Češi jsou v Evropě mezi těmi nejsvědomitějšími třídiči. Mají proto pocit, že koupě nápojů v PET lahvích není nic špatného – vždyť se přece recyklují! Přesto v naší přírodě končí neuvěřitelných 100 milionů lahví ročně. Může takovému trendu zabránit zálohovaná cirkulární lahev?

Životní cyklus lahví

Ačkoliv je míra recyklace v ČR velmi vysoká, do žlutých kontejnerů doputuje pouze 69 % PET lahví. Velká část jich skončí ve směsném odpadu a alarmujících 100 milionů PET lahví skončí každý rok pohozených v lese nebo u vody.

U pivních lahví je ale situace jiná. Až 98 % se jich vrátí do pivovaru, kde můžou být opětovně použity. Taková návratnost šetří životní prostředí i náklady výrobců. Jak je možné, že PETku lidé snadno odhodí, kdežto těžší skleněnou lahev si zase hezky odnesou?

Odpověď je jasná: vratná záloha.

Je zjevné, že systém zálohovaných lahví u nás funguje. Proto se značka Mattoni, výrobce minerálních vod, rozhodla uvést na český trh zálohovanou cirkulární PET lahev. V Německu či Norsku takový systém funguje již léta a podařilo se mu zvýšit množství vrácených PET lahví až na 90 %. Počet pohozených kusů v přírodě se snížil o neuvěřitelných 80 %, a to už stojí za to.

Až 100 milionů PET lahví končí ročně v české přírodě.

Co je cirkulární lahev?

PET lahve vyhozené do klasického žlutého kontejneru mohou být kontaminovány ostatním odpadem, a proto už se nemohou vrátit ve formě nové PET lahve. Výhodou zálohovaných lahví je mimo jiné i to, že se skladují zvlášť, a proto je možné zrecyklovat je do původní formy pořád dokola – odtud výraz cirkulární.

V současné době je online supermarket Košík.cz jediným distributorem cirkulární lahve Mattoni v ČR. Proto vám můžeme přesně říct, jak systém funguje:

Objednáte si Mattoni v cirkulární lahvi. Nemusíte ji nikam vyhazovat ani nosit, kurýr si ji od vás převezme při příštím nákupu. Ale pozor: NESEŠLAPANOU a s PŮVODNÍ ETIKETOU. Láhev dále putuje do recyklačního zařízení, kde je:

  1. očištěna
  2. rozemleta na vločky
  3. přeměna na novou PET lahev

Na rozdíl od klasického postupu tak nemusejí vznikat stále další a další PET lahve, ale stačí přetvořit starou na novou. Zkrátka, Z LAHVE BUDE LAHEV.

Cirkulární lahev je skvělým krokem pro ekologičtější budoucnost. Odlehčeme společně české krajině a zbavme ji odpadků pomocí lahví koupených proti vratné záloze. Začít můžete hned teď.

cirkulární lahev Mattoni pro budoucnost bez obalu a snadnější recyklaci PET lahví

 

 

 

No more articles