Nebudeme lhát – ekofarma Babiny nás mimořádně chytla za srdíčko. Věděli jsme, že má dobrou pověst a že zdejší zralé hovězí steaky jsou téměř legendární. Ale lidský přístup místních farmářů ke zvířatům nás i tak překvapil. Pojďte s námi zjistit, jak funguje ekologický chov v malebné přírodě CHKO České středohoří, kde si zvířat opravdu váží.

Farmaření se věnují přes 30 let

Současná ekofarma Babiny má kořeny v roce 1987. Tehdy zde byl ještě státní statek, ale malebná příroda a vidina klidného života nedaly spát paní Horové – současné majitelce. Již o tři roky později získala statek do vlastnictví a v roce 1991  tu vybudovala s rodinou a úžasnou partou zaměstnanců unikátní farmu.

Začínali hospodařením na 70 hektarech a chovem červenostrakatých mléčných krav, ovcí plemene Suffolk a Merino, koz a koní, převážně huculského plemene a českého teplokrevníka.

Dnes hospodaří na více než 1000 ha půdy a 30 ha ovocných sadů. Chovají asi 400 ks hovězího dobytka. Býci jsou především plemene Limousin, Aberdeen Angus, Masný simentál, České strakaté, a krávy jsou z 80 % plemene masného a z 20 % mléčného. Díky tomu skvěle vyživí telata mlékem. Na farmě najdete také koně, se kterými zde provozují agroturistiku.

Tajemství kvalitního masa

Ekofarma Babiny je proslulá svým zralým hovězím bio masem. Ocení ho nejen gurmáni, ale všichni, kteří milují dobrý steak. Při zpracování se totiž nepoužívají žádné náhražky, konzervanty ani barviva, ale to je jen polovina tajemství. Přístup zdejších farmářů je unikátní nejen při výrobě, ale i při chovu zvířat a jejich porážce.

Důstojný život skotu

Místní zvířata se denně pasou na loukách, v zimě jsou na venkovních zimovištích. Zkrátka téměř celý život tráví na pastvě. Farmáři se zkrátka rozhodli, že jim zajistí dobrý život i důstojný odchod.

Roku 2017 se jim podařilo vybudovat vlastní porážku tzv. “biojatka”. Týdně tam porazí cca dva býky a jednu krávu. Od konvenčních jatek se liší především v přístupu k samotné smrti zvířete. Zvířata zde nestojí v dlouhém zástupu čekající na smrt. Cesta k porážce je dlouhá asi 10 metrů a vše probíhá velmi rychle. Moderní technologie jim dovolují porážet s maximální šetrností, a to jak k samotnému zvířeti, tak i k masu.

Jak zrají nejlepší steaky

Každý kousek hovězího se vyvěsí ve čtvrtích a prochází nejprve suchým zráním (stařením), které trvá minimálně 14 dní. Pak ještě dozrává ve vakuu (tzv. na mokro) i během přepravy. Zráním se zvyšuje vaznost svaloviny a maso nabývá měkčí a křehčí konzistence. Vyzrálé maso má typickou vůni, chuť, vzhled a předpoklady pro co nejlepší kulinářské využití. Zrání masa je složitý biologický proces, který vyžaduje přísné hygienické a teplotní podmínky, které mají na ekofarmě Babiny v malíku.

Ruční práce je základ

Z chlaďáku jsme se přesunuli přímo do bourárny. Zde pracují 4 zaměstnanci – 2 řezníci a 2 pracovnice, které maso porcují a následně vakuují. Vše ručně. Kromě klasických steaků zpracovávají i maso na guláš, melou maso na přípravu tataráku se 4 % tuku a tučnější maso s 20 % tuku jde na burgery. Vyrábí i klobásy, sušené hovězí plátky se solí nebo s česnekem, vaří silné hovězí vývary, hovězí ve vlastní šťávě z harf a morkových kostí, hovězí guláš a dršťkovou polévku. Díky vlastním sadům a nové moštárně a konzervárně připravují také mošty, sušené ovoce a kompoty.

Romantická krajina s pasoucími se býky

Nakonec jsme se šli projít po vesnici Babiny. Paní Radičové vyprávěla o farmě a my zatím nasávali krásy okolní spanilé krajiny a hledali stádo. Protože se zvířata pasou na rozlehlých loukách, tak jsme museli vyjít na kopec, kde jsme nakonec našli několik desítek statných býků.Dnes jsme se na vlastní oči přesvědčili, že zde zvířata žijí v perfektních podmínkách a dostává se jim lásky a péče, která nemá obdoby. Paní majitelce a zdejším farmářům za to patří velké uznání a mají naši plnou podporu. Pokud vás příběh Babin také zaujal, nenechte si ujít širokou nabídku jejich masa a ugrilujte si šťavnatý steak, burger nebo se posilněte polévkou ze silného hovězího vývaru. 

Další čtení pro milovníky steaků

No more articles