Vítáme vás u jedenáctého dílu Košíku v terénu. Musíme se vám přiznat, že nás návštěva tohoto dodavatele opravdu mimořádně chytla za srdíčko. Vydali jsme se do Babin na farmu s ekologickým chovem masného skotu. Ta se nachází v chráněné krajinné oblasti Českého středohoří, v blízkosti obce Homole u Panny v krajině plné lesů a luk. 

Farmaření se věnují přes 30 let

V roce 1987 se zde rozhodli současní majitelé pracovat a žít v krásné krajině, kdy byla farma ještě státním statkem a již o tři roky později ji získali do vlastnictví. Areál vznikl v roce 1991 a majitelka, paní Horová, zde vybudovala spolu s celou rodinou a úžasnou partou zaměstnanců unikátní farmu! Začínali hospodařením na 70 hektarech a chovem červenostrakatých krav s mléčnou produkcí, ovcí plemene Suffolk a Merino, koz a koní převážně huculského plemene a českého teplokrevníka.

V současné době zde hospodaří na ploše o velikosti více než 1000 ha půdy a 30 ha ovocných sadů. Chovají zde asi 400 ks hovězího dobytka. Býci jsou především plemene Limousin, Aberdeen Angus, Masný simentál, České strakaté, a krávy jsou z 80 % plemene masného a z 20 % mléčného. Díky tomu skvěle vyživí telata mlékem. Na farmě najdete také koně, se kterými zde provozují agroturistiku.

Tajemství nejšťavnatějšího masa

Hovězí bio maso je určeno nejen pro gurmány, ale hlavně každému, kdo hledá kvalitu. Při výrobě zde nepoužívají žádné náhražky, konzervanty ani barviva a zvířata jsou denně pasena na loukách.  V zimě jsou ve venkovních zimovištích. Tady v Babinách se rozhodli, že chtějí zvířatům zajistit dobrý život i důstojný odchod. Jejich přístup je unikátní, jak v chovu zvířat, způsobu porážky a také ve zpracování produktů. Zvířata jsou po skoro celý svůj život na pastvě. Poslední měsíc před porážkou jdou do intenzivního výkrmu.

V roce 2017 se jim podařilo vybudovat vlastní porážku tzv. “biojatka”. Zde týdně porazí cca dva býky a jednu krávu. Od konvenčních jatek se liší především v přístupu k samotné smrti zvířete. Zvířata zde nestojí v dlouhém zástupu čekající na smrt. Cesta k porážce je dlouhá asi 10 metrů a vše probíhá velmi rychle. Moderní technologie jim dovolují porážet s maximální šetrností, jak k samotnému zvířeti, tak i k masu.

Každý kousek hovězího se vyvěsí ve čtvrtích, prochází nejprve suchým zráním (stařením), které trvá minimálně 14 dní, a následně dozrává ve vakuu na mokro i během přepravy. Zráním se zvyšuje vaznost svaloviny a maso nabývá měkčí a křehčí konzistence. Vyzrálé maso má typickou vůni, chuť, vzhled a předpoklady pro co nejlepší kulinářské využití. Zrání masa je složitý biologický proces, který vyžaduje přísné hygienické a teplotní podmínky.

Ruční práce je základ

Z chlaďáku jsme se přesunuli přímo do bourárny. Zde pracují 4 zaměstnanci – 2 řezníci a 2 pracovnice, které maso porcují a následně vakuují. Vše ručně. Mimo klasické steaky zpracovávají také maso na guláš, melou maso na přípravu tataráku se 4 % tuku a tučnější maso s 20-ti % tuku jde na burgery. Dále také vyrábějí klobásy, sušené hovězí plátky se solí, a nebo s česnekem, vaří silné hovězí vývaryhovězí ve vlastní šťávě z harf a morkových kostí, hovězí guláš a dršťkovou polévku. Díky vlastní produkci z ovocných sadů se věnují také zpracování ovoce v nově zbudované budově moštárny a konzervárny v podobě moštů, sušeného ovoce a kompotů.

Romantická krajina s pasoucími se býky

Nakonec jsme se šli projít po vesnici Babiny, kde jsme za vyprávění paní Radičové nasávali krásy okolní spanilé krajiny a hledali stádo. Protože se zvířata pasou na rozlehlých pastvinách, tak jsme museli vyjít na kopec, kde jsme nakonec našli několik desítek statných býků.Na vlastní oči jsme se zde přesvědčili o perfektních podmínkách zvířat a o pohodovém životě, kterým jim paní majitelka spolu s rodinou zajišťují, a s jakou láskou a péčí se o vše starají. Za to jim patří velké uznaní a naše plná podpora. Pokud vás příběh Babin upoutal jako nás, tak se podívejte na širokou nabídku masa a ugrilujte si šťavnatý steak, burger, či si dopřejte polévku ze silného hovězího vývaru. 

No more articles