Židovské brambory z Mexika se vrací do Čech. Nikdy jste o nich neslyšeli? Říká se jim topinambury a v Česku se dlouho používaly jako krmivo pro zvěř – je to ale škoda. Mají totiž skvělé vlastnosti, které v kuchyni opravdu vyniknou. Nově se o tom můžete přesvědčit i vy díky tvrdé práci manželů Křížových, kteří je pěstují na farmě v Olešku na Litoměřicku.

Topinambury na poli nelze přehlédnout – vypadají totiž jako slunečnice. Dorůstají až čtyřmetrové výšky a původ mají v Mexiku. Jde o netradiční zeleninu s hlízami odolnými vůči mrazu. Mnoho našich předků jim díky tomu vděčilo za přežití během třicetileté války, kdy hrozil hlad. Pěstují se podobně jako brambory, ale na rozdíl od nich mají nižší glykemický index a obsahují hodně vlákniny a vitaminů.

Topinambury z kuchyně vytlačila brambora

Topinambury se dají péct, dusit, opékat i smažit jako hranolky. Jsou křehké a mohou se jíst i za syrova nebo odšťavňovat. Po uvaření chutnají nasládle a mají mírně kouřovou vůni. Topinambury nemusíte loupat, protože je jejich slupka velmi tenká. Mají křupavou texturu a trochu připomínají asijské vodní kaštany nebo artyčoky. Lépe se však tráví po tepelné úpravě. Doma je skladujeme v lednici, jelikož při pokojové teplotě vysychají.  

Jaký způsob úpravy topinambur zvolit?

Lze je podávat jako teplý mezichod, přílohu, ale i samostatný pokrm. Ve studených kuchyních je lze použít k přípravě salátu nebo jako oblohu.

Hlízy se nemusí loupat, stačí je pečlivě očistit kartáčkem pod tekoucí vodou. Zbavíme-li hlízy přeci jen slupky, rychle zhnědnou. Na chuti se sice nic nemění, ale ztmavlá dužina vzhledově nepůsobí dobře. Proto je doporučeno uchovat je v okyselené vodě (použijeme ocet nebo citrónovou šťávu).  

Pokud stále váháte, zda topinambury vyzkoušet, máme pro vás ještě jednu skvělou zprávu! Topinambury nenatahují z půdy žádné škodliviny. Jedná se tedy o čistou bio rostlinu.

Ať už vás topinambury zaujaly ze zdravotních důvodů nebo pouze ze zvědavosti, určitě je doporučujeme vyzkoušet namísto brambor. Připravíte z nich skvělé bramboráky nebo se můžete inspirovat dalšími recepty, jako je např. tento sezonní salát. 

Kadeřávkový salát s topinambury

Na 2-3 porce budete potřebovat: 

  • svazek listů kadeřávku
  • 400 g topinambur
  • 4 ks rajčat (teď v zimě můžete použít sušená, budou mít rozhodně lepší chuť než ty ze skleníku)
  • 200 g uvařené špaldy/bulguru
  • 100 g kešu oříšků
  • lžíce pistáciového másla
  • lžička šťávy z citrónu
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. Špaldu namočte den dopředu do vody. Druhý den vodu vyměňte a vařte asi hodinu.
  2. Topinambury omyjte a nakrájejte je na tenké plátky. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, posolte a opepřete. Pečte při 180 stupních 25–30 minut.
  3. Kadeřávek a rajčata operte ve vodě a nakrájejte je na menší kousky. Kadeřávek můžete natrhat ručně.
  4. Než se upečou brambory, tak si připravte zálivku.
  5. V mističce smíchejte lžíci pistáciového másla, lžičku citrónu, sůl, pepř a olivový olej. Metličkou promíchejte, aby se máslo s olejem propojilo.
  6. Kešu oříšky opražte na sucho na pánvi.
  7. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě topinambur a pořádně rukama salát „promasírujte“.
  8. Nakonec servírujte do hlubokých misek, nahoru dejte opečené topinambury a oříšky.

Chutný tip na závěr

Topinambury doporučujeme vyzkoušet s ovčími sýry z farmy Horní Dvorce, kterou jsme navštívili v minulé reportáži. Nakoukněte s námi za oponu tamní výroby ovčích delikates.

No more articles