Zprvu ani kozu podojit neuměl, a teď jich má na 500 a jeho mléčné výrobky milují v celém Česku. František Pešička hospodaří v  Petrovicích u Sedlčan spolu se svou ženou. Kozí farmu zdědil po rodičích a dnes tam pro vás připravuje sametové dobroty z kozího a kravského mléka, které znáte pod značkou Farma Zahrádka.  

Od prodeje k výrobě

Pešičkovým spadla farma do klína v roce 2009 a zprvu pouze prodávali kozí mléko do nedaleké farmy. Ta ale později ukončila provoz a pan Pešička konal. Odkoupil tamní mlékárnu i se stroji a po hlavě se vrhnul do výroby vlastních kozích sýrů a jogurtů. 

BIO jako priorita

Vize byla jasná hned od začátku. Veškeré produkty se pyšní značkou BIO, tudíž jsou vyrobeny v ekologickém režimu zemědělství v souladu s přírodou. Na farmě krmí zvířata výhradně BIO stravou. Rodina obdělává vlastní pole, kde je na rozdíl od těch s chemickým postřikem živo. Létají tam motýli, skáčou koníci, zkrátka je tam vidět příroda v celé své kráse.   

Příběh mléka z Farmy Zahrádka

Dnes se zaměřují na produkci kozích i kravských výrobků. Kravské mléko odebírají z farmy Sedláček, a to hlavně proto, že koza nedává mléko po celý rok. Nejvíce mléka je na jaře, kdy se rodí kůzlata. Do srpna pak dojivost klesá. Když se kozy začnou tzv. „prskat“ (jsou v říji), přestanou dávat mléko úplně. Znovu od nich farmáři získají mléko až po sto padesáti dnech, kdy se okozlí (porodí). 

Aby nedošlo k výpadku kozích produktů na prodejnách, tak Farma Zahrádka chová kozy na dvou farmách vzdálených asi deset kilometrů od sebe. Na jedné farmě se kozy připustí dřív, a tím pádem mohou Pešičkovi vyrábět lahodné sýry, jogurty a kefíry po celý rok.  

Ochutnejte na pár kliků

Pan Pešička nám dal ochutnat s  tím, že ručí za kvalitu svých výrobků, a my mu musíme dát za pravdu. Proto jsme moc rádi, že je můžeme nabídnout i vám. Pokud máte rádi kozí mléko a poctivou českou práci, rozhodně si Farmu Zahrádka nenechte ujít. 

Poznejte další farmáře

Pokud vás zajímá, jak to chodí na dalších českých farmách, navštivte s námi třeba chovatele ovcí na statku Horní Dvorce nebo mistry zralých steaků z ekofarmy Babiny.

No more articles