Organická vína jsou na trhu už pár let, ale až v posledních dvou letech se dostávají do většího povědomí. Čím to je, že se lidé zajímají o původ svého jídla a pití, zjišťují odkud mají kávu, šunku, čím bylo krmeno prase, jak bylo chováno a u vína to přichází později?  

Organické víno je dalším přirozeným vyústěním mnoha celospolečenských diskusí – o tématech jako je udržitelnost, ekologie, zdravý život a uchovávání kultur a tradic. 

Zákazník má jednu obrovskou výhodu, a to skrze obsah svého nákupního košíku zvolit, co si kupuje a komu předává své peníze. Tím, že podpoří uvědomělé zemědělce, tak nepřispívá k devastaci půdy, ale naopak má možnost podpořit menší a organické vinařství. O tom všem si povídáme v rozhovoru se someliérkou Lenkou, naší dodavatelkou organických vín 

Leni, odkud pocházíte a jak jste se dostala k organickým vínům?  

Pocházím z Hradce Králové, ale studovala jsem Vysokou školu ekonomickou v Brně. Právě tam jsem přišla vínu na chuť. Organická vína si mě získala tím, že mi je po nich dobře, a navíc je bio zemědělství šetrné k přírodě. Čím víc jsem vyhledávala organická vína, tím víc benefitů jsem v nich našla. Jenže to byl rok 2016 a v Česku byl výběr bio vín poměrně malý. Na Biofachu v Norimberku, který je zaměřený na bio potraviny jsme objevili skvělé vinaře a o rok později jsme založili vlastní firmu.  

Zmínila jste, že po konzumaci organických vín Vám je dobře. Jak je to myšleno? 

Mám zřejmě nějakou nižší toleranci k siřičitanům a po silně sířeném víně mě bolí hlava. Když vinař použije dobré hrozny, nemusí tolik sířit. Organickým vínem navíc do svého těla nedostávám zbytečnou chemii ve formě pesticidů. Také je pro mě důležité, že BIO produkce je velmi kontrolovaná a BIO je garance původu vína. 

Jak byste definovala bio víno a proč bych měla uvažovat o jeho koupi?  

Těch aspektů je několik a prvním z nich je za mě ohleduplnost vůči přírodě. V bio produkci se nepoužívají pesticidy a herbicidy, tudíž se neznečišťují podzemní vody. Když se podíváme na bio vinici, tak je zde zajímavější fauna i flóra. To neznamená, že by necertifikovaná vinice nemohla být plná života. Jsou vinaři, kteří prodají všechno své víno a nemají potřebu se certifikovat. Když se však jdete podívat do vinice, kde vinaři kladou důraz na objem, tak zde cvrčka v trávě nepotkáte. 

Organická vína mají hned několik dalších rozdělení – bio, veganská, nesířená, biodynamická, fairtrade a naturální. Jak se v tom mám vyznat, co jednotlivá označení znamenají?  

BIO je úcta k přírodě a ke svému tělu a taky trochu filozofie. Hrozny pro bio vína se pěstují dle striktních pravidel ekologického zemědělství bez průmyslových hnojiv a herbicidů. Hrozny pocházejí z přísně kontrolovaných vinic, což je zárukou skutečného původu, které se u vína deklaruje. K uchování BIO vína se může použít jen maximálně povolené množství siřičitanů.  

Pokud máte opravdu kvalitní hrozny, tak víno nemusíte sířit. Nesířená bio vína jsou originální, aromatická a zdravá. Jedinou v uvozovkách nevýhodou u vín bez přidaného siřičitanu je, že jakmile je začnete pít, pak je obtížné se vrátit k vínu s přidaným siřičitanem.  

Veganská vína jsou vhodná nejen pro vegany, ale i pro alergiky na některé chemické látky a živočišná čiřidla. Většina vín prochází v konečné fázi procesem čiření. To znamená, že je víno před lahvováním zbaveno přebytečných částic a je takzvaně vyčištěno. K čiření se běžně používá například kasein (mléčný protein), bílky, želatina, či u vysoce kvalitních bílých, růžových a šumivých vín se používá jako čiřidlo tzv. vyzina. Vyrábí se ze sušených měchýřků jesetera nebo sumce. Certifikovaná vegan vína jsou vyráběna bez použití jakýchkoliv živočišných produktů či jejich derivátů.  

Fair trade = spravedlivý obchod (také férový obchod nebo etický obchod). Tím je zajištěno dodržování minimálních cen v zemi původu, vyplácení sociálně spravedlivých mezd zaměstnancům výrobce, důstojné zacházení a prosazování environmentálně udržitelných postupů. Myšlenka fair trade – spravedlivého obchodování je zcela jistě přínosem ke zlepšení podmínek výrobců ve třetím světě. 

Jak se změnil trh s bio vínem? Jak si myslíte, že se bude vyvíjet trend bio vín, bude jeho popularita růst?

Když nahlédnu do Evropy, tak ve Francii bio vína zažívají boom a celkově je trend v západní Evropě vzrůstající. V roce 2017 bylo těžké zákazníky edukovat o tom, že si můžou koupit nejen bio zeleninu, vejce a maso, ale i bio víno a následně vysvětlit, co to bio víno je. V Česku si teprve zákazníci začínají přivykat k nákupu bio potravin, ale doufejme, že trend bude vzrůstat i u vína.  

Kdo je Váš zákazník?  

Z mnohých zákazníků se postupem let stali kamarádi a jako příklad mohu uvést kamaráda, který zprvu bio vínům nevěřil a pronášel velmi známou větu „bio vína se ošetřují postřiky v noci za tmy“ a dnes je rád za benefity organických vín. 

Jaké jsou Vaše tipy na letní organické pití? 

Osobně velmi doporučuji Pet-Nat jehož název pochází z francouzštiny a doslovný překlad zní,, přirozeně šumivé“.  Pet-nat je nejstarší známé šumivé víno na světě a vyrábělo se dříve než šampaňské víno. Jedná se o víno z vinařství Lunaria a je to konkrétně víno naturální.  

Mohla byste prosím rozvést co to přesně naturální víno znamená?  

Naturální vína se stávají stále oblíbenějšími, nicméně na první zážitek s naturálním vínem je potřeba se připravit a vědět, co od něj čekat. Jedná se o odlišný chuťový zážitek, který naráží na naše zajeté chuťové stereotypy. Vzpomínáte, jak Vám chutnala Vaše první oliva? Nebo ústřice? S naturálním vínem to bude stejné. Je potřeba se do něj propít. Nicméně jakmile mu přijdete na chuť, není cesty zpět. Je to totiž druh vína, po kterém Vás ráno nebude bolet hlava. Samozřejmě důležitých faktorem je konzumované množství. 

Naturální vína nebo také autentická vína jdou ještě o kousek dál než vína biodynamická. Začněte bio vínem, pokračujte přes biodynamické víno a propijte se až k vínu naturálnímu. Vaše tělo Vám poděkuje. 

Chcete pít zdravé živé víno, které nestojí měsíce v regálech, ale naopak vyžaduje péči a zůstává v něm energie slunce, zdravé půdy, drobného života ve vinici a doteků starostlivých rukou? Objednejte si z naší nabídky kvalitních a chutných organických vín.   

No more articles