Láska před 9 lety spojila Petra a Silvii, kteří se bez předchozích zkušeností rozhodli začít vyrábět čokoládu pod značkou čokoládovna Steiner & Kovarik. Dnes sbírají jejich čokolády a pochutiny světová ocenění a vyváží se do 12 zemí světa. Společně edukují zákazníky o kvalitní čokoládě a do svého byznysu zapojují lokální dodavatele.

Jak obnovit tradici Česka coby čokoládové velmoci?

Málokterá surovina má takovou moc jako právě kakaové boby, které byly po staletí nazývány pokrmem bohů. Do Evropy se sice čokoláda dostala až v 16. století, ale i Československo bývalo později čokoládovou velmocí.

Petr a Silvie chtěli na tuto dobu navázat, a kvůli výrobě nejprve procestovali několik zemí Jižní a Střední Ameriky, aby objevili ty nejlepší čokoládové boby. Našli je v Kolumbii na rodinné farmě Juana Gonzálese, kde kvete ekologické pěstování bobů bez jakékoli chemie. Přímým obchodem zároveň dochází k podpoře těchto farmářů.

Čokoláda jako lék

V dnešní době je čokoládě mnohdy přisuzován negativní vliv na naše zdraví. Čokoláda je však víc než jen obyčejná cukrovinka pro běžné mlsání. Kvalitní čokoláda obsahuje velké množství minerálních látek a vůbec se jí nemusíte vzdávat kvůli hubnutí. Je skvělým energetickým zdrojem, dokáže povzbudit a nabít pozitivní energií. Dokonce pomáhá prevenci tvorby zubního kazu, což pochopitelně neplatí pro většinu jiných čokolád, ve který je spousta bílého cukru. Právě proto ho ve svých čokoládách nahrazují cukrem kokosovým. Ten má ve srovnání s řepným a třtinovým cukrem vysokou hladinu minerálů a dalších živin.

Každá tabulka je jiná

Čokoládovna Steiner & Kovarik boří mýty, které o oblíbené pochutině panují. Mnoho lidí se např. domnívá, že bílá čokoláda je nekvalitní produkt. Pokud však bílá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaového másla, tak v mnoha případech může být kvalitnější nežli mléčná čokoláda. Podle české legislavity však splňuje kritéria i spousta “pochoutek“, které jsou vyrobené převážně z náhrad – rostlinných tuků a rafinovaného cukru.

Dalším žijícím mýtem je, že čím tmavší čokoláda, tím kvalitnější. Ale není tomu tak. Z kakaových bobů se po zpracování získává kakaové máslo a kakaový prášek. Kakaové máslo je drahé, proto většinou z velkovýroby míří do farmaceutického průmyslu. Kakaový prášek obsahuje mnoho antioxidantů, ale má daleko světlejší barvu, než by leckdo čekal. Je béžový, proto ho výrobci upravují procesem alkalizace do tmavé barvy.

Alkalizace je proces, při kterém se boby odkyselí a zbaví hořkosti. Prospěšné látky v čokoládě jsou pak ve výsledku mrtvé.  V této čokoládovně se kakaové boby točí 3 dny v melanžéru, čímž se čokoláda odkyselí a odhořčí bez chemického procesu.   

Ten nejlepší nugát

V Pražské čokoládovně nevyrábí pouze čokoládu. Jejich nugát se řadí mezi nejlepší cukrovinky na světě a potvrzuje to mezinárodní ocenění Great Taste. K příležitosti 700. výročí narození Karla IV. se rozhodli vyrobit unikátní produkt „Karlovy koule“ vyrobený z tradičních českých ingrediencí, jako je Tuzemák, švestky a mák.

Až příště budete mít chuť na čokoládu, tak si vzpomeňte na důležité faktory při jejím výběru. U té od Steiner & Kovarik máte záruku kvality.

 

Poznejte další farmáře

Zajímá vás, jak to chodí na dalších farmách v Česku? Přečtěte si o naší návštěvě na Včelí Farmě Cihlářových nebo nahlédněte do Biopekárny Zemanka.

No more articles