Z korporátu odešli pomáhat do Kambodži

Původně se Klára s Davidem neplánovali v Kambodži zdržet dlouho, ale nakonec se z ní stal jejich druhý domov. Nejprve se věnovali několika charitativním projektům, až se rozhodli vytvořit .pepper..field, aby místním opravdu pomohli. Spojili se s kambodžskou vládou a místními farmáři a začali vyvážet Kampotský pepř.

Příběh partnerů Davida a Kláry, zakladatelů .pepper..field, není jen o prodeji pepře. Za jejich projektem stojí příběhy čtyř stovek farmářů, kterým každou kuličkou pepře mění život k lepšímu. V Kambodži je velká korupce a velké farmy vlastněné cizinci si vytvořili dominantní postavení na úkor tradičních rodinných farem. Zakladatelé to chtěli změnit, a tak se před dvěma lety sešli s prezidentem asociace v Kambodži, a i když zprvu nebylo snadné získat respekt místních, nakonec se jim to podařilo. O to větší zodpovědnost cítí při plnění svého poslání.

Vykupují pepř za férových podmínek na přímo od farmářů, a navíc spolu s Asociací společenské odpovědnosti dohlížejí na to, aby projekt naplňoval cíle OSN.

Proč je nejběžnější koření světa to nejdůležitější?

Pepř je historicky nejvýznamnějším kořením. Dříve se pro něj podnikaly nejodvážnější mořeplavecké výpravy a byl příčinou nespočtu válek. Ve své době byl stejně ceněný jako zlato a sloužil jako platidlo.

Nejlepší na světě je právě Kampotský pepř, a proto je dokonce chráněn geografickou indikací, stejně jako Champagne ve Francii. Předcházela tomu však dlouhá cesta, jelikož v roce 1970 byly rostlinky pepře zničeny Rudými Khmery. Kampotský pepř zmizel na 30 let z trhu, a proto jste jej doposud nemohli ochutnat. V roce 2000 několik prvních farmářů obnovilo své farmy a zasadilo několik rostlinek pepře. 

Někomu se to může zdát jako marketingový tah, ale v Kambodži se opravdu každá kulička pepře přebírá ručně a pinzetou se třídí ty nejlepší kusy. Kampotský pepř musí být vždy doprovázen čtyřmi povinnými certifikáty, které určují jeho kvalitu, jedinečnost a původ. Na obalu také nesmí chybět LOT NUMBER, které vás dovede až ke konkrétnímu farmáři. Jejich příběhy si můžete přečíst na webu zakladatelů

Tři barvy pepře všechny pochází z jedné rostliny – jak je používat?

Černý pepř má silnou dominantní chuť. Je sbíraný ještě nezralý na začátku roku, kdy jsou zrnka oranžově žlutá. Černou barvu dodá až sušení na slunci. Hodí se na steaky, červená masa, omáčky, polévky a především na jakékoliv těstoviny a italskou kuchyni. 

Pravý červený pepř je kambodžský unikát, který je extrémně vzácný a roste pouze na pár místech na světě. Sbírá se zcela zralý na vrcholu pepřové sezóny a díky dlouhému zrání je plný fruktózy, která mu dává jedinečnou sladko-ovocnou chuť. Perfektně se hodí k rybě, mořským plodům a je králem vegetariánské kuchyně. Překvapí vás i ve sladkých dezertech a koktejlech. Nepleťte si ho však s růžovým pepřem, který vůbec není pepřem, jen je tak mylně označován. Ve skutečnosti jde o pepřovec brazilský, který roste stromově a je oblíbený pro svou barvu a fotogeničnost.

Bílý pepř je neuvěřitelně jemný a delikátní. Je to šampaňské mezi pepři. Klasické bílé pepře z obchodu mu nedělají dobrou pověst, protože jsou loupané z nezralého černého pepře a zatuchají. Pravý bílý pepř je loupaný až ze zralého červeného pepře (je to jeho jádro) a díky tomu získá vlastnosti, pro které jej vyhledávají nejlepší světoví šéfkuchaři. Vyniká při grilování nebo namletý na sýrech. Výborně ladí s těstovinami, asijskou kuchyní či zeleninovými polévkami.

Naprostým světovým unikátem je lyofilizovaný pepř. Speciální proces lyofilizace totiž uchovává maximální kvalitu, čerstvost a chuťové akcenty. Při spojení s tekutinou či olejem kulička zpět nasaje vláhu a chutná jako čerstvá. Hodí se perfektně ke steakům a na přípravu těstovin.

Jak pepř správně namlít?

Pokud toužíte po pikantnosti, melte najemno. Pokud chcete poznat plnou chuť každého z pepřů, zvolte hrubší mletí – výsledek je fantastický!

Pepř je dobrý i pro tělo

Kampotský pepř je opravdový klenot a vyplatí se si za něj připlatit. Má totiž i několik zdravotních benefitů: piperin v pepři má odtučňovací vlastnosti, zrychluje metabolismus, je prokázaným přírodním afrodiziakem, je dobrý na srdce a krevní oběh, je skvělý detoxikant a pomáhá na bolest hlavy. Zkrátka vám za něj poděkuje i vaše tělo.

Pokud jste si před přečtením tohoto článku mysleli, že na druhu pepře nezáleží, tak doufáme, že se nám podařilo vás vyvést z omylu a že také brzy ochutnáte, proč Kampotský pepř získal svou popularitu.

Navíc jej jako společensky odpovědná firma či jednotlivec můžete darovat jako krásný vánoční dárek! 


Nahlédněte za oponu dalších značek

Přemýšlíte, jaký sýr ke kampotskému pepři vybrat? Zkuste třeba ten kozí z Farmy Zahrádka. Honí vás spíš mlsná a hledáte opravdovou kvalitu? Objevte s námi luxusní Čokoládovnu Steiner & Kovarik.

 

No more articles