Dnes jsme navštívili ovčí pionýry. Nebojte, nemluvíme o žádném oddílu plném jehňátek, ale o manželech Dubových, kteří v Česku pomáhali nastartovat trh s ovčím mlékem. Ještě před 20 lety zde nebylo téměř k dostání, ale pak se vše změnilo. Dnes Dubovi obhospodařují statek Horní Dvorce a v tamní výrobně připravují ovčí sýr a další neodolatelné delikatesy.

Namísto betonu ovčí sýr

Dubovi vystudovali stavební školu, ale jejich snem byl od počátku chov zvířat. Proto po studiu prodali dům a koupili polorozbořený statek v panenské jihočeské přírodě  parku Podjavořicko. Nyní hospodaří i v  sousedním Palupíně, kde mají vlastní dojírnu a mléko převáží na statek Horní Dvorce do vlastní sýrárny.

Od masa k mléku

Původně začínali s  masnými ovcemi a prodávali jehněčí maso. Jezdili na farmářské trhy a učili zákazníky o jeho skvělém kulinářském využití. Po 5 letech se rozhodli nabídku rozšířit o široký výběr mléčných výrobků.  

 Jak to chodí na farmě

V Jižní Francii si koupili pár ovcí speciálního plemene Lacaune, postavili sýrárnu a začali s  mléčnou výrobou. Ve Francii se také naučili veškeré techniky chovu. Rozhodli se ovečky rozdělit na 3 skupiny, přičemž je připouští postupně. Ve stádu mají dohromady asi 600 dojnic. Na farmě pracuje pouze 10 zaměstnanců včetně zemědělské i potravinářské části. Mimo zpracování mléka ročně odchovají dalších 100 čistokrevných beranů, které dál prodávají především do zahraničí.  

Nabídka k nakousnutí

V  mlékárně se specializují na výrobu čerstvýchzralých sýrů, jogurtůbryndzyTy jsou bez zbytečných konzervantů a barviv, s  maximálním podílem lidské práce. Všechny si je můžete prohlédnout a nakoupit na Košík.cz – stačí kliknout zde.

Všechny výrobky z  farmy Horní Dvorce jsou lahodné a v  nákupu by vám určitě neměl chybět jejich zralý sýr. Nahlédněte s  námi do procesu jeho výroby.  

Poznejte další farmáře

Zajímá vás, jak to chodí na dalších mléčných farmách a sýrárnách v Česku? Přečtěte si o naší návštěvě na kozí Farmě Zahrádka nebo ve výrobně sýrů podle italské receptury Latteria di Antonio.

 

 

No more articles