Pivo zde začínali vařit v 115litrové varně, poté, v roce 2014, zvětšili objem na 400 litrů a teď vaří ve  varně s objemem 2 000 litrů. Do budoucna plánují expanzi. Celý pivovar vyprojektoval pan Beneš starší. Rodinný podnik vybudovali bez půjček a bez dotací. Tanky na pivo koupili z druhé ruky a postupně pivovar každým rokem rozšiřují. 

Pivu zde dozoruje hlavní sládková, paní Helena Čermáková, a pomocný sládek. Denně uvaří okolo 1 tisíce litrů, což je asi 20 sudů.

Díky tomu, že jejich pivo „Karolína Světlá“ vyhrálo významné ocenění regionální potraviny Plzeňského kraje, se dostali např. na konferenci do Paříže, kde přednášeli o českém řemeslném pivu. 

Po Koledníkovi přichází Grilmaster

S pivovarem Bizon jsme o Velikonocích vydali speciální edici piva Koledník. Edice měla obrovský úspěch a byla prakticky ihned vyprodána. Proto jsme se rozhodli na léto připravit další speciál – Grilmastera! Právě na vaření Grilmastera jsme se jeli podívat.

Hurá na Grilmastera

Pivo se vaří ve varně. Celý proces začíná mísením vody se sladem. Směs se postupně zahřívá až na 100 stupňů. V tu chvíli začíná chmelovar, který trvá hodinu, nebo 90 minut, a má tři fáze. První chmelení na hořkost, další na hořkost a aroma a poslední na aroma a chuť po chmelu. Jakmile se pivo dovaří, tak má 100 stupňů. Potom se oddělí od mláta – sladu. To se ručně vyndá z filtru a poté se dál zužitkuje pro krmení zvířat.

Uvařené pivo dále proudí trubkami až k deskovému chladiči. V trubkách tak proti sobě jde voda a pivo, až se pivo ochladí na zákvasnou teplotu, což je u ležáku kolem 10 stupňů a u svrchně kvašených piv je to 18 stupňů. Jakmile je pivo zchlazené, tak se přečerpá do spilky. 

Pivo má svůj čas

Když se pivo uvaří, tak se do něj přidají kvasnice. Tím pádem cukry v pivě začnou kvasit a začnou se přeměňovat na alkohol. Až se pivo nakvasí, putuje do tanků, kde leží 20-30 dní a chutě piva se zakulacují. 

Jaký bude Grilmaster?

Grilmaster není typický ležák. SESSION APA je chmelová exploze chutí. Osvěžující a krásně pitelná jedenáctka stvořená pro párování s jídlem při letní grilovačce. Vyniká úžasnou citrusovou a tropickou chutí, proto se skvěle hodí ke grilovaným jídlům, hlavně burgerům. Na jeho přípravu byli použity tři druhy amerických chmelů Amarillo, Chinook a Mosaic. 

3 otázky na pana Beneše

Co vlastně značí stupňovitost u piva? 

To značí poměr toho, jak moc je v pivu sladu versus vody. Čím více je tam sladu, tím víc je pivo hutnější. Takže u příkladu “jedenáctky” to znamená, že pivo obsahuje 11 % zbytkového cukru. Označování na stupně je vlastně špatně, správně by to měly být procenta, které značí zbytkový cukr. Ve světě označení stupňů vůbec nepoužívají, v tom jsme výjimka. 

Čím se vaše pivo liší od klasického piva z velkých pivovaru? 

Tím, že jsme malý pivovar, tak si můžeme dovolit vařit více druhů piv. Ve stálé nabídce máme 15 druhů piv a k tomu vaříme speciály. Naše pivo je nepasterované a nefiltrované, tím pádem v pivu zůstávají důležité vitaminy např. Vitamin B. Pivo má navíc plnější chuť. 

Velké pivovary kupříkladu uvaří sedmnáctku a pak ji naředí na desítku. My to vaříme původní metodou a pivo necháváme kvasit v otevřených spilkách. Ctíme tradici vaření piva tak, jak se dřív pivo vařilo. Dává mu čas a proces nezrychlujeme, jako je tomu v moderních pivovarech. 

Jak vnímáte konkurenci? 

My asi úplně konkurenci nemáme, protože ostatní pivovary sem přilákají lidi, kteří si pivovary objedou na kole. Fenomén pivovarnictví nám pomáhá v tom, že se o tom mluví a je o to zájem. Čím víc minipivovarů je, tím je to lepší. Předválečný stav byl 900 pivovarů v Česku a teď je jich asi 500, takže pořád ty pivovary mohou vznikat. Velké pivovary ovládají 97 % trhu, ale i přesto ten trend roste a lidi zajímá kvalitní řemeslné pivo. 

No more articles