Kdysi pracoval na stavbě, ale pak uspořádal mejdan, a teď místo betonu míchá mozzarellu. Jak se to stalo? Antonio měl sýrařství v krvi, tradiční italské postupy se v jeho rodině dědí z generace na generaci a on s nimi po příjezdu do Prahy oslnil své nové přátele. Na oslavu jim vyrobil několik desítek kilo mozzarelly a ta se beze zbytku snědla. Zbytek už je historie.  

Majitel a mlékař Antonio Manieri, původem z malého městečka Venosa v jižní Itálii, navázal v Praze na tradici rodinné firmy. Když byl ještě malý kluk, strýček ho naučil řemeslu poctivé mozzarelly, a to ve všech jejích podobách. Vše, co zde vyrobí, je zdravé a čerstvé, připravené podle tradičních italských receptur.  

Koncem roku 2010 přišel Antonio do Prahy na oslavy Silvestra a už tady zůstal. Nejprve mu dělal problém náš rodný jazyk, ale nakonec se naučil plynně česky. Obratem v jeho životě se pak stala akce, kterou uspořádal pro svoje kamarády. Jeho mozzarella všem zachutnala. 

Firmu provozuje se svojí ženou Ivett od roku 2017. Začali malým obchůdkem a kavárnou a později otevřeli mlékárnu a obchod. Dnes kromě sýrů prodávají ještě několik druhů uzenin, které pro ně připravují kamarádi řezníci. V týmu mají 8 zaměstnanců, ale Antoniova pozice je nezastupitelná, protože jen on zná přesné poměry ingrediencí a způsob výroby sýra po italsku.  

Mozzarellu vyrábí každý den z čerstvého mléka, které odebírá z nedaleké farmy. Každý produkt mu projde pod rukama, a i když se to může zdát snadné, práce v horké vodě je náročná a člověk musí být hbitý a zručný.  Na konci celé té dřiny je však poctivý produkt vyrobený s láskou, a to je v dnešní době vzácnost.  

  Není divu, že tu mají stálé zákazníky, kteří se pro sýry pravidelně vrací. Pokud milujete jemnou mozzarellu s mléčnou chutí, která se rozplývá na jazyku, nesmíte si produkty od Antonia nechat ujít!

No more articles