Sezóna českého ovoce právě vrcholí a ze všech zahrádek a z každého regálu obchodu i online prodejen se na nás valí tuny těch nejsladších ovocných dobrot, které za celý rok ochutnáme. Ale asi málokdo z nás zvládne spořádat několik kilo třešní, meruněk nebo jahod na posezení. A tak se peče, mrazí, suší a hlavně zavařuje. První pokusy o zavařování provedl již v roce 1804 francouzský kuchař Apert a od té doby se tato technika uchovávání potravin hojně rozšířila do celého světa.
Zavařování není žádná věda
Pokud doma nemáte zavařovací hrnec, tak nemusíte hned věšet hlavu. Zavařuje se dnes ve všem možném – v klasické troubě, v mikrovlnné troubě, v tlakovém hrnci a dokonce i v myčce na nádobí. Na vás pak zbude pouze se postarat o to, abyste měli doma dostatečné množství kvalitního ovoce. Do kompotů zavařujte jen ty nejlepší kousky, ty oťuklé vyřaďte, měkká místa vyřízněte a nechte je na marmeládu. A nezapomeňte na cukr – i ty nejsladší plody je nutné naložit alespoň do lehce oslazeného roztoku.
Jak na troubu
Využití klasické trouby, ať už plynové nebo elektrické, je velmi jednoduché. Podmínkou je to, aby v troubě bylo teplo rovnoměrné. Do vyššího plechu nalijte jeden až dva centimetry horké vody a do ní postavte zavřené sklenice tak, aby se nedotýkaly. Plech umístěte do spodní poloviny předehřáté trouby. Pět minut zavařujte při 120°C, poté snižte teplotu na 90°C a dle druhu ovoce zavařujte dalších třicet minut až hodinu. Pokud se voda z plechu během zavařování odpaří, doplňte ji. Po zavaření nechte sklenice ve vypnuté troubě ještě dalších třicet minut. Poté je opatrně vyndejte, položte víčkem na utěrku a nechte úplně zchladnout.
Mikrovlnka ušetří spoustu času
Mikrovlnnou troubu nemusíme používat pouze k ohřívání a rozmrazování potravin, stejně nápomocná nám bude i při zavařování. Postačí nám jen dobře očištěné ovoce a sklenice se šroubovacími víčky. Nezapomeňte pod víčkem vždy nechat alespoň půlcentimetrovou mezeru vzduchu. Sklenice naskládejte do plastové misky tak, aby se nedotýkaly a vložte do trouby. Doba zavařování bývá obvykle mnohem kratší, než při zavařování v klasické troubě. Závisí však na výkonu trouby a počtu sklenic, proto si raději dopředu na internetu zjistěte, jak dlouho máte sklenice v troubě ponechat.
Zavařovat můžete i myčkou
Ačkoli to může znít nezvykle, mnoho hospodyň dnes zavařuje i pomocí myčky na nádobí. Je to totiž velice jednoduché – naplněné a pečlivě uzavřené sklenice naskládejte do spodní části myčky, nastavte ji na teplotu 70°C a zapněte běžný mycí program. Po jeho ukončení stačí sklenice nechat vychladnout položené na utěrce dnem vzhůru. Pak je již můžete skladovat klasicky ve spižírně nebo ve sklepě. A které ovoce v srpnu letí? Srpen je bohatý na mnoho oblíbených druhů ovoce. Některé stromy ještě rodí třešně (ty zavařujte celé i s peckou), švestky, meruňky, broskve (ty vždy rozpulte a odpeckujte) nebo jablka a hrušky (ty zbavte jadřinců a nakrájejte na čtvrtinky, vyplatí se je před samotným zavařením i krátce povařit v cukerném roztoku). Dále se hojně rodí tolik oblíbené jahody, ostružiny nebo třeba rybíz. Podobný typ ovoce vždy zavařujte dokonale zbavené stopek. Pokud nevlastníte zahrádku, tak nesmutněte a mrkněte do naší nabídky ovoce, kde vždy najdete jen ty nejčerstvější plody.