Jak zůstat štíhlí a fit v zimě, natož po Vánocích? Možností je hned několik. Navíc to není nikterak složité, protože podle některých odborníků jsou naše geny naprogramovány na hubnutí v zimě a naopak tloustnutí v létě.
Zastánci nízkosacharidové diety tvrdí, že přes zimu máme jíst mnohem méně sacharidů, více tuků a bílkovin. Naopak v létě si máme dopřávat mnohem víc sacharidů, tedy všech druhů klasických příloh, obilovin a ovoce, a „dělat si zásoby“ na zimu. MUDr. Eleková tvrdí, že jsme jediní savci, kteří přes zimu přibírají.
Pokud nechcete patřit mezi ty, co přibírají, nebo potřebujete řešit přes vánoční svátky již přibraná kila, nemusíte se v chladném období trápit drastickými očistnými nebo hubnoucími kúrami.
Stačí pár jednoduchých změn
- Snižte množství pečiva a příloh. Nahraďte je mnohem více zeleninou, v zimě alespoň částečně tepelně upravenou.
- Jezte více bílkovin, nejen v podobě masa, ale také vajíček a luštěnin.
- Vyzkoušejte zajímavé potraviny jako jsou mořské řasy, tofu, tempeh nebo miso.
- Nebojte se kvalitních tuků a ořechů.
Více bílkovin
Jezte vajíčka – naměkko, natvrdo, míchané se zeleninou a podobně. Strašák a mýtus v podobě zlého vaječného cholesterolu už snad vzal za své. Spolu s rybami jsou vejce skvělou alternativou k masu. Jasně, ryba je taky maso. Ale například lososí a tuňákové maso mají velkou výhodu nejen v obsahu bílkovin, ale také prospěšných tuků.
Mezi bílkovinné potraviny patří také luštěniny. Zastánci nízkosacharidové stravy namítnou, že obsahují hodně sacharidů, ale pro povánoční odlehčení stravy se luštěniny určitě hodí. Vyzkoušejte například červenou čočku, která nenadýmá a není potřeba ji dlouze namáčet. Pro její ještě lepší stravitelnost ji vařte takzvaně „šokem“ – vodu s čočkou třikrát přiveďte k varu a vždy rychle zchlaďte studenou vodou. Po posledním zchlazení nechte čočku na mírném ohni vařit až do okamžiku, kdy je dostatečně měkká.
Ovoce nebo zelenina?
Přes zimu a jako součást povánoční očisty jezte více zeleniny. Třeba brokolici, červenou řepu a dýni. Z ovoce jablka, skvělá jsou nastrouhaná s mrkví a zakapaná trochou citronu. Z těch cizokrajných druhů ovoce si určitě dopřávejte superpotravinu v podobě ananasu nebo již zmíněný citron. Nejen do čaje.
Kvalitní tuky a miso
Dobrými a zdraví prospěšnými tuky se rozumí za studena lisované rostlinné oleje, ideálně extra panenské a v biokvalitě. Například olivový nebo řepkový.
V rozumné míře jezte máslo a různé druhy ořechů. Takové vlašské ořechy obsahují významné množství hořčíku a zinku potřebných pro naše nervy, svaly a imunitu.
Ze zajímavých potravin si pořiďte určitě miso. Jedná se o fermentovanou sóju, rýži, ječmen nebo jejich směs. Všechny druhy miso vám do jídelníčku (dává se nejčastěji do polévek) doplní rychle a dobře stravitelné, navíc esenciální (pro život nezbytné) aminokyseliny, některé vitamíny, minerály a bílkoviny ve vyváženém složení. To v zimě a při povánoční očistě potřebujeme nejvíc.